fbpx
18.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘSIMFEST | 180 de producţii înscrise la ediţia a XX-a a Festivalului...

SIMFEST | 180 de producţii înscrise la ediţia a XX-a a Festivalului Internaţional de Film şi Televiziune

Publicat în

spot_img
spot_img

Pentru a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film şi Televiziune SIMFEST Târgu Mureş, care a debutat luni şi se va derula pe parcursul întregii săptămâni, au fost înscrise în faza de preselecţie 180 de filme din 43 de ţări de pe toate continentele, 61 dintre acestea rămânând în finala competiţiei.

„A fost o participare destul de numeroasă, am avut peste 180 de producţii din 43 de ţări, practic de pe toate continentele. Sunt reprezentate în competiţie toate continentele – Europa, Asia, Africa, Australia şi cele două Americi. Printre cele mai îndepărtate destinaţii unde ar putea ajunge anul acesta premiile SIMFEST se numără SUA, Canada, Mexic, Venezuela, Chile, Africa de Sud, Australia, Coreea de Sud sau Taiwan. Am consemnat şi prezenţe insolite, precum cele din Iran (cu o cinematografie impresionantă), Irak, Armenia, Kazahstan, Kîrgîstan, Guiana Franceză, sau Macao şi altele. Au rămas în selecţia oficială 61 de producţii internaţionale şi am păstrat 18 producţii româneşti, pentru că noi avem şi acest premiu special, cea mai bună producţie din România şi Republica Moldova”, a declarat preşedintele Asociaţiei culturale SIMFEST, Ioan Ceauşescu, organizatorul festivalului.

El a precizat că, începând de luni seara, în cadrul SIMFEST se derulează „Zilele Filmului Românesc”, care înseamnă proiecţii de filme româneşti pe parcursul întregii săptămâni.

„Aici invităm toţi târgumureşenii să vină să vadă filme, pentru că avem filme pe care nu cred că le-au văzut prin alte părţi. Începem în seara aceasta, la ora 21,00, mâine la ora 21,00, miercuri la fel şi vineri la fel. Ce trebuie să anunţăm este faptul că locaţia de proiecţie a acestor firme s-a schimbat, nu mai este la Cinematograf Arta, care din păcate e nefuncţional, vom proiecta aceste filme la Centrul Cultural Mihai Eminescu. Sunt filme de noi, unele chiar producţie 2022, cu actori cunoscuţi, marea actriţă Ioana Pavelescu, pe care avem onoarea să o primim în seara asta la festival. Vineri avem un film în care joacă Medeea Marinescu, de exemplu. Avem regizorii filmelor, avem actori care vin, avem producători. Aşadar e o selecţie excelentă şi aşteptăm publicul în fiecare seară la ora 9,00, la Centrul Cultural Mihai Eminescu pentru Zilele Filmului Românesc”, a arătat Ioan Ceauşescu.

Conferenţiar universitar doctor Ion Stavre, de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, consideră că nivelul la care a fost mediatizat SIMFEST 2023 confirmă declinul în care se află ştirile de televiziune.

„Producţiile prezentate în SIMFEST 2023 confirmă declinul în care se află ştirile de televiziune, pentru că în alţi ani aveam foarte multe televiziuni din România şi chiar din ţările din zonă care trimiteau ştiri, de data aceasta ştirile practic au dispărut. Ca gen, internetul este cel care a influenţat fundamental această situaţie, pentru că oamenii în acest moment se informează în special prin intermediul reţelelor sociale. Este o situaţie care a apărut pentru prima oară în Statele Unite şi uşor-uşor s-a extins şi către Europa. O altă observaţie pe care am făcut-o în ceea ce priveşte structura producţiilor prezentate în acest festival este aceea că au o structură din ce în ce mai bine încheiată şi respectă a regula storytelling-ul, după care funcţionează Hollywood-ul american (…) Practic, în acele producţii scurte de cinci minute, care de regulă sunt destinate spre a fi difuzate prin telefonie mobilă sau internet, structura este similară cu cea a unei producţii de două ore. Cei care au trimis aceste producţii au reuşit această performanţă, ceea ce face foarte uşor de urmărit şi atenţia telespectatorului nu cade după primele două-trei minute”, a subliniat Ion Stavre.

Jurnalista vieneză Erica Gudrun Gutt a arătat că a remarcat creşterea calităţii producţiilor înscrise în concurs, în special a celor lungi.

Ediţia a XX-a a Festivalului Internaţional de Film şi Televiziune SIMFEST, pe lângă proiecţiile producţiilor selectate, va mai cuprinde expoziţii, dezbateri şi spectacole.

Articole recente

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică în şase judeţe, până luni dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru şase judeţe, valabilă de duminică după-amiaza până luni dimineaţa, şi o atenţionare Cod galben pentru 10 judeţe, valabilă până luni dimineaţa

Doi morți în urma unei explozii urmate de incendiu într-un apartament din Sibiu

O explozie s-a produs duminică dimineaţă într-un apartament situat la parterul unui bloc din Sibiu, zeci de persoane fiind evacuate. În apartament au fost găsite două persoane decedate.

Templom és egyház

A Szentlélek személyekre történô kitöltetése az elsô Pünkösd után minden keresztyén jutalma.

Începe toamna astronomică

CÂND SE TRECE LA ORA DE IARNĂ

Mai multe articole de același fel

Tururi ghidate gratuite la Castelul Ugron din Zau de Câmpie

Participarea la turul de la Castelul din Zau de Câmpie este gratuită, dar necesită înscriere prealabilă, primul tur ghidat fiind programat în 17 septembrie, de la ora 11,00, din curtea castelului.