Viceprimarul Oradiei, Antonia Nica, a fost prezentă la cea de-a 57-a ediție a Carnavalului Florilor din Debrecen, care a avut loc astăzi, 20 august, în cadrul unui ceremonial mai amplu dedicat și Sfântului Ștefan, întemeietorul Regatului Ungariei. La eveniment a participat și Zatykó Gyula, consilier al primarului municipiului Oradea.
Conform tradiției, activitățile organizate cu acest prilej au început la primele ore ale dimineții, când sute de localnici au pedalat pe biciclete decorate cu flori, urmați de mașini de epocă.
După ceremonia de ridicare a drapelului național, precum și sfințirea primei pâini din noua recoltă, a început defilarea carelor alegorice și a trupelor artistice, din centrul orașului până la Nagyerdő, pe o distanță de aproximativ 5 kilometri.




12 care alegorice, spectaculos împodobite cu mii de flori, printre care s-a numărat și carul comun Oradea-Debrecen, au luat parte la această paradă. Un element de noutate al festivalului a fost faptul că șase din aceste care se încarcă electric, orașul promovând astfel un transport sustenabil.
Carul comun al orașelor Oradea și Debrecen marchează, în acest an, una dintre cele mai importante descoperiri ale Europei: primul observator astronomic european care a fost realizat chiar în orașul nostru. Timp de peste două secole, între 1464 și 1667, Meridianul Zero, folosit pentru crearea hărților de navigație, a fost amplasat în Cetatea Oradea. Acesta are o importanță deosebită, având un rol esențial în dezvoltarea navigației și cartografiei și reprezintă și azi dorința de cunoaștere și descoperire.
Carele cu aranjamentele florale colorate au fost însoțite de 22 de trupe de dansatori, acrobați și majorete din Ungaria și din țări precum Austria, Italia, Serbia, Spania, Germania, Croația, China, India, Brazilia, dar și din România, fiind admirate de mii de spectatori.
Luni, 21 august, patru dintre aceste care alegorice pline de culoare vor sosi la Oradea, în cadrul Zilelor Culturii Maghiare. Carele vor putea fi admirate între orele 10:00 – 18:00, în Piața Unirii.
Acestea sunt carul cu Coroana Sfântului Ștefan, carul comun Oradea-Debrecen, carul realizat de Filarmonica Kodály din Debrecen și cel al Grupului Marnevall.