fbpx
22.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘConsumul de droguri și traficul de persoane au fost și ele dezbătute...

Consumul de droguri și traficul de persoane au fost și ele dezbătute la ITO Timișoara

Publicat în

spot_img
spot_img

Așa cum a fost anunțat de la început, ediția din acest an a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși a fost una complexă, bazată în primul rând pe latura duhovnicească, dar și pe câteva dintre principalele probleme cu care oamenii se confruntă în prezent. Printre acestea, traficul de droguri și de persoane.

Ziua de sâmbătă a început la Sala ”Constantin Jude” și a fost deschisă cu rugăciunea de dimineață, iar primele aplauze ale celor peste două mii de tineri prezenți în sală au fost smulse de Cuartetul Resonance, alcătuit din Cristian Duță – vioara 1, Horațiu Bălan – vioara 2, Irina Andriș – viola și Andrei Șaramet – violoncel.

Următorul moment a fost cel al părintelui Vasile Mihoc, care le-a vorbit tinerilor prezenți despre ființa umană, despre valoarea supremă a acesteia, dar și despre diferențele față de ideile susținute de alte religii. El a spus în final că omul este coroana creației lui Dumnezeu.

A urmat o serie de prelegeri legate de traficul de droguri și de ființe umane, dar nu înainte ca tinerii prezenți în sala ”Constantin Jude” ce a găzduit evenimentul să se bucure de frumoasele cântece pe care corul Asociației Studenților Creștin-Ortodocși din România le-a pregătit pentru acest eveniment.

Cuvântul a fost luat apoi de comisarul șef Laurențiu Dincă, din partea Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timișoara, care a precizat că traficul de ființe vii este la ora actuală un comerț profitabil cu risc scăzut pentru că ”marfa umană se regenerează constant”. El a mai spus că ”cei care fac parte din acest sistem își schimbă în permanență modul de operare, în funcție de modificările legislative, iar în ceea ce privește tacticile, acestea au evoluat în contextul dezvoltării tehnologiei. Cele mai multe victime sunt copiii și femeile tinere, care sunt ușor de manipulat psihologic și li se induce o stare de frică. Tocmai de aceea nici nu spun ce li se întâmplă, iar în acest domeniu declarațiile victimelor sunt importante”.

A urmat apoi prezentarea unui film din care tinerii au putut afla mai multe despre pericolele la care se supun atunci când nu sunt atenți la persoanele cu care interacționează, dar și despre mijloacele la care apelează infractorii pentru a sechestra persoane.

Ulterior, din cadrul Agenției Naționale Antidrog, medicul Bogdan Gheorghe le-a spus celor prezenți că cea mai eficientă metodă de a lupta împotriva consumului de stupefiante, este educația. ”Vrem să formăm tineri care să îi informeze pe alții despre riscurile la care se supun din punct de vedere medical, dar și social, pentru că adesea consumul de droguri duce la distrugerea familiei și a viitorului persoanei în cauză”. Întrebat din public dacă legalizarea unor substanțe ar fi o variant, acesta a precizat: ”Nu știu dacă ar fi chiar atât de bine. Important este ca nivelul de informare să fie unul cât mai ridicat, pentru că dacă tinerii vor știi cu adevărat la ce riscuri se supun, nu ar mai consuma, și atunci da, putem vorbi de legalizare. Drogurile sunt o iluzie”, a conchis Bogdan Gheorghe.

Oficialii le-au mai spus celor prezenți că și consumul ocazional produce mult rău pentru că în timp apare toleranța, care duce la dependență și ulterior la creșterea cantității de stupefiante.

Am stat de vorbă și cu câteva dintre persoanele prezente în sală. Iată ce ne-au spus:

Mi se par importante subiectele dezbătute pentru că tinerii nu sunt conștienți la ce pericole se expun, iar în majoritatea cazurilor nici măcar adulții nu sunt suficient de deschiși la  abordarea aceste subiecte”, a fost de părere Claudiu din Giurgiu, în vreme ce Andrei din Arhiepiscopia Dunării de Jos, a completat: ”Consider că minorii sunt în general cei mai expuși din cauza rețelelor sociale și a muzicii pe care o ascultă”. Eliza din Arhiepiscopia Alba Iulia a spus că nu se consideră vulnerabilă pentru că este conștientă de riscurile la care se supune dacă ar recurge la acest obicei nociv, iar Emiko din Epifania Ortodoxă Română din Ungaria a fost de părere că: ”Tinerii ar trebui să se ferească de anturaje și grupuri care promovează genul acesta de comportament lipsit de respect față de propria sănătate”.

La final, Înaltpreasfințitul Ioan, Mitropolitul Banatului, le-a transmis celor prezenți că „este vai de omul care își prăjește creierul”, că drogurile afectează funcționarea organismului și că pe termen mediu și lung efectele pot fi catastrofale. El i-a îndemnat pe tineri ca dacă vor cunoaște o persoană consumatoare de stupefiante ar trebui să o convingă să meargă la doctor, dar și la Dumnezeu, care este vindecătorul trupurilor și al sufletelor noastre.

Reportaj realizat cu sprijinul echipei Media a ITO 2023.

Articole recente

Alfred Simonis a fost reales în funcţia de preşedinte al PSD Timiş

Simonis se află la cel de-al doilea mandat de preşedinte al PSD Timiş şi a fost unicul candidat pentru această funcţie.

O femeie din Timișoara a murit, după ce a fost stropită cu benzină de soţul ei care apoi i-a dat foc

Agresorul ei a fost cel care a sunat la numărul de urgenţă 112, când şi-a dat seama ce a făcut.

Timișoara a devenit capitala europeană a luminii, la festivalul Lights On

De vineri, Timișoara a devenit capitala europeană a luminii. Acolo a început festivalul Lights On, care va dura 10 zile. Totul la 139 de ani de la momentul în care Timișoara devenea primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric.

Antal Árpád: Exemplul din Corsica este un „semnal important” din punct de vedere al autonomiei Ţinutului Secuiesc

Primarului din Sfântu Gheorghe a scris, pe pagina sa de socializare, că anunţul lui Emmanuel Macron “reprezintă o piatră de hotar şi în privinţa minorităţilor naţionale europene!”

Mai multe articole de același fel

Timișoara a devenit capitala europeană a luminii, la festivalul Lights On

De vineri, Timișoara a devenit capitala europeană a luminii. Acolo a început festivalul Lights On, care va dura 10 zile. Totul la 139 de ani de la momentul în care Timișoara devenea primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric.