fbpx
8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăALEGEREA EDITORILORFestivalul Săptămâna Haferland | Baluri tradiţionale săseşti, concerte de orgă, ateliere meşteşugăreşti...

Festivalul Săptămâna Haferland | Baluri tradiţionale săseşti, concerte de orgă, ateliere meşteşugăreşti și vizite la fermele din Ţara Ovăzului

Publicat în

spot_img
spot_img

Cea de-a XI-a ediţie a festivalului Săptămâna Haferland, cea mai amplă manifestare din România dedicată promovării culturii şi tradiţiilor comunităţii saşilor din Transilvania, va avea loc în acest an în perioada 3 – 6 august, în zece localităţi din regiunea cunoscută istoric drept Ţara Ovăzului: Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criţ, Roadeş, Meşendorf, Cloaşterf, Buneşti şi Viscri. În timpul festivalului va avea loc resfinţirea Bisericii Evanghelice din Rupea, unul dintre cele mai vechi monumente de cult ale comunităţii evanghelice săseşti din România.

Tema ediţiei din acest an a festivalului este „Sustenabilitate în peisajul cultural din Haferland”.

Zona aflată între Braşov şi Sighişoara, unde comunităţile de saşi s-au stabilit în urmă cu multe secole, a primit denumirea de Ţara Ovăzului (Haferland, în germană) de la practica locală a cultivării acestui soi de cereale, mai potrivit cu clima aspră a regiunii decât viţa de vie, cultura definitorie pentru spaţiul geografic care circumscrie centrul Transilvaniei.

„În fiecare an, începând cu prima ediţie, cea din 2013, festivalul a avut câte o temă diferită, pentru a ilustra variatele forme în care tradiţiile şi cultura saşilor nu doar supravieţuiesc, ci şi reuşesc să înflorească, graţie implicării comunităţilor locale şi a partenerilor noştri”, spune Michael Schmidt, preşedintele Fundaţiei M&V Schmidt, co-organizator al acestui eveniment.

„Aici, în Haferland, suntem convinşi că aceste vechi comunităţi săseşti au un viitor durabil, conturat într-un dialog continuu între saşii de aici, cei din diaspora, români şi maghiari. Acesta este sensul sustenabilităţii – tema din acest an a festivalului nostru. Tradiţiile şi cultura saşilor sunt un element care nu trebuie abandonat şi care are o contribuţie esenţială la vitalitatea spaţiului multicultural transilvănean”.

Programul conţine baluri tradiţionale săseşti, concerte de orgă şi degustări de produse ecologice

La ediţia din acest an a Săptămânii Haferland, cei care vor ajunge într-unul dintre cele zece sate săseşti participante în program se vor putea bucura de baluri săseşti tradiţionale, concerte de muzică săsească, prelegeri, spectacole de dans popular, proiecţii de film, expoziţii foto şi de costume tradiţionale săseşti, concerte de orgă, paradă de costume populare multiculturale, ateliere pentru copii şi adulţi (de pictură pe lemn, pâslit, împletit coroniţe, cioplire în lemn, ţesut şi brodat etc.), plimbări tematice cu ghid, vizite la fermele şi în curţile tradiţionale ale localnicilor, degustări de produse bio şi multe altele.

Tot ca parte a programului din acest an, vizitatorii vor putea asista la resfinţirea Bisericii Evanghelice C.A. (de confesiune augustană) din Rupea, ansamblu arhitectonic recent restaurat ce include un zid de incintă fortificat, caracteristic pentru bisericile săseşti din Transilvania. Biserica, întemeiată la începutul secolului al XIV-lea, este unul dintre cele mai vechi şi mai impresionante monumente de cult ale comunităţii evanghelice săseşti din România.

De asemenea, în acest an, vizitatorii vor putea participa la o serie de evenimente inedite, precum conferinţa cu videoproiecţii ,,Istoria orgilor din Rupea”, susţinută chiar la faţa locului de prof. univ. Ursula Philippi, fost organist, timp de trei decenii, al Bisericii Evanghelice din Sibiu.

