fbpx
9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITACJ Harghita a depus plângere penală împotriva liderului Asociaţiei ”Calea Neamului”, în...

CJ Harghita a depus plângere penală împotriva liderului Asociaţiei ”Calea Neamului”, în cazul Cimitirului de la Valea Uzului

Publicat în

spot_img
spot_img

Consiliul Judeţean Harghita a depus o plângere penală împotriva liderului Asociaţiei „Calea Neamului”, Mihai Tîrnoveanu, care intenţionează să amplaseze, sâmbătă, 150 de cruci pentru eroii români, în Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului, după ce parcela românească de acolo a fost desfiinţată de Primăria Dărmăneşti, în urma unei decizii definitive a instanţei.

”Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, nu încurajează manifestările violente şi instigarea opiniei publice la acţiuni ce contravin legii. În acest sens, Consiliul Judeţean Harghita, prin preşedintele Borboly Csaba, a depus un denunţ la Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc pentru faptele de instigare ale numitului Mihai Tîrnoveanu, care, prin postările pe paginile de socializare, a îndemnat publicul la finanţarea ridicării ilegale a 150 de cruci, transportul oamenilor şi participarea la ridicarea crucilor în Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului, toate acestea fiind acţiuni ilegale, prin inexistenţa unor autorizaţii, avize sau consimţământul proprietarului cimitirului, comuna Sânmartin. Autorităţile locale sprijină doar manifestările prin care eroii sunt omagiaţi, respectând sacrificiul celor căzuţi la datorie, aşa cum orice naţiune democratică o arată în faţa memoriei celor decedaţi pentru patrie”, se precizează într-un comunicat transmis presei.

Totodată, se face trimitere la regulamentul aprobat de către Consiliul Local al comunei Sânmartin privind comportamentul şi acţiunile ce sunt admise în incinta cimitirelor aflate în domeniul public al comunei.

”În acest sens, regulamentul prevede şi sancţiuni, astfel, în Capitolul V. Contravenţii, art.17-art.19, se menţionează: Contravenţiilor prevăzute în prezentul regulament li se aplică prevederile OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată prin Legea nr. 180/2002 cu modificările şi completările ulterioare. Conform OG 2/2001, limita maximă a amenzii contravenţionale este de 2.500 lei, în cazul contravenţiilor stabilite prin hotărâri ale consiliilor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor”, se mai precizează în comunicat.

Conform sursei citate, preţuirea eroilor se arată şi prin respectarea unor reguli şi regulamente.

”Consensul, respectul reciproc, dorinţa de a avea manifestări paşnice în vederea omagierii eroilor căzuţi la datorie au fost valorile ce au stat la baza întâlnirii din 30 iunie a reprezentanţilor judeţelor Harghita şi Bacău, respectiv prefectul judeţului Harghita, prefectul judeţului Bacău, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, primarul comunei Sânmartin şi al oraşului Dărmăneşti şi cei ai Ministerului Apărării Naţionale”, se menţionează în comunicatul CJ.

Borboly Csaba a declarat presei că plângerea penală a fost făcută pentru instigare la ură, rasism şi xenofobie, dar şi pentru profanarea cimitirelor. El a subliniat că a transmis „24 de pagini de print screen-uri prin care Frăţia Ortodoxă, Calea Neamului şi mai mulţi oameni publici au făcut declaraţii contrar legii”.

Preşedintele CJ Harghita a făcut un apel la calm şi la respectarea legii şi a regulamentelor.

„Deci, este foarte important, chemăm la calm pe toţi cei care doresc să meargă. Da, este liber, nu este închis, 24 din 24 poate să participe oricine la a depune coroane sau a aprinde o lumânare la Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului. Dar trebuie să avem în vedere regulamentul afişat pe poarta cimitirului atât în limba română, cât şi în limba maghiară. Aşadar, în articolul 12 litera j din regulament se vede foarte clar cine şi ce poate să facă. Aşadar, în afară de flori, coroane şi lumânări, altceva nu poate să fie lăsat după nicio vizită”, a spus Borboly Csaba.

Tribunalul Bacău a anulat, printr-o hotărâre pronunţată în 2022, autorizaţia de construire a 50 de cruci ridicate pentru eroii români în Cimitirul Valea Uzului şi a unui monument pentru soldaţii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, emisă de Primăria Dărmăneşti, şi a dispus desfiinţarea lucrărilor, decizie care a rămas definitivă prin respingerea recursului de către Curtea de Apel Bacău, în data de 10 februarie.

După ce parcela românească din Cimitirul Valea Uzului a fost desfiinţată, iar crucile şi monumentul au fost înlăturate, preşedintele Asociaţiei Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, a anunţat că va merge la Valea Uzului, în data de 8 iulie, pentru a amplasa 150 de cruci, în locul celor îndepărtate.

Ioana Pop

Articole recente

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

Mai multe articole de același fel