Ministrul provincial al Ordinului Franciscan Secular din România, Erik Urbán, a încurajat sutele de mii de pelerini adunaţi la Şumuleu Ciuc, respectiv credincioşii care au urmărit transmisiunea live a liturghiei, să ducă o viaţă bazată pe valorile creştine.
Liderul franciscanilor transilvăneni a făcut referire la sloganul de anul acesta al pelerinajului – un fragment dintr-o rugăciune a Sfântului Francisc de Assisi: “Bucură-te, Marie, care eşti fecioară făcută biserică” – şi a subliniat că în timpul pelerinajului, muntele de la Şumuleu Ciuc se transformă într-o biserică, unde pelerinii adunaţi arată realitatea vie, pulsatorie a bisericii, conform Romkat.
“Bucuria unei mame este atunci când familia, familia cea mare se află împreună, în jurul mesei Sfântului Fiu”, a declarat Erik Urbán. Acesta a spus că omul care trăieşte în societatea de consum a secolului XXI trebuie să devină conştient şi să îşi construiască sistemul de valori pe nişte piloni de încredere.
Pentru a face acest lucru este nevoie să înveţe să distingă între nevoie şi pasiune, a spus Erik Urbán. “Să numim acest lucru înţelepciune”, a explicat, îndemnând apoi persoanele care îl ascultau să respecte şi valori precum respectul, conştientizarea, umanitatea şi fraternitatea.
“Lumea de astăzi are nevoie de profeţi neînarmaţi care să avertizeze asupra faptului că războaiele sunt inumane, arătând că este nevoie de o relaţie ordonată între Dumnezeu şi om, între om şi grupuri de oameni, de o stare armonioasă caracterizată prin non-violenţă şi prin lipsa fricii, în care să avem parte de sănătate, de bunăstare, de lipsa anxietăţilor. Să numim această stare de fapt pace”, a spus liderul franciscanilor transilvăneni.
Erik Urbán a vorbit şi despre valorile de bază şi a menţionat familia formată din comuniunea dintre un bărbat şi o femeie, de o comunitate bazată pe iubire şi viaţă, care consideră copiii drept o speranţă şi o provocare de care are grijă, precum şi comunitatea formată istoric, care este alimentată de o limbă comună, de un teritoriu, de valori milenare, de caracteristici manifestate într-o cultură distinctă şi care se numeşte naţiune.




“Trebuie să învăţăm că există o comunitate construită pe o stâncă solidă, în care fiecare are un loc al său, o comunitate care se află pe calea slujirii, a cărei forţă constă în bucuria lui Hristos şi de Duhul Sfânt, şi care are ca obiectiv veşnicia: aceasta este Biserica” a concluzionat liderul franciscan.
Erik Urbán a făcut referire şi la regulile ordinului monahal vechi de opt secole şi a spus oamenilor să nu se teamă de reguli, căci acestea nu reprezintă obstacole: ele au ca scop prosperitatea comunităţii prin intermediul individului, pentru că “avem nevoie de reguli care să ne ţină împreună, uniţi”.
“Pe scara valorilor nu se pot afla alte lucruri decât înţelepciunea, respectul, răbdarea, conştientizarea, umanitatea, fraternitatea, pacea, familia, naţiunea, biserica. A sluji, nu a guverna, a produce, şi nu doar a consuma, a dărui, şi nu doar a aştepta, a admira, şi nu a exploata, a proteja, şi nu a distruge!” – a spus liderul franciscan în predica pelerinajului de la Şumuleu Ciuc.
Liturghia în aer liber celebrată de arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Gergely Kovács, s-a încheiat cu intonarea imnului papal, respectiv al imnului maghiar şi al celui secuiesc, în prezenţa a sute de mii de credincioşi. Printre pelerini s-a aflat şi preşedintele Ungariei, Katalin Novák, fostul preşedinte maghiar János Áder, vicepremierul ungar Zsolt Semjén şi vicepremierul României, Hunor Kelemen.