fbpx
23.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITAPelerinaj ecvestru de Rusalii la Şumuleu Ciuc

Pelerinaj ecvestru de Rusalii la Şumuleu Ciuc

Publicat în

spot_img
spot_img

Participanţii la cea de-a 6-a ediţie a pelerinajului ecvestru organizat de Rusalii la Şumuleu Ciuc, care de anul acesta poartă numele lui Márton Áron, îşi vor aduce aminte şi de respectatul episcop din Transilvania, a declarat, joi, la Gheorgheni, Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar.

Politicianul va porni călare din Gheorgheni spre Şumuleu Ciuc, însoţit de călăreţii din localităţile învecinate, unde, pe lângă mesajul oamenilor din regiune, aceştia vor duce şi mesajele de rugăciune ale maghiarilor din întreaga lume.

În discursul său, secretarul de stat a subliniat că soarta episcopului romano-catolic, persecutat de Securitate, reflectă nu doar soarta secuilor, ci şi pe cea a maghiarilor care trăiesc pe teritorii care nu mai aparţin Ungariei.

“Mesajul acestor zile este un mesaj de solidaritate naţională. Mesajul acestor zile transmite ideea că, în ciuda tuturor dificultăţilor şi a rupturii care s-a creat între părţile naţiunii, suntem o singură naţiune, fie că trăim aici, în regiunile din Bazinul Carpatic, sau undeva pe mapamond”, a afirmat János Árpád Potápi.

În acest an, pelerinajul ecvestru din Ţinutul Secuiesc are 12 trasee spre Şumuleu Ciuc, cei din Mureş au pornit marţi, iar cei din Covasna au pornit miercuri. Echipele vor ajunge vineri, la ora 18:00, pe muntele Şumuleu de lângă Miercurea Ciuc. Deşi în acest an nu au existat înscrieri, sunt aşteptaţi aproximativ 300 de călăreţi, a anunţat secretarul de stat.

Joi dimineaţă, 60 de călăreţi au pornit la drum din zona Gheorgheni, reprezentanţii bisericilor i-au binecuvântat pe aceştia, iar primarii din regiune le-au înmânat panglici de rugăciune cu mesajele localităţilor pe care le reprezintă.

Sursa: MTI

Articole recente

Tururi ghidate gratuite pentru turiștii care vizitează Oradea

Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune oferă pentru al doilea an consecutiv, în fiecare weekend, începând cu 1 iunie 2023, tururi ghidate gratuite

Sindicatele din Educație resping propunerea Guvernului de majorări ale veniturilor personalului didactic

Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Sindicatele respins oferta

Duminică, ora 18:00 U- BT Cluj Napoca -CSM CSU Oradea. Se joacă cu titlul pe masă. Clujenii pot deveni campioni pentru al treilea an...

U-Banca Transilvania şi CSM CSU Oradea se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 18:00 în BT Arena, în meciul cu numărul VI din finala Ligii Naţionale.

Duminică, ora 14:00 Gloria Buzău – UTA. Manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1

Gloria Buzău și UTA Arad se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 14.00, în manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1.

Mai multe articole de același fel

Erik Urbán, liderul franciscanilor transilvăneni, la Șumuleu Ciuc: Pe scara valorilor nu se pot afla alte lucruri decât înţelepciunea, respectul, răbdarea, conştientizarea, umanitatea, fraternitatea,...

Liderul franciscanilor transilvăneni, Urbán Erik OFM, a făcut referire la sloganul de anul acesta al pelerinajului – un fragment dintr-o rugăciune a Sfântului Francisc de Assisi: “Bucură-te, Marie, care eşti fecioară făcută biserică” – şi a subliniat că în timpul pelerinajului, muntele de la Şumuleu Ciuc se transformă într-o biserică

Președinta Ungariei, printre cei peste 300.000 de pelerini care vin la Şumuleu Ciuc

La fel ca în fiecare an, mulţi credincioşi nu folosesc ruta obişnuită pentru a ajunge la altarul în aer liber, ci urcă spre locul slujbei pe un deal abrupt, denumit şi "Drumul Crucii", care porneşte la câteva sute de metri de Catedrala franciscană şi pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile unde Isus s-a oprit pe Golgota.