Voluntarii ITO și-au intrat în roluri și sunt gata pentru evenimentul ce va începe la Timișoara, la sfârșitul acestei luni. Sute de persoane au fost împărțite pe grupe de specialitate și fac ultimele pregătiri pentru acțiunea ce va reuni aproximativ cinci mii de tineri ortodocși de pe întreg mapamondul.
Peste patru sute de voluntari, preoți, elevi, studenți, adulți de vârste și profesii diferite au strâns rândurile încă din această primăvară pentru a stabili programul acțiunilor și rolul pe care îl va avea fiecare membru al echipei de organizare.
”Veți învăța lucruri importante legate de viața comunitară. Întâlnirea de la Timișoara se va desfășura sub cuvântul Mântuitorului, care spune ”Voi sunteți prietenii Mei”; așadar vă declar și pe voi prieteni ai lui Hristos”, le-a transmis voluntarilor Î.P.S. Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.
Înaltul prelat le-a vorbit tinerilor despre partea istorică, cea culturală și cea spirituală a evenimentului, iar ulterior voluntarii au fost împărțiți în mai multe grupe și au participat la două module de formare.
În cadrul acestora din urmă, accentul s-a pus pe competențele de lucru în echipă, comunicarea interpersonală, prevenirea și gestionarea conflictelor și luarea deciziilor. Cei tineri au învățat ce înseamnă să îți asumi un anumit rol în grupul din care faci parte și cât este de important să comunici eficient într-o comunitate. De asemenea, exercițiile pe care au trebuit să le rezolve au evidențiat cât de ușor poate eșua o echipă ce nu găsește la timp soluțiile necesare pentru a depăși barierele de comunicare. Nu în ultimul rând, prin intermediul sesiunilor de formare, organizatorii au urmărit să afle mai multe despre abilitățile și competențele voluntarilor, care ulterior au fost împărțiți pe echipe de specialitate.
”Cursurile de formare au fost folositoare pentru că m-au ajutat să văd cu alți ochi importanța comunicării la nivel de grup. Dialogul contează foarte mult pentru că numai în felul acesta putem ajunge să ne cunoaștem și să înțelegem ceea ce vor alții să transmită”, este de părere Elena, una dintre voluntarele ITO, în vreme ce Ștefan ne-a spus că ”ședințele la care am participat până acum au fost utile din mai multe puncte de vedere. În primul rând am învățat ce trebuie să fac în anumite situații dificile ce pot apărea pe parcursul unui eveniment, cum să comunic cu cei din jur și cel mai important, cum să lucrez în echipă. Multe dintre informații îmi erau deja cunoscute, dar am aflat și noutăți care cu siguranță îmi vor fi de folos în activitățile pe care le voi desfășura alături de colegii mei”.
”Mi-au plăcut foarte mult ședințele din ultima perioadă și mai ales că a fost și Î.P.S. Ioan care ne-a dat sfaturi de mare folos. Le mulțumesc celor care s-au ocupat de noi și ne-au învățat cum să interacționăm și cum să reacționăm în anumite situații neprevăzute. Ce înseamnă ITO pentru mine? În primul rând un prilej de a-L cunoaște mai mult pe Hristos și de a-L mărturisi prin intermediul participării ca voluntar la acest eveniment internațional. Din punctul meu de vedere ITO ar trebui să ne schimbe și să fim mai buni unii cu alții, indiferent din ce țară provenim și să ne bucurăm împreună mărturisindu-L pe Hristos. Nu în ultimul rând ar trebui să ne îndreptăm atenția spre tema aleasă anul acesta, și anume ”Voi sunteți prietenii mei”, care ne îndeamnă să fim prieteni unii cu alții așa cum și Hristos este prieten cu fiecare în parte. El ne iubește pe toți”, este de părere Sara, unul dintre voluntari, în vreme ce Ion ne-a spus: ”au fost și momente în care discuțiile s-au aprins, am vorbit mult în contradictoriu, dar am și râs și glumit pe seama tematicii unor exerciții. Primele două module de formare au durat, fiecare, în jur de 7 ore, cu tot cu pauza de masă și comentariile la care am mai rămas unii după încheierea ședințelor. Mă bucur că am fost repartizat în grupa în care mi-am dorit și chiar dacă se anunță un program încărcat, cred că vom reuși să facem o treabă bună împreună”.
La finalul celor două module de formare, voluntarii au fost repartizați în echipe tematice, în funcție de domeniul în care a ales fiecare să își desfășoare activitatea: Media, Logistică, Secretariat, Evenimente, Cazare și Masă. Grupele apărute au libertatea de a se organiza singure și de a stabili un program specific. De asemenea, la nivelul fiecărei echipe, tinerii au primit sarcini clare pentru a știi exact ce vor avea de făcut pe perioada evenimentului, iar în zilele următoare sunt programate inclusiv simulări, pentru ca fiecare voluntar să își poată exercita rolul ales.
Vă reamintim, aceasta este cea de a 7-a ediție a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși, după cele de la Baia Mare, Cluj-Napoca, București, Iași, Sibiu și Craiova. Evenimentul va fi organizat la Timișoara în perioada 31 august – 3 septembrie și va cuprinde conferințe, tururi de oraș și participări la slujbele Bisericii.
Sursă foto: ITO 2023 Timisoara