fbpx
22.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SIBIUEdiţia din Sibiu a Festivalului Internaţional de Film Transilvania aduce 25 de...

Ediţia din Sibiu a Festivalului Internaţional de Film Transilvania aduce 25 de filme

Publicat în

spot_img
spot_img

Peste 25 de filme, româneşti sau străine, unele prezentate în premieră, vor putea fi urmărite la ediţia Sibiu a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se va desfăşura în perioada 7-10 septembrie.

Potrivit unui comunicat, ediţia a 17-a a TIFF Sibiu va avea loc în Piaţa Mare şi la CineGold, şi are în program unele dintre cele mai aşteptate filme româneşti ale anului, prezentate în premieră, dar şi documentare, filme clasice sau hit-uri de box office internaţionale.

„Libertate”, noul film al regizorului Tudor Giurgiu, inspirat din fapte reale petrecute la Sibiu în decembrie 1989, va fi prezentat într-o avanpremieră specială la care va participa echipa de producţie.

„Libertate a făcut parte din selecţia Festivalului de la Sarajevo şi a câştigat premiul publicului pentru cel mai bun film românesc la TIFF.22. Din distribuţie fac parte actori precum Andi Vasluianu, Alexandru Papadopol, Alex Calangiu, Marius Manole sau Mirela Oprişor”, se arată în comunicatul menţionat.

De asemenea, spectatorii vor avea ocazia să urmărească şi filmul „Încă două lozuri”, continuarea comediei de succes Două lozuri, regizată independent de acelaşi Paul Negoescu acum şapte ani.

În programul festivalului este inclus şi filmul „Tigru”, în regia lui Andrei Tănase, selecţionat la Sarajevo şi Rotterdam şi câştigător al premiului pentru debut la TIFF.22.

Tigru este un thriller inspirat tot din fapte reale petrecute la Sibiu, în 2011, când un tigru a scăpat de la Grădina Zoologică, mai arată sursa citată.

Totodată, cinefilii sunt invitaţi să urmărească şi comedia moldovenească „Carbon”, în regia lui Ion Borş, „cel mai de succes film de peste Prut din ultimii 30 de ani”, dar şi comedia „Pup-o, mă! 3 – Ouăle, franceza şi ardelenii”, în regia lui Tudor Botezatu.

Conform sursei menţionate, documentarul ocupă un loc important la TIFF Sibiu anul acesta.

„Planeta albastră, de Daniel Sărăcuţ, este cronica dulce-amară a trupei rock Dio Family care se reuneşte pentru înregistarea piesei din titlu. Tandemul de jurnalişti Adina Popescu şi Iulian Ghervase semnează cel de-al treilea lor film, Vulturii din Ţaga, povestea antrenorului unei echipe de fotbal etern perdante dintr-un sat din România. David (r. Radu Muntean) urmăreşte o tabără de vară organizată de ultramaratonistul Tibi Uşeriu, ce a dat naştere traseului pentru familii ‘Drumul lui David’. Şi cel mai nou documentar semnat de Oliver Stone, Nuclear, va fi prezentat în premieră la TIFF Sibiu. Proiecţii speciale vor avea şi Phoenix. Har / Jar (r. Cornel Mihalache), o fereastră spre parcursul legendarei formaţii de rock româneşti, de la fondare până în prezent, şi Cazul Inginerului Ursu (r. Liviu Tofan, Şerban Georgescu), care are în prim plan ancheta Securităţii faţă de disidentul Gheorghe Ursu – ‘Babu'”, se arată în comunicat.

Alte filme care pot fi văzute la TIFF Sibiu în premieră sunt comedia spaniolă „Poveşti indiscrete”, regiszată de. Cesc Gay, drama maghiară „Vârfuri şi abisuri”, în regiza lui Csoma Sandor şi povestea queer „Passages”, regizată de Ira Sachs.

„Casablanca”, filmul lui Michael Curtiz, va fi proiectat pe ecranul din Piaţa Mare, într-o variantă restaurată, la 80 de ani de la premieră.

Totodată, din program face parte şi un film clasic al cinematografiei româneşti, respectiv pelicula de debut al lui Nae Caranfil, „E pericoloso sporgersi”.

TIFF Sibiu a pregătit şi proiecţii pentru copii, dar şi întâlniri cu invitaţi speciali.

Biletele au fost puse în vânzare pe tiff.eventbook.ro.

Proiecţiile din Piaţa Mare, dar şi proiecţiile dedicate copiilor au acces gratuit.

Programul complet al celor patru zile de festival poate fi găsit pe sibiu.tiff.ro si pe pagina de Facebook a Festivalului.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania la Sibiu este organizat de Asociaţia Festivalul de Film Transilvania, evenimentul fiind cofinanţat de Primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Local Sibiu, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. 

Articole recente

Alfred Simonis a fost reales în funcţia de preşedinte al PSD Timiş

Simonis se află la cel de-al doilea mandat de preşedinte al PSD Timiş şi a fost unicul candidat pentru această funcţie.

O femeie din Timișoara a murit, după ce a fost stropită cu benzină de soţul ei care apoi i-a dat foc

Agresorul ei a fost cel care a sunat la numărul de urgenţă 112, când şi-a dat seama ce a făcut.

Timișoara a devenit capitala europeană a luminii, la festivalul Lights On

De vineri, Timișoara a devenit capitala europeană a luminii. Acolo a început festivalul Lights On, care va dura 10 zile. Totul la 139 de ani de la momentul în care Timișoara devenea primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric.

Antal Árpád: Exemplul din Corsica este un „semnal important” din punct de vedere al autonomiei Ţinutului Secuiesc

Primarului din Sfântu Gheorghe a scris, pe pagina sa de socializare, că anunţul lui Emmanuel Macron “reprezintă o piatră de hotar şi în privinţa minorităţilor naţionale europene!”

Mai multe articole de același fel