fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALCât va dura greva generală din Educație și ce se întâmplă cu...

Cât va dura greva generală din Educație și ce se întâmplă cu anul școlar

Publicat în

spot_img
spot_img

Școlile intră de luni în grevă generală, au anunțat liderii de sindicat, după aproape trei ore de discuții cu reprezentanții guvernului. Iar greva se poate prelungi câteva săptămâni, spun liderii angajaților din învățământ, nemulțumiți de ofertele făcute de guvernanți. În semn de protest, tot luni și universitățile vor intra într-o grevă de avertisment.

Întâlnirea dintre politicieni și reprezentanții sindicatelor din învățământ a început după ora 14, cu o strângere de mână. După ce au dat ocolul mesei rotunde, au început discuțiile.

Reprezentanţii sindicatelor au declarat, duminică, la Palatul Victoria, întrebaţi ce se întâmplă cu încheierea anului şcolar şi cu examenele naţionale, sindicaliştii au replicat că Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare. De asemenea, întrebaţi dacă se încheie mediile elevilor la final de an şcolar, ei au spus ”rămâne de văzut”.

Marius Nistor a precizat după negocieri că adoptarea Legii salarizării unitare poate fi adoptată chiar către finalul acestui an, fără a se cunoaşte aplicabilitatea acesteia. ”Noi discutăm în momentul de faţă doar despre posibilităţi. (…) De bonusuri s-a vorbit, că sunt dispuşi să acorde bonusuri pentru profesorii debutanţi şi pentru personalul didactic care lucrează în zone defavorizate şi atât. Nu s-a discutat despre sume”, spune Nistor.

Greva va continua până când colegii noștri din teritoriu o să voteze acest lucru. Noi o să le punem la dispoziție comunicatul din partea guvernului, iar ei vor decide. Cu certitudine vă spunem că cu această oferte, mâine, va fi grevă generală!”, a mai spus Nistor.

Simion Hăncescu vorbeşte, în urma negocierilor de la Guvern despre faptul că „deocamdată există doar promisiuni şi necunoscute”. Întrebaţi ce se întâmplă cu încheierea anului şcolar şi cu examenele naţionale, sindicaliştii au replicat că „Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare”.

De asemenea, întrebaţi dacă se încheie mediile elevilor la final de an şcolar, ei Au spus:„ rămâne de văzut”. Aceştia au precizat că în unele şcoli toţi profesorii sunt în grevă şi nu are cine supraveghea elevii, în timp ce în alte şcoli acele cadre didactice care nu participă la protest vor intra la clase.

Greva generală începe cu numai o lună înainte de Evaluarea Națională și Bacalaureat, în care sunt implicați peste 300.000 de elevi. Totodată, și încheierea situației școlare e incertă.

Andrei Nistor

Articole recente

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Consilierii locali din Târgu Mureș au aprobat proiectul reamenajării străzii Bolyai

Scopul proiectului este de a încuraja mobilitatea bazată pe mersul pe jos, cu bicicleta, diminuarea traficului rutier, reducerea congestiei în zona centrală, îmbunătățirea condițiilor de trafic

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale, consfințește acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor și manager de teatru.

Mai multe articole de același fel

Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul e-Factura, extinsă până la 31 mai

De la implementarea sistemului RO e-Factura, Ministerul Finanţelor a avut numeroase discuţii şi întâlniri cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru îmbunătăţirea platformei, iar prelungirea perioadei permite persoanelor impozabile să îşi continue adaptarea procedurilor/sistemelor la noile cerinţe, pentru a evita sancţiunile.

Conferinţă dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan, cu ocazia aniversării a 135 de ani de existenţă a Agenției Naționale de Presă AGERPRES

La mulți ani, AGERPRES!!! În 27 martie 2024 se împlinesc 135 de ani de la înfiinţarea primei agenţii de presă "românească, naţională şi autonomă", având titulatura de Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română - "Agence Telegraphique de Roumanie" - "Roumagence".