fbpx
30.7 C
Cluj-Napoca
AcasăREPORTAJEroii căzuți în decembrie`89 au fost comemorați la ITO Timișoara

Eroii căzuți în decembrie`89 au fost comemorați la ITO Timișoara

Publicat în

spot_img
spot_img

Ediția din acest an a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși a adus laolaltă peste cinci mii de persoane de pe tot mapamondul. Dincolo de conferințele tematice și dezbaterile care au avut loc, sâmbătă s-a desfășurat o procesiune în amintirea celor care s-au jertfit pentru libertate și credință în decembrie`89.

Au trecut 34 de ani de când la Timișoara se murea sub gloanțe. 34 de ani de când aici, în Capitala Banatului oamenii, sătui de ateism, foame, frig, frică, teroare, umilință și libertate încălcată, au ieșit în stradă pentru a condamna comunismul instalat nelegitim.

Sâmbătă, peste două mii de ortodocși veniți din toate colțurile lumii au adus un omagiu celor care în decembrie `89 au scris istorie.

Tinerii au purtat pancarte de identificare a eparhiilor din care provin și steaguri ale evenimentului pe următorul traseu: Bd. Eroilor de la Tisa – Aleea F.C. Ripensia – Pasajul Michelangelo – Str. Michelangelo – Bd. Ion C. Brătianu – Piața Iancu Huniade (Muzeul Banatului) – Opera Națională Română – Catedrala Mitropolitană.

Pe traseu au fost fredonate pricesne și cântece patriotice, iar odată ajunși în kilometrul 0 al orașului, au fost întâmpinați cu deja celebra melodie a formației ProMusica, Timișoara.

Îmbrăcați în costume tradiționale, cei prezenți au reconstituit unul dintre momentele memorabile din perioada revoluției, atunci când protestatarii, aflându-se cu fața spre Catedrala Metropolitană, au rostit rugăciunea Tatăl nostru.

Primul balcon din țară a fost Timișoara. Aici, tineri ca voi din cămine, dar și muncitori, în luna decembrie a anului 1989 și-au dat ca punct de întâlnire Piața Operei. Ei nu erau obișnuiți cu sloganuri, dar au scandat ce aveau în inimi. Nu au studiat la școală religia, dar acasă, de la părinții lor, au învățat o rugăciune”, le-a transmis participanților Înaltpreasfințitul Ioan, Mitropolitul Banatului.

Invitat la eveniment, Ioan Savu, unul dintre revoluționarii activi în acele nopți reci și sângeroase, a subliniat importanța transmiterii mesajului către generațiile următoare:

Mulțumesc Bunului Dumnezeu că am avut șansa să mai văd Piața Operei plină de tineri întru Domnul. Este o binecuvântare deosebită și pot spune și eu cum a spus Dreptul Simeon <Și acum mântuiește Doamne pe robul tău căci văzură ochii mei mântuirea mea> când acești tineri preiau ștafeta și o duc mai departe pe drumul către Mântuitorul, Este important ca tinerii să învețe ce s-a întâmplat în decembrie 1989 la Timișoara, pentru că noi suntem o parte din rădăcinile lor, la fel cum părinții și bunicii și străbunii noștri au fost rădăcinile noastre. Și ei se sprijină pe noi…Se dorește să fim europeni, dar trebuie să fim europeni din România nu de niciunde. Se spune în Apocalipsă că fiecare neam era acolo, cu milioanele erau și cum a spus părintele Dumitru Stăniloaie, în fața lui Dumnezeu sunt răspunzător nu numai de propria ființă, ci și de ființa neamului lăsată de Bunul Dumnezeu. Atunci și noi, ca purtători ai darului neamului nostru, se cuvine să umplem sufletul nostru cu binele, folosul și folositorul pe care l-am preluat de la cei de dinaintea noastră, îl umplem cu trăirile noastre și îl dăm la acești minunați tineri care vin după noi și ei îl vor duce într-o veșnică ștafetă către Domnul”.

Cei prezenți s-au îndreptat ulterior spre Catedrala Mitropolitană, acolo unde a fost oficiată o slujbă de pomenire a celor căzuți sub gloanțele comuniste. Dar iată cum a fost percepută procesiunea de câțivă dintre cei prezenți:

A fost minunată, chiar nu mă așteptam să fim chiar atât de mulți și a fost foarte bine organizată și din punctul de vedere al siguranței. Am fost foarte bine primiți la Timișoara. Mi-a plăcut partea finală a procesiunii, când a fost rugăciunea comună și cuvântarea Preasfințitului Ioan; a fost un spirit de uniune și de trăire în Hristos. Până la urmă acesta a fost scopul evenimentului” – Ștefan din Canada. Din Arhiepiscopia Român-Ortodoxă a celor două Americi, Alex a spus: ”Mi-a plăcut să văd toate regiunile României, oameni îmbrăcați în costume populare; îmi place că românii sunt credincioși. În America suntem mulți ortodocși, eu m-am născut în Canada dar tot român mă consider și m-aș muta în România”.

Vă reamintim, în acele zile de decembrie`89 timișorenii au scris istorie. Desigur, contextul internațional obliga România să se înscrie pe traseul pe care au pornit deja celelalte țări foste comuniste. Le-a fost dat timișorenilor să declanșeze protestul. Revoluționarul Claudiu Iordache a făcut o etapizare a evenimentelor de la Timișoara, identificând patru faze: 15 decembrie – tulburare de stradă, 16-17 decembrie – revoltă de stradă, 17-19 decembrie – insurecție și din 20 decembrie, revoluție. Această ultimă etapă este considerată a fi revoluție datorită platformei Frontului Democrat Român, considerată cel dintâi document politic democratic, extins apoi în toată țara. În concluzie, putem spune că la Timișoara a avut loc o revoltă populară soldată cu o insurecție, care a declanșat apoi în România o revoluție.

Răzvan Idvorean

Articole recente

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

ANM: Atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică ce vizează 20 de judeţe

Vor fi averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină, descărcări electrice şi, pe arii restrânse, vijelii.

Mai multe articole de același fel

Tehnica iconarului pe înțelesul copiilor

În ceea ce privește icoanele realizate de copii, putem spune fără să exagerăm că acestea îmbogățesc zestrea culturală a Timișoarei, una prea puțin cunoscută de noile generații.