fbpx
21.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘVolker Reiter: Sighişoara a devenit capitala dialogului intercultural, a toleranţei şi a...

Volker Reiter: Sighişoara a devenit capitala dialogului intercultural, a toleranţei şi a pluralismului etnic

Publicat în

spot_img
spot_img

Reprezentanţii celor 20 de minorităţi naţionale din România s-au reunit, joi, la Sighişoara, în cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Intercultural Pro Etnica 2023 – cel mai mare festival interetnic din România.

Cele mai multe evenimente din program vor avea loc pe scena din Piaţa Cetăţii medievale a Sighişoarei şi vor cuprinde spectacole de muzică şi dansuri prezentate de artişti amatori şi profesionişti din cadrul organizaţiilor minorităţilor naţionale.

În paralel, vor avea loc prelegeri, conferinţe, dezbateri despre etnii şi convieţuire interculturală (sub genericul” Agora dialogului intercultural”), mese rotunde despre literatură şi cultura etniilor (în cadrul” Salonului Literar”), expoziţii, standuri de carte.

Astfel, Sighişoara, atestată documentar în anul 1280, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, devine timp de patru zile punctul de întâlnire a etniilor conlocuitoare din România, egale în drepturi şi libere să-şi exprime cultura şi valorile specifice. Cetatea, construită pentru apărare şi rezervată, în istorie, unei singure etnii, se deschide cu generozitate pentru minorităţile naţionale, sub semnul dialogului şi al păcii interetnice.

Impactul schimbărilor demografice asupra minorităţilor naţionale din România şi relaţiilor interetnice este tema centrală a Academiei de Vară Interculturală „ProEtnica”, ajunsă la ediţia a VI-a, parte a Festivalului Intercultural ProEtnica.

Academia Interculturală ProEtnica este organizată de Asociaţia Divers, în perioada 21-27 august, la Târgu Mureş şi Sighişoara, în parteneriat cu Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (IbZ), cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Mureş, la această ediţie fiind prezenţi peste 20 de tineri din statele membre ale Uniunii Europene.

Între subiectele care vor fi discutate se regăsesc dezbateri privind drepturile minorităţilor naţionale în Europa, cu participarea europarlamentarului Vincze Lóránt, preşedintele FUEN, şi impactul schimbărilor demografice asupra relaţiilor interetnice şi interreligioase, cu participarea copreşedintei Ligii Pro Europa Smaranda Enache.

Printre temele abordate se mai regăseşte şi cea referitoare la ce reprezintă Festivalul „ProEtnica” pentru minorităţile naţionale, cu participarea lui Volker Reiter, preşedintele IbZ Sighişoara, dar şi despre recensământul cu privire la minorităţile naţionale şi posibilul impact asupra politicilor publice în aceasta materie, cu prof. Radu Carp, Universitatea Bucureşti. Se va mai discuta cu privire la efectivul şi dinamica minorităţilor din România în datele Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor – runda 2021 comparativ cu runda 2011 – alături de directorul Institutului Naţional de Statistică, Ciprian Iftimoaei, dar şi cum poate fi păstrată identitatea naţională în contextul schimbărilor demografice, cu Laczikó Enikő, secretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

O altă temă va aborda impactul schimbărilor demografice asupra relaţiilor dintre minoritatea romă şi majoritate, cu Iulian Paraschiv, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, dar şi impactul schimbărilor demografice asupra minorităţilor naţionale de-a lungul istoriei, cu prof. dr. Lucian Nastasă-Kovács, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

La Salonul literar al Festivalului Intercultural ProEtnica se dezbate pe tema „Cultura rromani – memorie, imagini, repere”, cu dr. Delia Grigore, preşedintele Asociaţiei Centrul Rromilor ‘Amare Rromentza’, profesor în Programul de Studiu Limba şi Literatura Rromani Universitatea din Bucureşti, dar şi „Poezia, miracolul unui semn de exclamare”, o conferinţă cu referiri la prietenia dintre marii scriitori ai lumii cu origini etnice diferite.

Pe parcursul Academiei de Vară Interculturală „ProEtnica” vor avea loc dezbateri şi despre comorile interculturale găsite la Festivalul Intercultural ProEtnica.

