fbpx
15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘProgram artistic deosebit, la ediţia a XIX-a a Festivalului Intercultural Sighişoara ProEtnica

Program artistic deosebit, la ediţia a XIX-a a Festivalului Intercultural Sighişoara ProEtnica

Publicat în

spot_img
spot_img

Directorul Centrului Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz), Volker Reiter, a anunţat definitivarea programului artistic al Festivalului Intercultural Sighişoara ProEtnica, programat în perioada 24 – 27 august, în Cetatea Medievală din Sighişoara.

„A fost alcătuit programul artistic şi interactiv pe scena din Piaţa Cetăţii pentru perioada 24 – 27 august 2023 de desfăşurare a Festivalului ProEtnica – Sighişoara 2023. Programul este redactat în limbile română, engleză şi germană şi include totalitatea evoluţiilor la scenă – pe zile şi ore – ale participanţilor la această manifestare interculturală ajunsă la ediţia a XIX-a. Evenimentul este finanţat de Guvernul României prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Ministerul Culturii, de Consiliul Judeţean Mureş şi de Ambasada Republicii Federale Germania”, a informat Volker Reiter, pe Facebook.

Deschiderea oficială este programată pe 24 august, la ora 17,00, după care, pe scena din Piaţa Cetăţii Medievale, Uniunea Elenă din Romania va prezenta un program artistic cu ansamblurile de dans Elpis din Constanţa, Agoria din Oneşti şi Ithaki din Cluj-Napoca.

În aceeaşi seară, pe scenă vor urca ansambluri ale germanilor, albanezilor, macedonenilor, italienilor şi romilor, urmate de un Laser Show.

La Festivalul Intercultural Sighişoara ProEtnica, „un instrument unic pentru punerea în valoare a diversităţii etnoculturale a patrimoniului cultural naţional”, participă anual peste 600 de reprezentanţi ai celor 20 de minorităţi naţionale din România.

„Festivalul este un model de convieţuire paşnică care promovează diversitatea etnoculturală ca motor şi comoară a dezvoltării şi nu ca un pericol de combătut. Considerăm că acest festival contribuie în mod concret la consolidarea păcii într-o societate pluralistă şi democratică. El este un semnal că popoarele şi etniile nu mai acceptă sisteme dictatoriale care promovează teza că un popor este superior altora, care promovează războaie şi genocide drept instrumente legitime pentru îndeplinirea unor vise de hegemonie etnică”, evidenţia Reiter, iniţiator al festivalului, la ediţia de anul trecut.

Ioana Pop

Articole recente

Festival Madrigal la Baia Mare

În perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din județul Maramureș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.

Grupare infracţională specializată în înşelăciuni prin Metoda Accidentul, destructurată în Maramureș

Într-o singură zi, gruparea a convins doi vârstinici să le dea peste 36.000 de lei.

Tânăr de 26 de ani, prins cu 235 de km/h pe autostrada A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Poliţiştii au dat 25 de amenzi, în doar câteva ore, şoferilor care au încălcat regulile de circulaţie pe tronsonul A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.

Mai multe articole de același fel