fbpx
25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEPeste trei tone şi jumătate de deşeuri colectate din albia Mureşului în...

Peste trei tone şi jumătate de deşeuri colectate din albia Mureşului în Ungaria

Publicat în

spot_img
spot_img

Participanţii la Cupa PET a Mureşului, pornind de la Apátfalva şi ajungând la Szeged, au colectat 607 saci de deşeuri, adică o cantitate estimată de 3,6 tone – a informat marţi asociaţia organizatoare Természetfilm.hu agenţia ungară de presă MTI.

Potrivit comunicatului de presă, Cupa PET a Tisei organizează competiţii de colectare a deşeurilor de mai bine de zece ani, iar de această dată au iniţiat curăţarea unui alt afluent. Grupările angajate pentru protecţia mediului din localităţile de pe malul Mureşului lucrează de ani de zile la curăţarea râului, Cupa PET a venit acum în ajutorul lor, pentru a le transmite experienţele sale în salvarea râurilor.

Datorită ploilor şi inundaţiilor continue, râul Mureş curge rapid, astfel, în timpul acţiunii desfăşurate de joi până duminică, şi-a arătat o faţă rar văzută, provocându-i pe “piraţii de PET-uri”. Organizatorii au constatat cantităţi de deşeuri peste aşteptări: inundaţiile recente au adăugat noi cantităţi la insulele de gunoaie existente.

Aproximativ 80% din cele 3,6 tone de deşeuri colectate sunt flacoane din plastic care plutesc pe apă, majoritatea lor provenind din România. Printre gunoaie, participanţii au găsit frigidere, televizoare, materiale izolatoare, scaune din plastic, butoaie din metal, piese de caroserie auto, bărci de cauciuc şi deşeuri periculoase – vopsele, pesticide şi flacoane cu ulei. Vâslind de-a lungul celor 36 de kilometri fluviali, la intervale de 100-150 de metri s-au găsit insule de PET-uri amestecate cu lemn de viitură, blocate în principal de copaci căzuţi de pe mal.

Datorită furnizorilor de servicii publice, companiilor de colectare şi reciclare, precum şi soluţiilor inovatoare artizanale, Cupa PET a devenit în cei peste zece ani de activitate ca ONG cel mai mare reciclator de deşeuri fluviale. Aproximativ 60% din deşeurile colectate şi selectate sunt reciclate.

Duminică, în ultima zi a Cupei PET a Mureşului, participanţii au curăţat porţiunea de râu dintre Deszk şi Szeged, câştigătorul fiind decis pe ultimii kilometri. În cele din urmă, echipa “PETúnia” compusă din “piraţi” veterani, a obţinut victoria după ce a condus de la start până la final, câştigând astfel premiul “Eroul Mureşului”.

Pentru a sprijini activităţile locale de colectare a deşeurilor, organizatorii Cupei PET – cu sprijinul sponsorului principal Diageo – înfiinţează o “Radă de salvare a râului” lângă parcul de aventură de la Makó. Aceasta va servi drept bază pentru acţiunile de curăţare a râului şi a zonei inundabile, punând la dispoziţia voluntarilor saci şi mănuşi. De asemenea, obiectivul radei este să informeze publicul cu privire la activităţile Cupei PET prin intermediul unor expoziţii şi activităţi, precum şi să ofere un loc de odihnă şi recreere voluntarilor implicaţi în salvarea râului.

Articole recente

Așa-zise ajutoare umanitare americane, întoarse din drum la Vama Petea

Ce au găsit în camion inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului

Spectacole-studio, în octombrie, la Teatrul Szigligeti din Oradea

Pentru luna următoare, Teatrul Szigligeti Oradea a programat mai multe spectacole la Sala Transilvania. Instituția de teatru maghiar folosește noul spațiu din luna martie a acestui an.

S-a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea unui tronson din „Centura mică” a Timișoarei

Este vorba despre un tronson cu pornire de pe DJ 593, raza localității Șag, până la intersecția cu DJ 591 A în Sânmihaiu Român, lungime acestuia fiind de 6,53 km.

Proiect pentru stabilirea vechimii bisericilor de lemn din judeţul Sălaj, susţinut financiar de Ordinul Arhitecţilor din România

Acest proiect cultural cu o componentă pronunţată de cercetare este susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de arhitectură.

Mai multe articole de același fel