fbpx
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITAAnchetă a DSP Harghita, după ce 36 de copii veniți în tabără...

Anchetă a DSP Harghita, după ce 36 de copii veniți în tabără la Lacu Roșu s-au îmbolnăvit

Publicat în

spot_img
spot_img

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita a deschis o anchetă, după ce au apărut suspiciuni de toxiinfecţie alimentară la mai mulţi copii veniţi într-o tabără privată şi cazaţi la o pensiune din staţiunea Lacu Roşu.

Directoarea DSP Harghita, dr. Tar Gyongyi, a declarat că este vorba de 36 de copii, în vârstă de 13 ani, din judeţul Constanţa, care au ajuns la pensiunea din Lacu Roşu în seara zilei de 20 august, potrivit Agerpres.

Potrivit primelor informaţii, doi dintre ei au început să se simtă rău în noaptea de 21 spre 22 august, iar marţi dimineaţa au fost transportaţi, cu mijloace proprii, la Spitalul din Bicaz, respectiv la Spitalul din Piatra Neamţ, tatăl unui dintre ei fiind medic chirurg şi având suspiciunea că băiatul are apendicită.

Din acest motiv, DSP Harghita nu a aflat despre acest caz decât marţi după amiază, când profesorii însoţitori au chemat ambulanţa la pensiunea respectivă, pentru că şi alţi copii se simţeau rău, iar medicii de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Harghita au informat Direcţia de Sănătate Publică.

Directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), dr. Peter Szilard, a precizat pentru AGERPRES că au fost consultaţi şase copii, cu greaţă, vărsături şi diaree, iar doi dintre ei au fost transportaţi, marţi seara, la Spitalul din Gheorgheni.

Şefa DSP Harghita a arătat că, din informaţiile pe care le are, starea celor doi copii internaţi la Gheorgheni nu este gravă.

Totodată, în timpul nopţii s-au mai simţit rău şi alţi copii, dar părinţii ar fi refuzat să cheme ambulanţa, întrucât vor să-i ia acasă.

Ancheta declanşată imediat de DSP Harghita este în curs de derulare, pensiunea în cauză fiind deja amendată pentru că nu a păstrat, conform legii, mostre de alimente, verificările desfăşurându-se, în continuare.

„Nu mai avem mostre, nu mai avem o mostre din care să verificăm. Ei (pensiunea – n.red.) , de obicei ştiu cam de la ce se poate întâmpla şi au grijă să nu găsim probe, pentru că proba de laborator pozitivă, aia este proba sigură care ne confirmă”, a declarat dr. Tar.

Aceasta a mai spus că instituţia pe care o conduce nu a primit nicio alertă legată de această situaţie, aflând despre ea doar când s-a solicitat ajutorul SAJ şi a adăugat că are suspiciunea că, în prima fază, primii doi copii ar fi fost direcţionaţi de reprezentanţii obiectivului turistic să meargă la spitale din Neamţ, pentru că ştiau că, dacă ar fi venit în ajutor ambulanţele din Harghita, era alertată imediat Direcţia de Sănătate Publică, care ar fi început verificările.

Ea a mai precizat că tabăra organizată la pensiunea respectivă este una privată, iar DSP nu a fost anunţată despre organizarea ei.

„Este o tabără privată, neanunţată la DSP. Deci, sunt tabere oficiale, care au fost declarate de Inspectoratul Şcolar, despre care se ştie şi noi mergem, am controlat toate locurile unde se ştie că sunt anunţate astfel de tabere. Dar aceste tabere private, deci practic organizate de alt judeţ, prin înţelegeri sau la mica înţelegere cu anumite pensiuni sau obiective turistice, acestea nu sunt controlate de noi în prealabil. Deci nu putem şti dacă au fost condiţii sau nu. (…) Eu am tot anunţat şi în judeţ ca să afle şi părinţii (…) că e bine ca acea locaţie să fie controlată, totuşi, în prealabil, ca să fie liniştit şi părinţii, dar dacă asta nu se întâmplă, deplasându-se grupul dintr-un judeţ în altul, se pierde, practic, ocazia să fie controlată locaţia”, a menţionat dr. Tar.

Ea i-a îndemnat pe părinţi să aibă o atitudine preventivă şi să se intereseze dinainte unde se organizează tabăra, să ceară garanţii şi să verifice inclusiv firma organizatoare.

Un caz asemănător s-a întâmplat şi anul trecut, la o altă pensiune din Lacu Roşu, mai mulţi copii din Timişoara, ajungând la Spitalul din Gheorgheni cu simptome de toxiinfecţie alimentară.

Articole recente

Pompierii din Orăștie au salvat un bărbat care a căzut de pe un pod, de la o înălţime de 5 metri

El a fost transportat în stare de conştienţă la spitalul din Orăştie, pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

Universitatea Politehnica Timișoara a investit, în cursul acestei veri, peste 600.000 de euro pentru pregătirea spațiilor de învățământ

Noul an de învățământ începe sub auspicii bune pentru cei peste 13.000 de studenți, dintre care aproape 3.000 în anul I.

Viktor Orbán: Ungaria nu va susţine Ucraina în niciun for internaţional dacă nu restabileşte drepturile minorităţii maghiare

Ucraina "hărţuieşte" de ani de zile şcolile ungare, cu scopul "de a le transforma în şcoli ucrainene, sau, dacă nu reuşesc, atunci vor să le închidă", a acuzat Orbán.

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind „oprirea risipei bugetare”

Faţă de forma lansată în consultare publică de Ministerul Finanţelor, au fost adoptate o serie de modificări

Mai multe articole de același fel

Concurs inedit de recitare a poeziilor lui Petőfi Sandor la Biblioteca Orășenească din Cristuru Secuiesc

Biblioteca Orășenească din Cristuru Secuiesc, împreună cu Asociația Tinerilor din Transilvania anunță un concurs inedit de recitare de poezie cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Petőfi Sandor.