fbpx
25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăTransilvaniaSecretar de stat ungar: Maghiarii reprezintă pentru România un atu, nu un...

Secretar de stat ungar: Maghiarii reprezintă pentru România un atu, nu un risc

Publicat în

spot_img
spot_img

Guvernul Ungariei îşi îndeplineşte obligaţia constituţională atunci când îi sprijină pe maghiarii ardeleni, care nu reprezintă un risc, ci un atu pentru România, a declarat secretarul ungar de stat János Nagy, duminică, la Dej, unde biserica reformată şi şcoala elementară au fost renovate cu sprijinul statului maghiar.

În discursul susţinut în cadrul slujbei care a avut loc cu ocazia inaugurării, secretarul de stat ungar şi-a exprimat convingerea că funcţionarea instituţiilor care servesc păstrării identităţii maghiarilor va aduce beneficii şi naţiunii majoritare.

În ceea ce priveşte rolul limbii în păstrarea identităţii, oficialul maghiar a subliniat importanţa educaţiei în limba maternă, fără de care o persoană este pierdută atât de către Biserica Reformată, cât şi de către naţiunea maghiară.

János Nagy a subliniat că potrivit constituţiei maghiare adoptate în primăvara anului 2011, Ungaria poartă responsabilitate pentru soarta maghiarilor care trăiesc în afara graniţelor sale, promovează păstrarea identităţii acestor comunităţi şi sprijină eforturile lor de a se dezvolta. Respectând această obligaţie constituţională, din 2010 încoace, guvernul maghiar a mărit de zece ori subvenţiile transfrontaliere, anul acesta a crescut de cinci ori contribuţia acordată pentru educaţia în limba maghiară, şi tot din acest motiv a sprijinit şi grădiniţa şi şcoala maghiară din Dej, a enumerat secretarul de stat.

János Nagy a mulţumit şi în limba română primarului Costan Morar pentru că nu a împiedicat, ci a sprijinit crearea noii şcoli maghiare, totodată le-a urat maghiarilor transilvăneni cât mai multe “astfel de personalităţi publice române, care gândesc în termeni de cooperare şi respect reciproc”.

“Noi, maghiarii şi românii, depindem unii de alţii. Aşa cum o maree ridică toate navele aflate pe apa mării, şi dezvoltarea acestei şcoli ridică mai sus corabia comunităţii maghiare din Dej, dar şi cea a majorităţii locale româneşti”, a spus politicianul maghiar.

La slujba de mulţumire, episcopului Eparhiei Reformate a Ardealului, Béla Kató, a explicat că în ultimul an au avut loc evoluţii extraordinare în viaţa comunităţii maghiare din Dej, iar comunitatea îşi poate exprima recunoştinţa pentru grădiniţă, pentru restaurarea bisericii şi pentru noua şcoală elementară prin a-şi păstra credinţă şi limba maternă şi prin umplerea sălilor de clasă cu mulţi copii. Potrivit episcopului, renovarea bisericii cu sprijinul UE şi cu ajutorul guvernului maghiar are sens doar dacă alături de aceasta se păstrează şi şcoala, pentru că – aşa cum a arătat exemplul saşilor ardeleni – fără copii, bisericile devin nişte ruine.

După slujba de mulţumire, episcopul reformat Béla Kató, primarul Costan Morar, viceprimarul Annamária Kovrig, secretarul de stat János Nagy şi protopopul Csaba Bányai au tăiat împreună planglica noii şcoli elementare. Guvernul Ungariei a sprijinit renovarea vechii clădiri a şcolii de fete reformate cu 560 de milioane de forinţi, a declarat pentru MTI Gábor Kiss, şeful de comunicare al Eparhiei Reformate din Ardeal.

Localitatea Dej din judeţul Cluj are o populaţie de 31 500 de locuitori, iar la cel mai recent recensământ, cel de anul trecut, 2500 de oameni s-au declarat a fi maghiari, iar 2300 au spus că sunt de religie reformată.

Sursa: MTI

Articole recente

Proiect pentru stabilirea vechimii bisericilor de lemn din judeţul Sălaj, susţinut financiar de Ordinul Arhitecţilor din România

Acest proiect cultural cu o componentă pronunţată de cercetare este susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de arhitectură.

Se deschid două puncte noi de trecere a frontierei între România şi Ungaria

Începând din 1 octombrie, traficul de marfă va fi deschis la punctele de trecere a frontierei Valea lui Mihai - Nyírábrány şi Urziceni-Vállaj

Cinci biserici romano-catolice din Transilvania, renovate cu fonduri din Ungaria, au fost sfinţite şi predate comunităților

Renovarea completă a clădirilor de patrimoniu, care aparţin Arhidiecezei Romano-Catolice Alba Iulia, a fost finalizată în acest an sub supravegherea Fundaţiei “Teleki László”, din Budapesta.

S-a deschis primul magazin online cu suveniruri din Maramureș

Producătorii locali și meșterii populari își pot promova și vinde produsele online pe shop.visitmaramures.ro

Mai multe articole de același fel

Péter Szijjártó, după întâlnirea cu Kelemen Hunor: Cu cât mai bune sunt relaţiile româno-ungare, cu atât mai bine este pentru comunitatea maghiară din Transilvania

Szijjártó a anunţat că perioada următoare va putea fi considerată ca perioada marilor construcţii comune, cu realizarea a două noi legături pe autostradă, finalizate până în 2025, respectiv 2030, după ce săptămâna trecută s-a încheiat acordul privind construcţia a două noi puncte de trecere a frontierei.