fbpx
25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSPORTBogdan Lobonţ a devenit „Cetăţean de onoare” al municipiului Hunedoara

Bogdan Lobonţ a devenit „Cetăţean de onoare” al municipiului Hunedoara

Publicat în

spot_img
spot_img

Cel mai bun portar pe care l-a avut România în ultimii 20 de ani a devenit „Cetăţean de onoare” al Hunedoarei, oraşul în care a crescut şi din care a plecat spre „fotbalul mare”.

Titlul a fost conferit cu unanimitate de voturi în cadrul unei şedinţe festive a Consiliului Local Hunedoara care s-a desfăşurat astăzi (27.05.2023), şedinţă la care a fost prezent şi unul dintre antrenorii lui Bogdan Lobonţ din perioada junioratului său la Corvinul, domnul Ioan Bucur, alături de reprezentaţi ai „generaţiei de aur” a echipei alb-albastre, cum ar fi Romulus Gabor, Ioan Petcu sau Dorin Nicşa.

La momentul conferirii titlului de „Cetăţean de onoare”, Bogdan Lobonţ a declarat că a fost chiar mai emoţionat decât la meciul său de retragere, din 2018. „E dificil puţin, pentru că văd atâtea persoane minunate aici în sală, persoane care şi-au pus amprenta asupra a ceea ce sunt în primul rând ca om, apoi ca sportiv. Vreau să le mulţumesc tuturor. Apreciez foarte mult energia, timpul, răbdarea pe care aţi avut-o cu mine. Toată munca voastră a făcut ca eu să fiu persoana de astăzi. Acest titlu de „Ccetăţean de onoare”, mare parte se datorează Dumneavoastră”, a adăugat fostul goal-keeper al Naţionalei.

Iniţiatorul proiectului de hotărâre de astăzi, primarul Dan Bobouţanu, a accentuat faptul că fiecare „Cetăţean de onoare” al municipiului Hunedoara poate servi drept model, iar în această categorie se numără, cu siguranţă, şi Bogdan Lobonţ: „Hunedoara a încercat de fiecare dată să îşi respecte valorile. Astfel de oameni sunt un model şi pentru noi ca adulţi dar şi pentru copii. Bogdan Lobonţ a reprezentat Hunedoara la cel mai înalt nivel posibil. Faptul că el a plecat de la Corvinul, un club important al României, la un club din Capitală, apoi a jucat la unele dintre cele mai importante formaţii din lume, având multe meciuri chiar şi în Champions League, reprezintă acea sintagmă, sau idee, care spune că este posibil să atingi stelele cu mâna. Bogdan Lobonţ a atins stelele cu mâna! Îi mulţumesc că şi-a făcut timp să ajungă astăzi alături de noi, pentru şedinţa festivă, şedinţă organizată în ziua returului barajului semifinal pe care Corvinul, echipa la care s-a lansat, îl joacă acasă, la Hunedoara, pentru promovarea în Liga a II-a”.

Născut pe 18 ianuarie 1978 la Hunedoara, Bogdan Lobonţ (45) se numără printre ultimele nume mari date (până acum) fotbalului românesc de Corvinul Hunedoara, club pentru care a debutat, la nivel de seniori, în 1995, pe când avea 17 ani. După doar două sezoane în poarta echipei hunedorene (aproximativ 40 de meciuri) a fost transferat la Rapid Bucureşti, acolo unde a obţinut şi primele trofee din carieră.

În cei trei ani petrecuţi la gruparea din Capitală a câştigat campionatul, Cupa şi Supercupa României, pentru ca după aceea să facă pasul spre fotbalul internaţional, la Ajax Amsterdam, în 2000. La un an distanţă a fost împrumutat la Dinamo, cu care a câştigat titlul la revenirea în România, apoi s-a întors la clubul din capitala Olandei, trecându-şi în cont încă un titlu naţional, precum şi evoluţii în Liga Campionilor.

 În 2006 a făcut pasul spre Serie A, fiind transferat de Fiorentina, iar după un sezon s-a întors la Dinamo, cu care a mai devenit încă o dată campion, iar în 2009 a fost împrumutat de AS Roma, club care a decis apoi achiziţionarea sa definitivă. „Pisica” (supranume primit datorită reflexelor sale) a rămas la gruparea din capitala Italiei până la finalul carierei sale – mai bine de nouă sezoane! În total, portarul hunedorean a adunat peste 300 de meciuri de-a lungul carierei sale, la echipele de club.

Bogdan Lobonţ se numără printre fotbaliştii români cu cele mai multe selecţii sub tricolor. De la debutul său pentru prima reprezentativă în 1998 (împotriva selecţionatei Liecthenstein-ului), hunedoreanul a adunat 86 de selecţii, întinse pe 20 de ani – cu unele perioade de întrerupere, mai ales în a doua parte a carierei sale – până în 2018, când şi-a anunţat retragerea, cu prilejul unui meci amical susţinut la Ploieşti, în compania Finlandei. Lobonţ a participat cu prima reprezentativă la Campionatele Europene din 2000 şi 2008 şi a primit Medalia „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru performanţele sale obţinute sub tricolor.

După retragerea sa din activitate, Bogdan Lobonţ a antrenat, timp de un an, Universitatea Cluj şi a făcut parte din staff-ul lui Cosmin Contra, în cadrul echipei naţionale, iar între 2021 şi 2022 s-a ocupat de pregătirea Naţionalei sub 20 de ani a României.

Birou Comunicare                                                                                                                  Data:

Primăria municipiului Hunedoara                                                                                          27.05.2023

Articole recente

Proiect pentru stabilirea vechimii bisericilor de lemn din judeţul Sălaj, susţinut financiar de Ordinul Arhitecţilor din România

Acest proiect cultural cu o componentă pronunţată de cercetare este susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de arhitectură.

Se deschid două puncte noi de trecere a frontierei între România şi Ungaria

Începând din 1 octombrie, traficul de marfă va fi deschis la punctele de trecere a frontierei Valea lui Mihai - Nyírábrány şi Urziceni-Vállaj

Cinci biserici romano-catolice din Transilvania, renovate cu fonduri din Ungaria, au fost sfinţite şi predate comunităților

Renovarea completă a clădirilor de patrimoniu, care aparţin Arhidiecezei Romano-Catolice Alba Iulia, a fost finalizată în acest an sub supravegherea Fundaţiei “Teleki László”, din Budapesta.

S-a deschis primul magazin online cu suveniruri din Maramureș

Producătorii locali și meșterii populari își pot promova și vinde produsele online pe shop.visitmaramures.ro

Mai multe articole de același fel