fbpx
25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHOR60 de ani de învăţământ superior continuu la Oradea | Universitatea din...

60 de ani de învăţământ superior continuu la Oradea | Universitatea din Oradea, model de bună practică la nivel naţional

Publicat în

spot_img
spot_img

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Câmpeanu a declarat, vineri, în cadrul ceremoniei de celebrare a celor 60 de ani de învăţământ superior continuu la Oradea, că Universitatea din Oradea este un model de bună practică la nivel naţional, şi chiar internaţional, pentru parteneriatul unic în ţară cu Primăria şi cu Consiliul Judeţean Bihor.

„Universitatea din Oradea este nu numai un model de bună practică pe care ni l-am dori cu toţii, sunt convins, eu vă spun sigur că mi-aş dori să avem la Bucureşti un parteneriat între universitatea pe care o conduc şi Primăria Bucureştiului, aşa cum are Universitatea din Oradea cu Primăria Oradea. Nu mai vorbesc de parteneriatul cu Consiliul Judeţean. Sprijinul pentru cămine studenţeşti, pentru Centrul de transfer tehnologic şi Parcul ştiinţific face din Universitatea din Oradea un model de bună practică la nivel naţional şi, nu regret să folosesc vorbe mari, chiar şi internaţional. Este un model considerat de succes,” a declarat Sorin Câmpeanu, conform Agerpres.

La festivitatea găzduită de Aula Magna a universităţii au participat zeci de rectori din toată ţara, membri CNR, reprezentanţi ai instituţiilor satelit pe lângă Ministerul Educaţiei, prin reprezentanţii de la ARACIS, CNFIS, CEMU, Federaţia Naţională Sindicală Alma Mater, reprezentanţi ai Asociaţiilor studenţeşti, autorităţi locale şi judeţene. În continuarea festivităţii, timp de două zile, are loc la universitate Consiliul Naţional al Rectorilor, fiind a doua reuniune organizată aici, după cea din anul 2018, la celebrarea a 55 de ani de învăţământ universitar continuu.

Rectorul Constantin Bungău a făcut, la începutul manifestării, o scurtă prezentare a evoluţiei instituţiei academice orădene, a cărei istorie în timp depăşeşte 240 de ani, cu o dezvoltare accentuată după anul 1963, când s-a înfiinţat Institutul Pedagogic, cu o facultate de limba română şi una de matematică. Azi, în universitate există 101 programe de licenţă, fiind una dintre cele mai mari universităţi din ţară, cu 15.477 de studenţi, la licenţă, master şi doctorat.

Au luat cuvântul apoi oaspeţii invitaţi: secretarul de stat pentru învăţământ universitar, Gigel Paraschiv, care a transmis mesajul ministrului Ligia Deca, preşedintele ARACIS – Mădălin Bunoiu, directorul general UEFISCDI – Adrian Curaj, preşedintele CJ Bihor – Ilie Bolojan, primarul Oradiei – Florin Birta, reprezentanţii unor consorţii universitare – Florin Drăgan (Alianţa Română a Universităţilor Tehnice), Octavian Creţu (Alianţa Universităţilor de Medicină G6 – UMF), Cornel Cătoi (Consorţiul Universităţilor pentru Ştiinţele Vieţii ), Marilen Pirtea (Alianţa Universitaria), Dumitru Chirleşean (Alianţa Academica Plus), Sorin Crişan (Consorţiul Universităţilor de Arte din România).

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea (pe jumătate bihorean, după cum a afirmat), a subliniat că şi-ar dori un asemenea parteneriat şi la Timişoara.

„În Bihor, este o tradiţie ca, la ceas de sărbătoare, fiii satului să se întoarcă acasă pentru a celebra împreună. O vorbă frumoasă a unui cântec spune că „Oriunde te duce valul/Te cheamă la el Ardealul”. Dar noi, în Bihor, mai spunem: „Când te-apucă dorul/Te cheamă acasă Bihorul”. Emoţia mea este una reală, văzând an de an cum Universitatea din Oradea creşte şi se dezvoltă. An de an, vedem că numărul studenţilor din Oradea care vin la Timişoara este tot mai mic. Pentru că au găsit aici un mediu în care să se dezvolte. Modelul atât de mult menţionat de colegii mei, al parteneriatului cu administraţia din Oradea este o enclavă la nivel naţional, pe care multă lume se încăpăţânează să nu o urmeze, una care poate deranjează, dar performează. Ne dorim şi noi, ceilalţi rectori, un astfel de parteneriat, de abordare şi sperăm că la un moment dat să-l şi avem,” a spus rectorul Marilen Pirtea.

Preşedintele ARACIS, Mădălin Bunoiu a subliniat că, privind din urmă, în ultimii 15 ani, se constată „un progres absolut fantastic în România,” ţara noastră devenind partener de dialog cu toate universităţile lumii, „la aceeaşi masă cu cei mai buni”.

În ordinea programului, au fost invitaţi să ia cuvântul vicepreşedintele Sindicatului Alma Mater, Marian Borzan, reprezentanta studenţilor orădeni, Natalia Cuc, festivitatea fiind încheiată de mesajul preşedintelui CNR, Sorin Câmpeanu.

„În urma acestei festivităţi am văzut şi ne-am bucurat de cât de apreciat este parteneriatul dintre autorităţile locale şi Universitatea din Oradea şi am constatat că oricare universitate din ţara aceasta şi-ar dori un astfel de parteneriat. Avem proiecte importante pentru dezvoltarea materială a universităţii, cum sunt cele două cămine studenţeşti, cu peste 400 de noi locuri de cazare, un Centru de transfer tehnologic, un Parc ştiinţific, linia de tramvai adusă în zona universităţii pentru a facilita accesul studenţilor. Eu cred că aceasta este cheia succesului dezvoltării unui oraş, parteneriatul dintre Consiliul Judeţean, Primăria Oradea şi Universitatea din Oradea”, a declarat, la finalul ceremoniei, primarul municipiului Oradea, Florin Birta.

Sursa: Agerpres

Articole recente

Proiect pentru stabilirea vechimii bisericilor de lemn din judeţul Sălaj, susţinut financiar de Ordinul Arhitecţilor din România

Acest proiect cultural cu o componentă pronunţată de cercetare este susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de arhitectură.

Se deschid două puncte noi de trecere a frontierei între România şi Ungaria

Începând din 1 octombrie, traficul de marfă va fi deschis la punctele de trecere a frontierei Valea lui Mihai - Nyírábrány şi Urziceni-Vállaj

Cinci biserici romano-catolice din Transilvania, renovate cu fonduri din Ungaria, au fost sfinţite şi predate comunităților

Renovarea completă a clădirilor de patrimoniu, care aparţin Arhidiecezei Romano-Catolice Alba Iulia, a fost finalizată în acest an sub supravegherea Fundaţiei “Teleki László”, din Budapesta.

S-a deschis primul magazin online cu suveniruri din Maramureș

Producătorii locali și meșterii populari își pot promova și vinde produsele online pe shop.visitmaramures.ro

Mai multe articole de același fel

Protest spontan la Mina Băiţa din județul Bihor

Minerii de la Mina Băiţa, judeţul Bihor, au declanşat, joi, un protest spontan şi refuză să intre în şut, din cauză că promisiunile privind achitarea drepturilor salariale nu au fost respectate de angajator