De altfel, întreaga zonă a Ţării Ovăzului oferă numeroase oportunităţi pentru curioşi, de la bisericile fortificate construite începând cu secolul al XII-lea (satele Saschiz şi Viscri fiind incluse în situl serial înscris în patrimoniul mondial UNESCO) la pitoreştile locuinţe tradiţionale sau locuri devenite deja celebre, precum proprietatea deţinută de regele Charles al III-lea la Viscri, care este deschisă publicului pentru vizitare.

„Săptămâna Haferland, prin longevitatea evenimentului, multiplele manifestări găzduite de-a lungul anilor şi numărul constant în creştere de vizitatori, este dovada vie a vitalităţii comunităţilor săseşti din România”, spune Michael Schmidt. „Este extrem de important să ne asigurăm că aceste comunităţi îşi vor păstra tradiţiile ancestrale pentru a avea un viitor sustenabil şi o economie în dezvoltare. Întoarcerea saşilor, vara, care revin în fiecare an pe meleagurile natale, a devenit astfel o nouă şi dinamică tradiţie ce duce mai departe viaţa comunităţilor săseşti din Ţara Ovăzului şi nu numai, îmbogăţind astfel patrimoniul nostru cultural comun. Îi aşteptăm cu drag la Săptămâna Haferland pe toţi cei curioşi să descopere această extraordinară zonă, cu tradiţiile şi oamenii săi”.

Săptămâna Haferland

Festivalul Săptămâna Haferland a fost iniţiat în 2013 de către Fundaţia M&V Schmidt, alături de Fundaţia Tabaluga // Peter Maffay Stiftung, organizaţie fondată de muzicianul german de origine română, Peter Maffay. Obiectivul general al manifestării este promovarea culturii şi a tradiţiilor saşilor din Transilvania, precum şi dezvoltarea turismului din regiunea Ţării Ovăzului.

Din 2013, Săptămâna Haferland a abordat la fiecare ediţie anuală câte o tematică diferită din sfera culturii sau educaţiei: Anul Muzicii (2013), Anul Restaurării (2014), Anul Educaţiei (2015), Anul Familiei (2016), Anul Gastronomiei (2017), Anul Meşteşugului săsesc (2018), Anul Comunităţii (2019), prima ediţie online a festivalului (2020), Anul Tradiţiei (2021), respectiv promovarea educaţiei interculturale şi conservarea mediului înconjurător, în 2022.

În fiecare an, Săptămâna Haferland are loc la mijlocul verii, pe o perioadă derulată între trei şi şapte zile. Fiecare dintre localităţile incluse în festival prezintă un program propriu, în funcţie de resursele şi specificul cultural al locului.

Numărul participanţilor a crescut de la an la an, astfel încât, la cele zece ediţii desfăşurate până în prezent, numărul total al acestora a depăşit 37.500 de persoane.

Adrian Meitner

Articole recente

Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Executivul a menţionat că eventualele căi de atac la care ar putea face apel autorităţile române în acest caz se regăsesc în "Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975".

STUDIU | Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale

Rezultatele raportului european ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) ne oferă date extrem de interesante, din perspectiva proiecţiei pentru viitor a ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi aderenţa la valorile de bază ale acesteia.

Psihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E. Palade Târgu Mureş

Admiterea la Psihologie se va realiza pe bază de concurs de dosare, iar criteriile de selecţie sunt stabilite pe baza mediei ponderate dintre media generală a anilor de studii pentru clasele IX-XI (60%) şi media aritmetică la disciplina relevantă (limba şi literatura română) pentru clasele IX-XI (40%).

Al doilea focar de rabie, confirmat la o vulpe în județul Satu Mare

Al doilea focar de rabie a fost confirmat la o vulpe în localitatea Micula Nouă

Mai multe articole de același fel

Patronatului European al Femeilor de Afaceri are în conducere o brașoveancă

Patronatului European al Femeilor de Afaceri promovează și sprijină afirmarea femeilor în mediul de afaceri național și internațional. De asemenea, organizația reprezintă interesele membrilor săi, atât la nivel național, prin intermediul CNIPMMR, cât și la nivel European.