Centrul Cultural Clujean anunță vernisaje remarcabile la sat

Centrul Cultural Clujean anunță programul vernisajelor organizate prin proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural prin artă și antreprenoriat în cinci localități din Transilvania, membre ale rețelei România Remarcabilă.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Rezidențele artistice au promovat deschiderea către artele contemporane în comunitățile rurale, prin implicarea artiștilor în procese comunitare.

Rezidențele au oferit artiștilor și comunităților locale oportunitatea de a se cunoaște, de a învăța unii de la alții și de a crea împreună, aducând o perspectivă nouă asupra peisajului cultural și social al Transilvaniei. Acest transfer de resurse și idei este o altă traducere, în termeni practici, a conceptului de interpretare a patrimoniului.

  • Nona Inescu a folosit la Mănăstireni o practică de cercetare participativă pentru a explora ca un arheolog conexiunea dintre istoria orală și patrimoniu natural – moștenirea geologică, naturală și imaterială a locurilor pe care le reuneștet într-o carte obiect.
  • În comuna Bucium, Ștefan Radu Crețu folosește povestea mineritului, pietrele sculpturale și sunetul produs de detunate pentru a realiza o instalație cinetică care spune legendele locului.
  • În comuna Bârsana, Mihaela Moldovan a explorat motivul dantelei tradiționale prin instalații de tip patchwork din sfori de cânepă la scară arhitecturală, reinterpretând tradiționalul mileu al bunicilor noastre.
  • Irina Botea Bucan & Jon Dean au mers în comuna Fundata pentru a se apleca asupra schimbării rolului căminului cultural, asupra istoriei de schi fond și a primului sat turistic românesc. Au folosit formatul șezătorilor și workshop-urilor intergeneraționale pentru o lucrare finală sonoră.
  • La Moldovenești, Gál Orsolya a explorat video, folosind filtre de hârtie și tehnici din teatrul de umbre, grădinile de zarzavaturi din punct de vedere ecologic și cultural.

Calendarul vernisajelor este:

LocalitateArtistDetalii eveniment
Comuna Mănăstireni, județul ClujNona Inescu26 august, ora 17:00 sat Mănăstireni nr. 52
Comuna Bucium, județul AlbaȘtefan Radu Crețu27 august, ora 13:00, Primăria Bucium (sat Bucium nr. 25)
Comuna Bârsana, județul MaramureșMihaela Moldovan28 august, ora 16:00, Muzeul Satului
Comuna Moldovenești, județul ClujOrsolya Gál8 septembrie, Muzeul Satului Moldovenești, Strada Principală 240, Moldovenești
Comuna Fundata, județul BrașovIrina Botea Bucan & Jon Dean9 septembrie

Patrimoniul cultural, material și imaterial al fiecărei localități, a reprezentat punctul de pornire a fiecăreia dintre inițiativele artistice, artiștii invitând prin arta lor comunitățile locale să vadă cu alți ochi contextul natural, poveștile și meșteșugurile din fiecare comună.

“Rezidențe din cadrul România Remarcabilă au reprezentat un moment important pentru fiecare comună în care sătenii au găzduit și integrat pentru prima dată artiști contemporani. Pe lângă șocul cultural inițial, localnicii și-au expus poveștile personale cu satul, au legat relații de încredere cu artiștii și au văzut potențialul cultural pe care o lucrare de artă contemporană o are pentru comunitate și mândria locală ”, afirmă Irina Bălan, coordonatoarea rezidențelor.

Tehnicile de interpretare a patrimoniului, explorate în cadrul proiectului, deschid și facilitează discuția despre elementele identitare ale unui loc prin stimularea emoțiilor și realizarea de conexiuni afective cu deținătorii lor. 

Programul de rezidențe face parte din proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural prin artă și antreprenoriat, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, și se bazează pe accesul deschis al artiștilor la resurse de creație, pe modalități etice de lucru, respectând demnitatea și viața privată a membrilor comunităților gazdă, încurajând comunicarea interetnică, toleranța confesională și egalitatea de gen.

Proiectul este implementat pe o perioadă de 18 luni, în intervalul noiembrie 2022-aprilie 2024, iar valoarea totală nerambursabilă a acestuia este de 983.000 lei (198.670,14 euro). Inițiativa este realizată în parteneriat cu Muzeul Național din Liechtenstein.

Despre Centrul Cultural Clujean

Centrul Cultural Clujean este o organizație neguvernamentală pentru dezvoltare culturală și urbană. Misiunea Centrului este de a mobiliza cultura, în parteneriat cu alte sectoare, pentru a contribui atât la transformarea socială, cât și la dezvoltarea urbană.

Despre rețeaua România Remarcabilă

Inițiată în 2018, România Remarcabilă este o rețea de localități care lucrează împreună pentru a face schimb de bune practici și pentru a colabora în proiecte de dezvoltare durabilă bazate pe valorificarea patrimoniului cultural. În prezent, din rețea fac parte 12 localități din diferite județe din Transilvania – Beliș, Bonțida, Ciurila, Mănăstireni, Moldovenești, Poieni, Vad (jud. Cluj), Valea Viilor (jud. Sibiu), Plopiș (jud. Sălaj), Fundata (jud. Brașov), Bârsana (jud. Maramureș), Bucium (jud. Alba).

Despre finanțatori

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

Ioana Pop