fbpx
13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEVENIMENTExponatul lunii august la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş: Sculptura „Esența luptătorului”,...

Exponatul lunii august la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş: Sculptura „Esența luptătorului”, realizată de artistul plastic Aurel Sârbu

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş, propune ca exponat al lunii august, sculptura „Esenţa luptătorului”, creată de artistul plastic sebeşean Aurel Sârbu.

Recent, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş a fost amplasată sculptura „Esenţa luptătorului”, creată de artistul plastic sebeşean Aurel Sârbu. Realizată în anul 1995, ca monument al eroilor, a fost aşezată în Parcul Tineretului, de unde a fost îndepărtată cu prilejul amenajării parcului în forma actuală. Recent, a fost reamplasată în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş, unde a trecut printr-un proces de restaurare-conservare în timpul celei de-a treia ediţii a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”.

Sculptată în ronde-bosse, dintr-un bloc de marmură de Ruşchiţa, cu dimensiunile de 210 x 120 cm şi greutatea de peste patru tone, sculptura înfăţişează un cal cabrat, cu picioarele din faţă strânse, trădând încordare, atitudine armonios împletită cu un gest de supunere, cu capul lăsat uşor spre dreapta şi botul îndreptat în sus, cu gura şi nările larg deschise, într-o ipostază aproape agonizantă.

Este călărit de un personaj masculin redat gol, care are braţul drept strâns în jurul gâtului calului, într-o atitudine prin care parcă doreşte să-l îmblânzească şi să-l supună. Capul bărbatului este aplecat spre dreapta, barba proptită în piept şi ochii larg deschişi, mâna stângă flexată din cot şi palma aşezată în dreptul inimii.

Fiecare muşchi al călăreţului, dar şi al calului, este încordat la maximum, întreaga sculptură degajând o energie brută, atât omul, cât şi animalul părând încleştaţi într-o luptă pe viaţă şi pe moarte, senzație îndulcită de frumuseţea celor două trupuri ale căror detalii anatomice sunt minuţios redate.

Picioarele din spate ale calului se sprijină pe un soclu pe care sunt redate în basorelief personaje masculine, angajate, la rândul lor, într-o luptă corp la corp.

De acum, lucrarea „Esenţa luptătorului”, alături de celelalte două sculpturi ale artistului – „Tomografie” şi „Tachinare” –, predate în custodie muzeului anul trecut, pot fi admirate în curtea Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeş.

Aurel Sârbu s-a născut în localitatea Boz, județul Alba, şi este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, promoţia 1977. Între anii 1977 şi 1980 a fost profesor de desen la Şcoala Generală din localitatea Şanţ, județul Bistriţa-Năsăud, iar apoi la Sebeş, până la pensionare.

A participat la expoziţii de grup şi personale la Muzeul Orășenesc Sebeş (1985), Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia (2017), Muzeul Național de Artă din Cluj-Napoca (2021) şi la Galeriile Uniunii Artiştilor Plastici din Bistriţa, Târgu Mureş, Cluj şi Bucureşti (între 1977 și 1980), iar după stabilirea la Sebeş, în galeriile UAP din Alba Iulia (2011-2021) şi Sibiu (2011, 2013 şi 2018).

Aurel Sârbu este, deopotrivă, şi sculptor, lucrări ale artistului regăsindu-se în colecţii din străinătate, în Germania, la München, Augsburg şi Friesenheim, sau ca monumente de for public în România: „David Prodan – bust” amplasat în curtea şcolii „David Prodan” din Săliştea, județul Alba; „Lucian Blaga – bust” amplasat în curtea Colegiului Naţional „Lucian Blaga” din Sebeş, „Alexandru Todea – bust” amplasat în piața cu același nume din municipiul Sebeş, cărora li se adaugă de acum „Esenţa luptătorului”, amplasată în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş.

Articole recente

Ministrul Familiei: Mamele minore care vor merge la şcoală vor primi bursă de 700 de lei

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a declarat că mamele minore beneficiază de o bursă 700 de lei dacă merg la şcoală, iar copii acestora au prioritate pentru locuri la creşă.

Nu-i mai satură Dumnezeu! Un președinte de Consiliu Județean prins în flagrant cu o șpagă de 1,25 milioane de lei

Banii ar fi fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii, după ce acesta i-ar fi primit în restaurant.

Festivalul Internațional George Enescu, ediția Timișoara, a adus peste 5000 de oameni în fața muzicii clasice de excepție

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara, unde 5000 de oameni s-au bucurat de regaluri muzicale de excepție în săli de spectacole și în spații publice emblematice pentru oraș.

Deschiderea anului universitar 2023-2024, sub genericul „StartUPT – Bun venit în Universul Politehnicii!”

Campusul Universității Politehnica Timișoara, care în acest an împlinește 100 de ani de la inaugurare, s-a animat vineri, 22 septembrie 2023, încă de dimineață, cu ocazia festivității de deschidere a anului universitar 2023-2024

Mai multe articole de același fel