Directorul Festivalului, Volker Reiter, preşedintele IbZ Sighişoara, a subliniat că Sighişoara a devenit capitala dialogului intercultural, a toleranţei şi a pluralismului etnic.

„Este şi meritul celui mai mare festival al etniilor din România, care de la prima sa ediţie, 2001, până la a XIX-a, pe care o inaugurăm acum, a pus pe harta lumii brandul ProEtnica. Vă invităm să fiţi alături de sutele de artişti care vor urca pe scenă, să vă bucuraţi de spectacolul multicolor al diversităţii culturale, al globalităţii, al respectului pentru celălalt şi al păcii. Mulţumim Ministerului Culturii, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni şi Ambasadei Republicii Germania, care au finanţat această acţiune, Consiliului Judeţean Mureş, care au făcut ca această ediţie să fie o dovadă de solidaritate şi respect pentru tezaurul naţional de valori”, a declarat Volker Reiter, care a adăugat că Romania este un exemplu de pluralism, de democraţie şi de pace.

Irina Cajal, subsecretar pentru minorităţi naţionale la Ministerul Culturii a transmis mesajul ministrului Culturii, Raluca Turcan, prin care a mulţumit organizatorilor pentru crearea acestui eveniment – o punte de dialog ce urmăreşte dezvoltarea culturii, limbii şi patrimoniului cultural din România care promovează identitatea culturală, lingvistică şi religioasă.

„Este o onoare şi o bucurie să fiu alături de dumneavoastră în acest oraş istoric. Vă transmit salutul cordial al doamnei Raluca Turcan, Ministrul Culturii. Vă mulţumesc că aţi creat acest eveniment dedicat minorităţilor naţionale. El promovează identitatea culturală a acestora. Am sprijinit de la început acest proiect, considerăm importantă existenţa acestui spaţiu dedicat minorităţilor. Aşa cum există în Uniunea Europeană capitale culturale europene, Sighişoara a devenit o capitală interculturală a României prin Festivalul Intercultural Pro Etnica. Aceasta asigură cunoaşterea reciprocă şi pune în valoare identitatea culturală a tuturor minorităţilor naţionale. Este de datoria noastră de a păstra acest tezaur. Noi trebuie să facem tot ce este posibil să trăim în pace şi asta face acest eveniment”, a afirmat Irina Cajal.

Oficialul Ministerului Culturii a amintit în acest context de contribuţia adusă ProEtnica de fostul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, dr. Aurel Vainer, care a fost alături de organizatorii evenimentului încă de la prima ediţie, iar în memoria acestuia, Irina Cajal s-a adresat participanţilor cu salutul „Shalom”.

Dincer Geafer, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, a amintit că Sighişoara este de 20 de ani capitala europeană a dialogului interetnic şi al multiculturalităţii culturale şi interetnice. „Suntem un exemplu pentru celelalte autorităţi publice’, a spus acesta.

A urmat un spectacol susţinut de Uniunea Elenă din România, ansamblurile de dans Agoria din Oneşti, Bacău şi Ithaki Cluj şi de Forumul Democrat al Germanilor din România.

Sursa: Agerpres

Articole recente

Geoparcul Țara Hațegului a fost revalidat ca sit UNESCO

Geoparcul Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, revalidat ca sit UNESCO

Antal Árpád cere ajutorul Ursulei Von Der Leyen în problema urșilor din țara noastră

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a declarat că se va adresa Președintei Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, pentru a extinde şi la urşii bruni proiectul său de revizuire în cazul lupilor.

ANM: Temperaturile vor rămâne mai ridicate decât ar fi normal, până spre finalul lunii octombrie

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în toată ţara.

CFR anunță condiţii speciale de circulaţie între staţiile Simeria – Arad, în perioada 22 – 28 septembrie 2023

O măsură necesară pentru menţinerea continuităţii traficului feroviar de călători în perioada lucrărilor feroviare aflate în execuţie în staţia CF Ilteu.

Mai multe articole de același fel

Tururi ghidate gratuite la Castelul Ugron din Zau de Câmpie

Participarea la turul de la Castelul din Zau de Câmpie este gratuită, dar necesită înscriere prealabilă, primul tur ghidat fiind programat în 17 septembrie, de la ora 11,00, din curtea castelului.