fbpx
6.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJParticipanți din 39 de țări, de pe 5 continente, vin la Cluj,...

Participanți din 39 de țări, de pe 5 continente, vin la Cluj, la conferința bienală a Organizației Europene de Istorie Rurală

Publicat în

spot_img
spot_img

Participanți din 39 de țări, de pe 5 continente vor veni la cea de-a șasea conferință bienală a Organizației Europene de Istorie Rurală (EURHO), care va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 11-14 septembrie. Evenimentul este coordonat de Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai și Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Pe parcursul celor 4 zile de conferință vor fi susținute peste 400 prezentări, în 68 de sesiuni tematice, alături de care vor fi organizate și 4 paneluri speciale, cum sunt prezentările de carte sau mesele rotunde, în clădirea principală a Universității Babeș-Bolyai.

Conferința este o platformă pentru a discuta cele mai recente realizări științifice ale istoriografiei rurale, încorporând lucrări despre perioada medievală timpurie până în prezent. Conferința este, de asemenea, o mare oportunitate de a aduce în discuție preocupările contemporane privind ruralitatea și de a evidenția modalitățile prin care se poate contribui la protejarea patrimoniului viu.

Participanții la eveniment vor reprezenta 39 de țări de pe 5 continente ale globului. Cel mai mare număr de cercetători va veni din Spania și Italia, deoarece vom primi în jur de 40 de istorici din ambele țări mediteraneene. România, Ungaria și Marea Britanie vor fi reprezentate de 20 până la 25 de istorici. 10 până la 15 participanți vor sosi din Franța, Suedia, Germania, Polonia, Portugalia, Austria și Slovenia, 5 până la 10 istorici din Belgia, Olanda, SUA, Grecia, Republica Turcia, Republica Cehă, Slovacia, Finlanda, Norvegia, Brazilia și Argentina. Irlanda, Islanda, Serbia, China și Columbia vor fi toate reprezentate de câte 5 cercetători fiecare și, nu în ultimul rând, vor fi 1 până la 2 participanți din Israel, Croația, Macedonia de Nord, Ucraina, Estonia, India, Kenya, Africa de Sud, Mexic, Costa Rica și Uruguay.

”Suntem încântați să continuăm tradiția conferințelor EURHO, desfășurate anterior la Berna (2013), Girona (2015), Leuven (2017), Paris (2019) și Uppsala (2021/22). Dorim să oferim un mediu propice pentru dezbateri dar și o platformă pentru a discuta ultimele realizări științifice din domeniu. Salutăm toate subiectele legate de istoria rurală, încurajând în acest fel lucrări care susțin abordări multidisciplinare și comparative. Conferința noastră este, de asemenea, o oportunitate excelentă de a aduce în discuție preocupările contemporane privind ruralitatea și de a evidenția modalitățile prin care am putea contribui la protejarea patrimoniului viu.”, spune Enikő Rüsz- Fogarasi, prodecan, profesor de istorie la Universitatea Babeș-Bolyai și președinte al comitetului de organizare a evenimentului.

Keynote speaker al evenimentului este Peter Moser, director al Arhivelor de Istorie Rurală (AHR) din Berna, o instituție științifică angajată în cercetările istorice precum și în arhivarea surselor. El va conferenția pe tema ”De la o cutie neagră la un potențial pentru istoricii rurali? Cum intră sursele în arhive – și ce contribuție ar putea aduce comunitatea istoricilor rurali în acest domeniu.”

Peter Moser va evidenția cum sursele reprezintă o bază centrală pentru orice istoriografie și de obicei pot fi găsite și consultate în arhive. De asemenea, el va încerca să răspundă și la câteva înterebări, precum: Cum au ajuns sursele istorice în arhive? Cine a fost implicat în asigurarea lor și catalogarea înregistrărilor? Cine a decis ce documente trebuiau arhivate și care nu? De ce sursele de la atâția actori relevanți pentru scrierea istoriei rurale nu au ajuns niciodată la instituțiile arhivistice?

Conform lui Peter Moser, în mod surprinzător, istoricii știu puține despre aceste activități, care au implicații atât de ample pentru munca lor. Ocazional se plâng de acces limitat sau lipsa surselor. Dar rareori se implică ei înșiși pentru a îmbunătăți situația.

”Bazându-ne pe experiența noastră la Arhivele de Istorie Rurală din Elveția din ultimele două decenii, voi discuta cum ar putea istoricii să schimbe acest lucru și cum ar putea, cu ajutorul EURHO, să transforme cutia neagră într-un potențial pentru istoriografie în sine.”, a transmis Peter Moser.

Programul final al conferinței poate fi consultat mai jos:

ȘTIRILE TRANSILVANIEI ESTE PARTENER MEDIA AL EVENIMENTULUI

Andrei Nistor

Articole recente

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.

ELEDELÜNK

A samáriai asszonyról szóló történetben azt olvassuk, hogy miután ez a rossz nô újjászületett és megtért a Jézus Krisztussal való találkozás hatására, visszatért a városába és hírül adta mindenkinek, hogy mi ment végbe vele.

Peste 700 de clujeni au donat sânge într-o campanie iniţiată de UBB

Campania s-a încadrat în programul strategic UBBMed, lansat la finalul anului 2023 de Universitatea Babeş-Bolyai

Vicepreşedintele CJ Harghita, Bíró Barna Botond, ales candidatul UDMR la preşedinţia CJ

În cursa pentru alegerea candidatului UDMR la preşedinţia Consiliului Judeţean Harghita s-au înscris, pe lângă Bíró Barna Botond, actualul preşedintele al CJ Harghita, Borboly Csaba, aflat la al patrulea mandat, precum şi al doilea vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Barti Tihamér.

Mai multe articole de același fel