Prezenta la cea de-a 14-a ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj a depăşit 200.000, la şirul de evenimente care s-a încheiat duminică seară participând aproape 230.000 de persoane, au transmis organizatorii către agenţia ungară de presă MTI.
Ediţia de anul acesta a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj s-a încheiat duminică seara cu un concert al lui Leslie Mandoki şi Mandoki Soulmates.
În discursul pe care l-a susţinut în încheiere, Balázs Gergely, preşedintele Asociaţiei “Clujul Comoară” (“Kincses Kolozsvár”), organizatorul principal al festivalului, a subliniat că oraşul Cluj-Napoca este format în primul rând de maghiarii care locuiesc în acesta, nu de străzile şi pieţele sale. “Aceasta este principala comoară de care trebuie să avem grijă şi de care este important să se ocupe şi majoritatea românească de aici. Pentru că fără Kolozsvár, Clujul ar fi mult mai sărac”, a spus Balázs Gergely.
Primarul Emil Boc a mulţumit populaţiei maghiare a oraşului pentru faptul că în ultimele decenii a creat, împreună cu administraţia oraşului, un oraş de standarde europene, în care toate naţionalităţile se pot simţi ca acasă. “Acesta este meritul nostru, al tuturor, asta înseamnă pentru noi normalitatea”, a spus politicianul, citat de comunicat.
Viceprimarul Oláh Emese a subliniat că anul acesta, maghiarii din oraş au putut umple din nou strada Kogălniceanu, recent renovată. “Suntem primii care ne-am putut bucura de această stradă renovată, pe care am umplut-o zilele acestea cu forfotă maghiară”, a spus aceasta.
“Spaţiul acesta este al nostru, al celor care îl umple de viaţă”, a spus Csaba Grezsa, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca. Oficialul ungar a mai adăugat că seria de programe organizate de Asociaţia “Clujul Comoară” poate conferi maghiarilor clujeni multă speranţă cu privire la viitorul Clujului.
În perioada 13-20 august, la cea de-a 14-a ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj au fost organizate peste 500 de programe în 50 de locaţii. Publicul a fost aşteptat la 31 de concerte de muzică uşoară şi 27 de concerte de muzică clasică, iar în cadrul
Întâlnirii Ansamblurilor de Dansuri Populare Maghiare – care este un eveniment partener al festivalului – pe scenă au urcat 20 de ansambluri din 8 ţări.
Pe scena mare din centrul oraşului au evoluat 87 de artişti şi 9 formaţii. Cei interesaţi au fost aşteptaţi la 37 de expoziţii, 21 de tururi ghidate, 40 de mese rotunde şi prezentări, 21 de proiecţii de filme şi peste 100 de programe dedicate copiilor şi familiilor.
Pe strada Kogălniceanu recent renovată a avut loc un târg de meşteşuguri şi unul de carte, o alee a muzeelor şi o alee a vinurilor, care au atras câte cinci-şase mii de vizitatori pe zi.
În timpul festivalului, platformele de internet ale Zilelor Culturale Maghiare din Cluj au fost accesate de peste 1,8 milioane de utilizatori.
Programul a devenit realitate datorită a 237 de organizaţii partenere şi susţinători, 164 de voluntari şi 122 de organizatori.
Cea de-a 15-a ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj va avea loc în perioada 18-25 august 2024.