fbpx
15.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALÎn sâmbăta Rusaliilor la Şumuleu-Ciuc are loc cel mai mare pelerinaj al...

În sâmbăta Rusaliilor la Şumuleu-Ciuc are loc cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România

Publicat în

spot_img
spot_img

Duminică, romano-catolicii sărbătoresc Rusaliile, iar sâmbătă va avea loc cel mai mare eveniment al creștinilor catolici pelerinajul anual de la Șumuleu Ciuc, închinat Fecioarei Maria şi considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est. Sute de mii de oameni din toate colțurile lumii sunt așteptați să asiste la slujba specială.

În acest an slujba de hram va fi celebrată de monseniorul dr. Kovács Gergely, arhiepiscopul Arhidiecezei romano-catolice de Alba Iulia, iar predica va fi rostită de părintele Urban Eric, provincialul franciscanilor din Ardeal.

Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, va participa la pelerinajul de Rusaliile Catolice, informaţia fiind confirmată, miercuri, într-o conferinţă de presă, de rectorul bisericii franciscane din Şumuleu Ciuc, părintele Timár Sándor Asztrik, care a spus că preşedinta Ungariei este de confesiune reformată, dar va participa cu evlavie la pelerinaj.

„Da, va fi aici, la pelerinaj (preşedinta Ungariei – n.red.). Doamna preşedinte este de religie reformată, dar vine cu mare evlavie aici, la Şumuleu, prima dată când vine”, a spus părintele Timár Sándor Asztrik.

De asemenea, şi fostul preşedinte al Ungariei, Ader Janos, va participa la eveniment, el fiind prezent în fiecare an, alături de soţie, de pelerinajul de la Şumuleu Ciuc.

Potrivit informaţiilor furnizate de părintele Timár Sándor Asztrik, motto-ul din acest an pelerinajul a fost ales dintre-o rugăciune a Sfântului Francisc de Assisi, în contextul în care se împlinesc 800 ani de la înfiinţarea Ordinului Franciscan şi este: „Te salut, Stăpână, Sfânta Regină, Sfântă Maică a lui Dumnezeu, Marie, care eşti Fecioară devenită Biserică”.

Evenimentele încep de vineri, 26 mai, după următorul program

Vineri (26 mai)
18.00 slujba, noapte de veghe in Bazilica Șumuleu Ciuc.

Sâmbătă (27 mai)
slujbe de dimineața 7.00 si 8.00
Sfântă Liturghie – 12.30 la Sfântul Altar din șaua dintre munții Șumuleului Mic şi Mare

18.00 slujba si noapte de veghe in Bazilica Șumuleu Ciuc
Parcarea de Rusalii la Șumuleu Ciuc
Parcarea autovehiculelor în Miercurea Ciuc si la Șumuleu Ciuc la Rusalii.
În timpul Rusaliilor la Șumuleu Ciuc, există restricții de trafic. Conform practicii actuale, drumul spre Șumuleu Ciuc este deschis (fără restricții) vineri pan la orele 15:00 și 16:00.
De vineri după-amiază până sâmbătă dimineața, la ora 6, numai acele mașini, sau autobuze pot merge până la Bazilica Șumuleu Ciuc, al cărui număr de înregistrare a fost raportat de către unitatea de cazare primitoare la Primăria Locala.
Sâmbăta de la ora 6 dimineața pana la ora 12 duminica este strict interzis circularea tuturor autovehiculelor.

Duminica (28 mai)
Liturghii in Bazilica dimineața la orele 7.00 si 8.00
10.30 – sfânta liturghie
18.00 – slujba de seara

Luni (29 mai)
Liturghii în Bazilica la orele 8.00, 10.30 si 18.00

Marţi (30 mai)
Liturghii în Bazilica la orele 8.00, 10.30 si 18.00

Articole recente

Tururi ghidate gratuite pentru turiștii care vizitează Oradea

Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune oferă pentru al doilea an consecutiv, în fiecare weekend, începând cu 1 iunie 2023, tururi ghidate gratuite

Sindicatele din Educație resping propunerea Guvernului de majorări ale veniturilor personalului didactic

Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Sindicatele respins oferta

Duminică, ora 18:00 U- BT Cluj Napoca -CSM CSU Oradea. Se joacă cu titlul pe masă. Clujenii pot deveni campioni pentru al treilea an...

U-Banca Transilvania şi CSM CSU Oradea se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 18:00 în BT Arena, în meciul cu numărul VI din finala Ligii Naţionale.

Duminică, ora 14:00 Gloria Buzău – UTA. Manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1

Gloria Buzău și UTA Arad se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 14.00, în manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1.

Mai multe articole de același fel