fbpx
23.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI COVASNAPodurile construite în Transilvania acum 100 de ani, pe vremea austriecilor, au...

Podurile construite în Transilvania acum 100 de ani, pe vremea austriecilor, au început să iasă din garanție

Publicat în

spot_img
spot_img

Podurile construite în Transilvania în urmă cu mai bine de o sută de ani, pe vremea ocupației austro-ungare, au început să iasă din garanție. Constructorii austrieci au trimis deja notificări că structurile ar putea fi afectate. Localnicii, care s-au obișnuit de o viață cu aceste poduri nu ar vrea să fie demolate. Iar în unele cazuri primăriile au găsit soluţii: în Covasna, un pod vechi va fi doar mutat, iar în județul Brașov, lângă un pod istoric va fi ridicat unul nou.

Un pod din comuna Aita Mare, în județul Covasna, a fost construit în 1901. Timp de peste un secol a fost pentru localnicii din zonă o cale importantă de acces către orașul Baraolt.

Au trecut peste el şi utilaje agricole grele care, în ultimii ani, i-au afectat structura. Aşa a ajuns să fie folosit doar de pietoni pentru că nu mai este sigur pentru maşini. Un pod nou ar urmă să îi ia locul.

Vechiul pod din Aita Mare nu va fi însă demolat, ci mutat. Şi va rămâne în localitate.

Construcția grea de 55 de tone a fost despinsă de pe malurile pârâului, cu ajutorul unei macarale.

O situație similară este şi în localitatea brașoveană Şercaia.

Vechiul pod construit la începutul secolului al XX-lea trebuie înlocuit. A depășit termenul de garanție. Localnicii au cerut să nu fie demolat. Iar primăria a găsit o alternativă.

Podul vechi rămâne doar pentru pietoni și cel mai probabil va fi inclus într-un traseu turistic.

Podurile construite în urmă cu peste un secol de companiile austriece sunt făcute dintr-un aliaj fier-carbon, într-un raport în care nu se mai folosește în zilele noastre. De aceea sunt foarte greu de reparat, pentru că nu se pot face suduri pentru consolidare.

Sursă: http://stiri.tvr.ro/

Articole recente

Tururi ghidate gratuite pentru turiștii care vizitează Oradea

Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune oferă pentru al doilea an consecutiv, în fiecare weekend, începând cu 1 iunie 2023, tururi ghidate gratuite

Sindicatele din Educație resping propunerea Guvernului de majorări ale veniturilor personalului didactic

Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Sindicatele respins oferta

Duminică, ora 18:00 U- BT Cluj Napoca -CSM CSU Oradea. Se joacă cu titlul pe masă. Clujenii pot deveni campioni pentru al treilea an...

U-Banca Transilvania şi CSM CSU Oradea se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 18:00 în BT Arena, în meciul cu numărul VI din finala Ligii Naţionale.

Duminică, ora 14:00 Gloria Buzău – UTA. Manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1

Gloria Buzău și UTA Arad se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 14.00, în manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1.

Mai multe articole de același fel