fbpx
25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALMugurii de brad: medicamentul natural care a domnit peste istorie. Tradiție de...

Mugurii de brad: medicamentul natural care a domnit peste istorie. Tradiție de sute de ani din Băiuț

Publicat în

spot_img
spot_img

Vârfurile proaspete de brad  se pot consuma în numeroase moduri, de la rețete cu crenguțe și ace de brad, de la salate exotice, la siropuri extrem de aromatizate.

Ce sunt mugurii de brad?

Mugurii sunt acele vârfuri ale ramurilor de brad care apar în timpul primăverii. De obicei, se culeg în luna mai din pădurile montane, din zone neatinse de poluare. Au o culoare verde extrem de frumoasă și o dimensiune de circa 3 – 7 cm.

Care sunt beneficiile mugurilor de brad?

  • Sunt foarte bogați în vitamina C și alte substanțe bioactive: flavonoide, minerale (cum ar fi potasiu și magneziu), taninuri, rășini, enzime. Uscați, congelați sau preparați în diverse siropuri, sunt o sursă bogată de vitamina C în timpul iernii. Conțin și carotenoizi.
  • Acele de brad au fost folosite timp de mulți ani de triburile din antichitate pentru ameliorarea tusei și a durerilor de gât. Au proprietăți terapeutice importante grație conținutului ridicat de uleiuri esențiale.
  • Astfel, preparatele din muguri de brad se pot folosi cu succes pentru expectorație, tuse, ca analgezice și stimulatoare, ca odorizante și energizante naturale.
  • De asemenea, mugurii de brad conțin multă clorofilă, care ajută la creșterea și vindecarea țesuturilor, controlul poftei de mâncare și la transportul oxigenului către celule. În plus, ei neutralizează radicalii liberi, mențin echilibrul zahărului în sânge.

Cum se utilizează mugurii de brad?

Uz intern

În general, mugurii de brad se prepară și se folosesc sub formă de infuzie, siropuri și uleiuri esențiale. Astfel se pot administra intern. Cei mai tineri muguri se pot mânca exact așa, în salate, paste, cocktailuri, ceaiuri, preparate la cuptor sau deserturi.

Unul din cele mai versatile preparate este siropul simplu. Are o aromă incredibilă de pădure de brazi și chiar de citrice, dacă adăugați puțină lămâie. Se poate mixa cu apă plată sau minerală pentru o băutură răcoritoare vara, se poate consuma concentrat pentru combaterea răcelilor și durerilor de gât specifice sezonului rece, iar cei care iubesc cocktailurile pot încerca o combinație originală de gin și sirop de brad.

Uz extern

Mugurii de brad sunt minunați și pentru uz extern, pentru inhalații în aromaterapie și chiar pentru masaj. Sunt persoane care adoră să presare muguri de brad în apa din cadă, pentru efectul lor calmant și tonic. Din muguri de brad se prepară uleiuri esențiale, siropuri, cataplasme și ceaiuri.

Acestea sunt cele mai importante beneficii și utilizări ale mugurilor de brad. Așa că, data viitoare când ajungeți într-o pădure montană la ceas de primăvară, uitați-vă după aceste vârfuri de brad fragede, foarte fine și plăcute la atingere, cu o nuanță vernil luminoasă.

Maramureșenii folosesc aceste siropuri din cele mai vechi timpuri. De pe vremea când au existat primii exploatatori de feroase și neferoase în zonă și până în prezent siropul de brad făcându-și treaba extraordinar atât pentru muncitorii care intrau în mină, cât și pentru copiii care aveau de parcurs zăpezi de metri pentru a ajunge la scoală.

Tradiția este păstrată și în ziua de astăzi, fiind gospodării unde se mai prepară acest sirop.

Ba chiar se comercializează. Fiecare dintre dumneavoastră putând să-l achiziționați. Informații suplimentare la: 0752 499 580

Articole recente

S-a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea unui tronson din „Centura mică” a Timișoarei

Este vorba despre un tronson cu pornire de pe DJ 593, raza localității Șag, până la intersecția cu DJ 591 A în Sânmihaiu Român, lungime acestuia fiind de 6,53 km.

Proiect pentru stabilirea vechimii bisericilor de lemn din judeţul Sălaj, susţinut financiar de Ordinul Arhitecţilor din România

Acest proiect cultural cu o componentă pronunţată de cercetare este susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de arhitectură.

Se deschid două puncte noi de trecere a frontierei între România şi Ungaria

Începând din 1 octombrie, traficul de marfă va fi deschis la punctele de trecere a frontierei Valea lui Mihai - Nyírábrány şi Urziceni-Vállaj

Cinci biserici romano-catolice din Transilvania, renovate cu fonduri din Ungaria, au fost sfinţite şi predate comunităților

Renovarea completă a clădirilor de patrimoniu, care aparţin Arhidiecezei Romano-Catolice Alba Iulia, a fost finalizată în acest an sub supravegherea Fundaţiei “Teleki László”, din Budapesta.

Mai multe articole de același fel

Sondaj CURS | Cei mai mulți români consideră România se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie greşită

Cercetarea relevă că 69% dintre respondenţi sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie greşită, iar 22% consideră că se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie bună. 9% nu ştiu sau nu au răspuns.

Ministrul Familiei: Mamele minore care vor merge la şcoală vor primi bursă de 700 de lei

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a declarat că mamele minore beneficiază de o bursă 700 de lei dacă merg la şcoală, iar copii acestora au prioritate pentru locuri la creşă.