fbpx
25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăTransilvaniaSe aprind focurile de veghe în Ținutul Secuiesc

Se aprind focurile de veghe în Ținutul Secuiesc

Publicat în

spot_img
spot_img

Duminică seara, cu ocazia sărbătoririi întemeierii Regatului Ungariei, în 31 de localităţi din Ţinutul Secuiesc vor fi aprinse focuri de veghe, au informat, joi, organizatorii. Potrivit comunicatului remis de filiala UDMR a judeţului Covasna, focurile de veghe vor fi aprinse duminică, la ora 21:00, pe dealurile a 31 de localităţi din judeţul Covasna, cu ocazia sărbătorii Sfântului Ştefan, întemeietorul Regatului Ungariei, zi care coincide cu Ziua Naţională a Ungariei.

Sándor Tamás, preşedintele UDMR Covasna, le-a cerut membrilor comunităţilor maghiare locale să ia parte la aceste manifestări. Acesta a amintit că Ziua Sfântului Ştefan este o sărbătoare a tuturor maghiarilor.

“Pentru noi este mai mult decât o sărbătoare din calendar, ea simbolizează istoria noastră milenară, tradiţiile şi cultura noastră. Noi, aici, în Ţinutul Secuiesc, în spiritul unităţii naţiunii maghiare, aprindem şi în acest an focuri de veghe care, în întunericul nopţii, sunt ca nişte felinare care semnalizează că noi, aici, ne aflăm acasă, în curbura Carpaţilor”, a afirmat politicianul.

Focurile de veghe vor fi aprinse în data de 20 august, la ora 21:00, în toate localităţile, dar în multe locuri comunităţile locale vor sărbători întemeierea Regatului Ungariei prin festivităţi care se vor desfăşura pe durata întregii zile. Pe lângă slujbele religioase, vor fi procesiuni pentru sfinţirea bucatelor, spectacole de dansuri populare şi evenimente culturale.

În această zi, la Sânzieni, va avea loc Hramul bisericii de pe Vârful Filtrului, cel mai important eveniment al romano-catolicilor din această zonă a Ţinutului Secuiesc. Procesiunea porneşte dimineaţa de la statuia Sfântului Ştefan şi urcă până la capela din Vârful Filtrului, situat pe dealul din apropierea satului, unde va fi celebrată slujba. După-amiaza, vor evolua pe scenă păstrătorii tradiţiilor, iar seara, înainte de aprinderea focului de veghe, formaţia Republic din Ungaria va susţine un concert.

La Sfântu Gheorghe, de la ora 19:00, la statuia Sfântului Ştefan va avea loc un program festiv, inclusiv binecuvântarea pâinii noi.

Articole recente

Proiect pentru stabilirea vechimii bisericilor de lemn din judeţul Sălaj, susţinut financiar de Ordinul Arhitecţilor din România

Acest proiect cultural cu o componentă pronunţată de cercetare este susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de arhitectură.

Se deschid două puncte noi de trecere a frontierei între România şi Ungaria

Începând din 1 octombrie, traficul de marfă va fi deschis la punctele de trecere a frontierei Valea lui Mihai - Nyírábrány şi Urziceni-Vállaj

Cinci biserici romano-catolice din Transilvania, renovate cu fonduri din Ungaria, au fost sfinţite şi predate comunităților

Renovarea completă a clădirilor de patrimoniu, care aparţin Arhidiecezei Romano-Catolice Alba Iulia, a fost finalizată în acest an sub supravegherea Fundaţiei “Teleki László”, din Budapesta.

S-a deschis primul magazin online cu suveniruri din Maramureș

Producătorii locali și meșterii populari își pot promova și vinde produsele online pe shop.visitmaramures.ro

Mai multe articole de același fel

Péter Szijjártó, după întâlnirea cu Kelemen Hunor: Cu cât mai bune sunt relaţiile româno-ungare, cu atât mai bine este pentru comunitatea maghiară din Transilvania

Szijjártó a anunţat că perioada următoare va putea fi considerată ca perioada marilor construcţii comune, cu realizarea a două noi legături pe autostradă, finalizate până în 2025, respectiv 2030, după ce săptămâna trecută s-a încheiat acordul privind construcţia a două noi puncte de trecere a frontierei.