fbpx
24.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI COVASNAAntal Árpád, despre problema urșilor: Totul pornește de la faptul că deciziile...

Antal Árpád, despre problema urșilor: Totul pornește de la faptul că deciziile sunt luate la București

Publicat în

spot_img
spot_img

Problema de fond în ceea ce privește gestionarea populației de urs brun din România pornește de la faptul că deciziile sunt luate de autoritățile din București care nu se confruntă cu astfel de probleme, a spus joi, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád, care afirmă și că nu este normal ca decizia de a ucide sau nu un animal să cadă în sarcina unui primar, relatează We Radio Sfântu Gheorghe.

”Problema e că nu știm câți urși sunt în România. Vânătorii spun că sunt 12.000, verzii spun că sunt 4.000. Eu, sociolog fiind, cred că exagerează și vânătorii, pentru că au interesul să vâneze mai mult, și exagerează și verzii care au interesul să primească bani de la UE să protejeze urșii (…) Este evident că trendul este în creștere, este evident că ursul nu are loc în pădure. Eu sunt un iubitor al ursului, sunt mândru că în Secuime sunt urși, este un simbol al zonei, dar mie îmi place ursul în pădure, nu în oraș sau cerșind la marginea drumului, nu-mi place ursul care este lovit de tren sau mașină. Trebuie văzut ce e de făcut ca să nu mai fie urs în oraș, să nu mai fie urși loviți de tren, sau care cerșesc la marginea drumului”, a spus primarul.

Edilul a explicat că ursul este un animal teritorial iar în momentul în care animalul recoltat nu și-a mai făcut simțită prezența în zonă, locul i-a fost luat de un alt urs.

„Problema de fond este locul în care se ia decizia, iar locul unde se ia decizia nu se confruntă cu această problemă, pentru că în Cișmigiu încă nu a fost urs. Cuvântul-cheie în ecuația asta e încă. Nemaivorbind de absurditatea situației, nu cred că treaba unui primar la 1:30 noaptea este să stea prin păduri sau la marginea orașului să se uite la un urs și să ia o decizie. Eu nu sunt nici vânător, nici biolog, sunt un amărât de sociolog și mă cheamă acolo specialiști și mă întreabă ce facem cu ursul”, a mai spus primarul.

Conform legii, primarul sau viceprimarul se află în fruntea Comitetului de intervenție, din care mai fac parte gestionarul fondului de vânătoare, reprezentanți ai jandarmeriei și un medic veterinar. Edilul spune că Guvernul nu își asumă deciziile delicate, pasându-le în sarcina autorităților locale.

Articole recente

Amplă acţiune de căutare a unui cetăţean ucrainean, dispărut în Munții Maramureșului

Operaţiunea a fost dificilă, întrucât nu se putea lua legătura cu bărbatul şi nici nu existau date certe cu privire la locul în are se afla.

Legea privind drepturile şi folosirea limbilor minorităţilor naţionale din Ucraina a fost revizuită conform recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale UE

Această formulă permite Ucrainei să excludă limba rusă – care este principala limbă a celei mai mari părţi a populaţiei în estul şi sudul ţării – de la recunoaşterea multor drepturi.

Peste 70.000 de vizitatori sunt asteptați la expoziția ”Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale”, de la Timișoara

Timp de aproape cinci luni, Muzeul Național de Artă din Timișoara va găzdui 22 de sculpturi realizate de Constantin Brâncuși

Mai multe articole de același fel

Apometre inteligente și un sistem digital pentru identificarea pierderilor de apă şi citirea contoarelor, la Sfântu Gheorghe

Operatorul regional de apă şi canalizare a anunţat că a semnat trei contracte în vederea derulării unor investiţii menite să îmbunătăţească semnificativ calitatea serviciilor oferite consumatorilor din municipiul Sfântu Gheorghe.