fbpx
15.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘTimișoara de la capitala europeană a culturii de astăzi la orașul viitorului,...

Timișoara de la capitala europeană a culturii de astăzi la orașul viitorului, prin numeroase evenimente organizate de către UPT

Publicat în

spot_img
spot_img

Mediul urban al secolului XXI este sub presiunea unor provocări continue și din ce în ce mai greu de anticipat în ceea ce privește impactul. Schimbările climatice, migrația, criza pandemică, urbanizarea excesivă duc la nevoia de a identifica soluții pentru un viitor durabil și la dezvoltarea în rândul cetățenilor a culturii modului în care putem contribui la acesta.

În cadrul inițiativei bilaterale „Timișoara de la Capitala Culturală de astăzi la orașul viitorului. Proiectează viitorul orașului tău”, Universitatea Politehnica Timișoara în strânsă cooperare cu experți ai Norwegian University of Science and Technology (NTNU) vor organiza în toamna anului 2023 o serie de evenimente precum: o expoziția mixtă cu numele Timișoara între Capitala Europeană Culturală  de astăzi și orașul viitorului,  un curs intitulat “Reevaluarea resurselor orașului pentru un viitor durabil și sigur”, o masa rotundă „Provocările actuale și viitoare ale dezvoltării urbane”, precum și un hackathon. În cadrul acestor evenimente, specialiști din România și Norvegia dar și numeroși tineri (liceeni din Timiș și studenţi UPT),  vor conlucra în vederea găsirii unor soluţii de colaborare și de dezvoltare ale unor noi proiecte pentru orașul de pe Bega.

În vederea asigurării unei organizări eficiente a evenimentelor și pentru stabilirea detaliilor de natură tehnico-culturală, echipa de proiect din partea Universității Politehnica Timișoara formată din Rareș HALBAC-COTOARA-ZAMFIR (expert dezvoltare urbană durabilă și director de proiect), Cristina HALBAC-COTOARA-ZAMFIR (expert comunicare vizuală și expert educațional), Flaviu-Mihai FRIGURA-ILIASA, Alin-Nicușor SÎRBU și Cosmin MARŞAVINA (experţi tehnici), Roxana Mihaela SÎRBU (expert antreprenoriat), Raluca VĂDUVA (expert probleme mediu), a efectuat la finalul lunii aprilie. o deplasare în Norvegia, Trondheim, la Norwegian University of Science and Technology (NTNU).

Universitatea Politehnica Timișoara, instituție cu o reputație cunoscută la nivel național și internațional pentru cultivarea printre studenți și colaboratori a culturii de promovare a educaţiei pentru un viitor durabil se bucură astfel de experienţa NTNU, universitate norvegiană  ce organizează evenimentului FUTURUM, o expoziție despre viitor, despre cum vor arăta orașele noastre peste 30 de ani și despre modul în care noi, cetățenii, printr-o cultură adecvată, putem contribui la sustenabilitatea zonelor urbane.

Instituțiile care participă la acest proiect vor contribui astfel la punerea bazelor unui parteneriat pe termen lung care va urmări dezvoltarea cooperării în domeniul identificării soluțiilor durabile pentru provocările actuale și viitoare ale dezvoltării urbane, promovarea modelării dezvoltării urbane folosind inteligența artificială și necesitatea evaluării resurselor orașului (cultura de a explora ceea ce putem face pentru oraș înainte de a aștepta ca orașul să ne ofere ceea ce ne dorim de la el) pentru a asigura un viitor durabil și sigur.

Aceasta iniţiativă se bucură de sprijinul unor instituţii și asociaţii precum: Centrul Judeţean de Resurse și Asistenţă Educaţională Timiș (CJRAE), Societatea Culturală Salvaţi Patrimoniul Timișoarei , Societatea Inventatorilor din Banat, Convenția Organizațiilor Studențești din Politehnică (COSPol), Asociaţia Elevilor din Timiș (AETM) și ACM-V  – organizaţia profesionala ce reuneşte principalele forţe de cercetare, dezvoltare şi inovare din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.

Rezultatele inițiativei contribuie la promovarea și diseminarea anului „Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023” în instituțiile partenere din Spațiul Economic European. Evenimentele propuse a fi organizate în cadrul acestei inițiative vor fi organizate sub egida „Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023” și vor constitui activități majore de informare și comunicare.

Proiectul Timișoara de la Capitala Culturală de astăzi la orașul viitorului. Proiectează viitorul orașului tău beneficiază de un grant in valoare de 48.368,01 euro din Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin graturile SEE si Norvegiene.

Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Sunt două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează îndeaproape cu UE în baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE și norvegiene se ridică la €2,8 miliarde. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Informaţii suplimentare în legătură cu implementarea activităţilor, pot fi obţinute prin email: rares.halbac-cotoara-zamfir@upt.ro – ș.l. dr. ing. habil. Rareș Hălbac Cotoară Zamfir – director proiect, sau urmărind pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/profile.php?id=100084225223454

Articole recente

Tururi ghidate gratuite pentru turiștii care vizitează Oradea

Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune oferă pentru al doilea an consecutiv, în fiecare weekend, începând cu 1 iunie 2023, tururi ghidate gratuite

Sindicatele din Educație resping propunerea Guvernului de majorări ale veniturilor personalului didactic

Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Sindicatele respins oferta

Duminică, ora 18:00 U- BT Cluj Napoca -CSM CSU Oradea. Se joacă cu titlul pe masă. Clujenii pot deveni campioni pentru al treilea an...

U-Banca Transilvania şi CSM CSU Oradea se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 18:00 în BT Arena, în meciul cu numărul VI din finala Ligii Naţionale.

Duminică, ora 14:00 Gloria Buzău – UTA. Manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1

Gloria Buzău și UTA Arad se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 14.00, în manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1.

Mai multe articole de același fel

Atelier de traducere „Limba germană, cultură și traducere. Rolul limbilor străine și importanța competenței interculturale”, la Timișoara

Scopul atelierului a fost de a evidenția rolul traducerii în domeniul cultural și de a-i familiariza pe studenți cu aspecte legate meseria de traducător și de interpret, precum și cu tradiția limbii și a culturii germane în Timișoara.