fbpx
5.8 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂPovestea unui geniu al viorii | Octavian Pârlea, un tânăr brașovean, are...

Povestea unui geniu al viorii | Octavian Pârlea, un tânăr brașovean, are nevoie de susținerea românilor

Publicat în

spot_img
spot_img

Începând cu participarea la un mastercalss din Sinaia, viața lui Octavian s-a schimbat! Profesorul Remus Azoiței — unul dintre puținii deținători ai viorii Stradivarius — i-a  anunțat pe părinții lui Octavian că fiul lor este invitat să dea o probă la Colegiul de Muzică Purcell din Londra.

”Băiatul ăsta e un geniu! Copilul ăsta a îndreptat în trei zile lucruri pe care unii dintre studenții mei le îndreaptă într-un an. Am vorbit cu Charles Sewart, director al Catedrei de Corzi la Purcell School, London, și vrem să-i acordăm lui Octavian o bursă la Colegiul Purcell din Londra. Trebuie să se pregătească pentru examen.” , spunea profesorul Remus Azoiței.

Pe 26 ianuarie 2017, Octavian a susținut admiterea la renumitul colegiu londonez, care a constat în patru probe: una de vioară, una de pian, una de teorie muzicală și testul de limbă engleză.

La 12 ani, când copiii de vârsta lui sunt încă foarte atașați de casă, de familie, Octavian le-a cerut părinților să-l transfere din Brașov la Liceul de Muzică Dinu Lipatti din București. Simțea că trebuie să treacă la o nouă etapă de studiu. Din primul an la București, a fost selectat pentru Olimpiada Națională de vioară și a luat locul întâi. Au urmat numeroase concursuri și premii. În 2016 a fost răsplătit cu un masterclass în Elveția. A câștigat o bursă de o mie de euro, pentru studiu cu profesori renumiți. A renunțat la premiu în favoarea unui prieten, pentru că Octavian își dorea altceva.

Și-a dorit să ajungă la Sinaia unde se desfășura masterclass-ul violonistului Remus Azoiței, profesor la Academia Regală de Muzică din Londra. Deși nu a mai prins un loc la clasa acestuia, a continuat să spere că profesorul își va face timp să-l asculte. Iar minunea s-a întâmplat! Profesorul i-a acordat un sfert de oră din timpul său liber pentru o audiție. L-a ascultat însă 45 de minute, timp în care i-a făcut numeroase recomandări. Până la recitalul final, care avea loc peste trei zile, Octavian a exersat zi și noapte la vioară ca să pună în practică recomandările maestrului. Recitalul i-a convins pe profesorul Azoiței și pe colegul său de master, Charles Sewart, că Octavian este un TALENT.

Au sosit și veștile extraordinare. A luat cu brio toate examenele de la Colegiul de Muzică Purcell din Londra, obținând o bursă integrală, fiind primul pe lista celor 150 de candidați cu punctaj absolut maxim. Deocamdată câteva cluburi ale intelectualilor au fost singurele care i-au întins o sinceră mână de ajutor, după disperate solicitări de ajutorare, municipalitatea de pe atunci nu a reacționat nicicum, iar greul cel mai mare a căzut pe spatele părinților, care l-au ținut pe Octavian în colegiul Purcell, ulterior la Royal Music Academy cu rate imense în bacă.

De atunci Octav a absolvit colegiul, este încă student la academia Royal Music Academy din Londra însă are nevoie din partea oamenilor inimoși de încă o susținere!!! El a fost recent acceptat la New England Conservatory din Boston America, la clasa legendarelor profesoare Ayano Ninomiya și Miriam Fried. A fost o concurență de 300 de violoniști pe două locuri, iar el este unul dintre cei doi aleși, reușind să intre cu o bursă parțială de 24000 de dolari.

Pentru Octavian Pârlea acesta este un vis aproape împlinit, să vadă că poate ajunge să studieze la cel mai ridicat nivel posibil, respectiv catedra de vioară. Octav se consideră onorat să fi candidat cu violoniști internaționali, cu olimpicii cu care se mândresc diverse țări din toată lumea. Ca un fapt divers, merită spus că unii dintre studenții care au aplicat dețineau viorile Stradivarius, Guarnieri, Guadagnini, instrumente unice în lume, în valoare de milioane de dolari, atât de ridicat fiind nivelul.

„Să ajung să studiez acolo este tot ceea ce îmi pot dori – ne mai mărturisește Octav – să pot avea șansa să învăț de la cei mai buni, să îmi depășesc limitele, și în viitor să îmi reprezint țara la cele mai mari concursuri din lume este un vis pe care mi-l doresc de foarte mult timp. Recent am câștigat bursa Isserilis de la Royal Philarmonic Society din Londra în valoare de 12 500 de dolari,  pentru a mă sprijini cu studiul în America. Din păcate totalul meu de bursă ajunge la 37 000 de dolari din 56 000, și am nevoie de ajutor financiar pentru a putea ajunge acolo. Din nefericire salariile din România nu se pot compara cu cele din vest și orice donație sau sponsorizare ar ajuta enorm situația mea și pentru viitorul meu ca tânăr violonist. Vă mulțumesc din suflet pentru timpul acordat…”, a spus tânărul Octav Pârlea.

În caz că v-am stârnit interesul, orice ajutor financiar, poate fi donat în acest cont: RO59 BTRL RONC RT04 3145 88E0, deschis de Asociaţia De profesie OM, la Banca Transilvania, Sucursala Prahova.

Adrian Scriminț

Articole recente

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Festivalul ”Săptămâna Haferland” va avea loc între 8 şi 11 august, în zece sate din Ţara Ovăzului

Tema ediţiei din acest an a festivalului este "Istorie, tradiţie şi cultură. Ieri şi azi în Haferland".

Mai multe articole de același fel

APM Brașov: A început evaluarea efectivelor speciilor de animale strict protejate 

Agenția pentru Protectia Mediului Brașov anunță că se desfășoară acțiunea de evaluare a speciilor de animale strict protejate: urs, lup, râs și pisică sălbatică – monitorizarea de primăvară.