fbpx
15.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALCât va dura greva generală din Educație și ce se întâmplă cu...

Cât va dura greva generală din Educație și ce se întâmplă cu anul școlar

Publicat în

spot_img
spot_img

Școlile intră de luni în grevă generală, au anunțat liderii de sindicat, după aproape trei ore de discuții cu reprezentanții guvernului. Iar greva se poate prelungi câteva săptămâni, spun liderii angajaților din învățământ, nemulțumiți de ofertele făcute de guvernanți. În semn de protest, tot luni și universitățile vor intra într-o grevă de avertisment.

Întâlnirea dintre politicieni și reprezentanții sindicatelor din învățământ a început după ora 14, cu o strângere de mână. După ce au dat ocolul mesei rotunde, au început discuțiile.

Reprezentanţii sindicatelor au declarat, duminică, la Palatul Victoria, întrebaţi ce se întâmplă cu încheierea anului şcolar şi cu examenele naţionale, sindicaliştii au replicat că Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare. De asemenea, întrebaţi dacă se încheie mediile elevilor la final de an şcolar, ei au spus ”rămâne de văzut”.

Marius Nistor a precizat după negocieri că adoptarea Legii salarizării unitare poate fi adoptată chiar către finalul acestui an, fără a se cunoaşte aplicabilitatea acesteia. ”Noi discutăm în momentul de faţă doar despre posibilităţi. (…) De bonusuri s-a vorbit, că sunt dispuşi să acorde bonusuri pentru profesorii debutanţi şi pentru personalul didactic care lucrează în zone defavorizate şi atât. Nu s-a discutat despre sume”, spune Nistor.

Greva va continua până când colegii noștri din teritoriu o să voteze acest lucru. Noi o să le punem la dispoziție comunicatul din partea guvernului, iar ei vor decide. Cu certitudine vă spunem că cu această oferte, mâine, va fi grevă generală!”, a mai spus Nistor.

Simion Hăncescu vorbeşte, în urma negocierilor de la Guvern despre faptul că „deocamdată există doar promisiuni şi necunoscute”. Întrebaţi ce se întâmplă cu încheierea anului şcolar şi cu examenele naţionale, sindicaliştii au replicat că „Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare”.

De asemenea, întrebaţi dacă se încheie mediile elevilor la final de an şcolar, ei Au spus:„ rămâne de văzut”. Aceştia au precizat că în unele şcoli toţi profesorii sunt în grevă şi nu are cine supraveghea elevii, în timp ce în alte şcoli acele cadre didactice care nu participă la protest vor intra la clase.

Greva generală începe cu numai o lună înainte de Evaluarea Națională și Bacalaureat, în care sunt implicați peste 300.000 de elevi. Totodată, și încheierea situației școlare e incertă.

Articole recente

Tururi ghidate gratuite pentru turiștii care vizitează Oradea

Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune oferă pentru al doilea an consecutiv, în fiecare weekend, începând cu 1 iunie 2023, tururi ghidate gratuite

Sindicatele din Educație resping propunerea Guvernului de majorări ale veniturilor personalului didactic

Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Sindicatele respins oferta

Duminică, ora 18:00 U- BT Cluj Napoca -CSM CSU Oradea. Se joacă cu titlul pe masă. Clujenii pot deveni campioni pentru al treilea an...

U-Banca Transilvania şi CSM CSU Oradea se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 18:00 în BT Arena, în meciul cu numărul VI din finala Ligii Naţionale.

Duminică, ora 14:00 Gloria Buzău – UTA. Manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1

Gloria Buzău și UTA Arad se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 14.00, în manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1.

Mai multe articole de același fel