fbpx
25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITAPovestea diasporei maghiare din Bucureşti, prezentată într-o expoziţie la Miercurea-Ciuc

Povestea diasporei maghiare din Bucureşti, prezentată într-o expoziţie la Miercurea-Ciuc

Publicat în

spot_img
spot_img

O expoziţie care prezintă povestea diasporei maghiare din Bucureşti a fost vernisată marţi seara la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc, în organizarea Muzeului Municipiului Bucureşti şi Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe.

Expoziţia se intitulează „Bucureştiul maghiar. Povestea unei diaspore” şi, potrivit directorului Muzeului Municipiului Bucureşti, Adrian Majuru, cartografiază comunitatea maghiară din capitală din toate perspectivele importante.

„Este o cartografiere, în scurt, a comunităţii maghiare din Bucureşti. Cum au apărut şcolile, bisericile, presa, ce au făcut medicii de origine maghiară în Bucureşti, cât au stat şi apoi muzica maghiară în Bucureşti. Franz Liszt a făcut un turneu în Moldova şi-n Valahia iar Iancu Filipescu i-a dedicat o poezie ad-hoc. De asemenea, despre oamenii obişnuiţi care au venit să lucreze în Bucureşti. Şi retroversiunea unui român care îşi dezvoltă profesia la şcoala maghiară, şi acesta a fost Victor Babeş”, a declarat Adrian Majuru.

Acesta a mai spus că pentru maghiari expoziţia este relevantă întrucât este o parte din istoria lor iar pentru români este importantă întrucât prezintă „o parte de oraş pierdut”.

Adrian Majuru a adăugat că „această expoziţie este de captare a bunăvoinţei”, exprimându-şi dorinţa de colaborare, dacă tema este de interes pentru Muzeul Secuiesc al Ciucului.

„Sincer să vă spun, această expoziţie este de captare a bunăvoinţei. Dacă tema este de interes, în ideea de a oferi generaţiilor tinere înţelegerea faţă de o parte din trecutul lor, atunci noi suntem pregătiţi să colaborăm, să extindem ceea ce am construit aici, într-un spaţiu mai mic”, a afirmat managerul Muzeului Municipiului Bucureşti.

La rândul său, directorul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, Valerii Kavruk, a vorbit despre faptul că fiecare comunitate doreşte ca, în activitatea culturală, să se simtă confortabil şi să nu fie îngrădită de altă limbă sau de reguli, dar este important să se găsească şi puncte comune de interes.

„De câte ori există interesul reciproc şi se face civilizat, este bine să ne putem întâlni în jurul unor subiecte care prezintă interes pentru ambele comunităţi, cu atât mai mult cu cât nu vorbim de evenimente politice violente din timpul războaielor, din timpul diverselor revoluţii, ci vorbim de o latură foarte rafinată a existenţei umane, în care nişte oameni au performat în interiorul culturii lor, în afara spaţiului în care s-au născut şi s-au format şi, surpriză, s-au realizat ei foarte bine, dar au îmbogăţit şi cultura Bucureştiului, de pildă. Deci, astfel de exemple sunt multe şi eu zic, fără să forţăm nota, de câte ori vom simţi că există interes şi din partea unora şi din partea altora, vrem să ne întâlnim în jurul unor astfel de momente pentru că avem destule motive să ne supărăm. Haideţi să căutăm motive comune pentru bucurii. Acesta a fost motorul principal al acestei expoziţii”, a declarat Valerii Kavruk.

Expoziţia tematică „Bucureştiul maghiar. Povestea unei diaspore” poate fi vizitată la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc până în 12 noiembrie.

Articole recente

S-a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea unui tronson din „Centura mică” a Timișoarei

Este vorba despre un tronson cu pornire de pe DJ 593, raza localității Șag, până la intersecția cu DJ 591 A în Sânmihaiu Român, lungime acestuia fiind de 6,53 km.

Proiect pentru stabilirea vechimii bisericilor de lemn din judeţul Sălaj, susţinut financiar de Ordinul Arhitecţilor din România

Acest proiect cultural cu o componentă pronunţată de cercetare este susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de arhitectură.

Se deschid două puncte noi de trecere a frontierei între România şi Ungaria

Începând din 1 octombrie, traficul de marfă va fi deschis la punctele de trecere a frontierei Valea lui Mihai - Nyírábrány şi Urziceni-Vállaj

Cinci biserici romano-catolice din Transilvania, renovate cu fonduri din Ungaria, au fost sfinţite şi predate comunităților

Renovarea completă a clădirilor de patrimoniu, care aparţin Arhidiecezei Romano-Catolice Alba Iulia, a fost finalizată în acest an sub supravegherea Fundaţiei “Teleki László”, din Budapesta.

Mai multe articole de același fel

Concurs inedit de recitare a poeziilor lui Petőfi Sandor la Biblioteca Orășenească din Cristuru Secuiesc

Biblioteca Orășenească din Cristuru Secuiesc, împreună cu Asociația Tinerilor din Transilvania anunță un concurs inedit de recitare de poezie cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Petőfi Sandor.