fbpx
15.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂ23 mai, ora 13:00 Expoziția foto-documentară, „Copilăria în Gulag”, vernisată la Muzeul...

23 mai, ora 13:00 Expoziția foto-documentară, „Copilăria în Gulag”, vernisată la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va găzdui marți, 23 mai, cu începere de la 13.00, vernisajul expoziției de fotografie documentară, intitulată „Copilăria în Gulag”, dedicată copiilor basarabeni deportați în perioada 1940-1941 și 1944-1953.

Expoziția prezintă imagini foto-documentare care reflectă viața copiilor basarabeni condamnați la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare și excizare forțată din propriile familii în perioada 1940-1941 și 1944-1953.

Urmare a politicilor represive ale regimului totalitar-comunist în RSS Moldovenească și deportărilor staliniste din anii 1941, 1949 și 1951, din RSS Moldovenească au fost deportați circa 20.000 de copii; doar în al doilea val de deportare din 5-6 iulie 1949 fiind deportați 11.899 de copii.

Unii copiii au murit în drum spre locul exilului, alții au venit pe lume chiar în trenul cu deportați.

La fel, un număr dramatic de copii au murit din cauza foametei organizate, condițiilor vitrege din instituțiile de plasament pentru copiii ”dușmanilor poporului”, iar o parte dintre ei s-au născut departe de locurile natale ale părinților și bunicilor.

Expoziția reunește circa 180 de imagini foto-documentare, însoțite de memorii şi documente de arhivă valorificate din colecțiile Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice al MNIM, Muzeului Ținutului Edineț, Muzeul de Istorie.

Expoziția este realizată în cadrul proiectului „Consolidarea culturii europene a memoriei prin diseminarea cunoștințelor istorice și promovarea valorilor democratice: schimbul și implementarea bunelor practici între Lituania și Republica Moldova”, susținut de Programul Dezvoltării Cooperării și Democrației al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.

Evenimentul de la Alba Iulia este organizat de Consiliul Județean Alba, Ambasada Republicii Lituania din Republica Moldova, Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Alți parteneri instituționali sunt: Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, Centrul de Excelență Institutul ProMemoria, Institutul de Istorie, MEC, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul, Asociația Obștească „Doorluk”, Muzeul Ținutului Edineț și Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca.

Expoziția va fi găzduită de muzeul albaiulian în perioada 23 mai – 25 iunie 2023.

Articole recente

Tururi ghidate gratuite pentru turiștii care vizitează Oradea

Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune oferă pentru al doilea an consecutiv, în fiecare weekend, începând cu 1 iunie 2023, tururi ghidate gratuite

Sindicatele din Educație resping propunerea Guvernului de majorări ale veniturilor personalului didactic

Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Sindicatele respins oferta

Duminică, ora 18:00 U- BT Cluj Napoca -CSM CSU Oradea. Se joacă cu titlul pe masă. Clujenii pot deveni campioni pentru al treilea an...

U-Banca Transilvania şi CSM CSU Oradea se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 18:00 în BT Arena, în meciul cu numărul VI din finala Ligii Naţionale.

Duminică, ora 14:00 Gloria Buzău – UTA. Manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1

Gloria Buzău și UTA Arad se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 14.00, în manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1.

Mai multe articole de același fel

26-28 mai: Pianistul Carl Filtsch omagiat la Sebeș: Invitata specială a evenimentului, pianista CHIYO HAGIWARA (Japonia)

În zilele de vineri și duminică, 26 și 28 mai 2023, Municipiul Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, organizează un eveniment omagial dedicat memoriei muzicianului Carl Filtsch (1830-1845), născut la Sebeș și considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frédéric Chopin și Franz Liszt.