fbpx
24.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘÎn loc de epilog...

În loc de epilog…

Publicat în

spot_img
spot_img

După patru zile de conferințe, procesiuni și dezbateri pe tema prieteniei, participanții la ITO Timișoara au plecat spre casele lor. Au plecat având în inimă cuvântarea Înaltpreasfinției Sale Ioan, Mitropolitul Banatului, care i-a îndemnat să fie misionari ai lui Hristos și „Să vă întoarceți cu pace în eparhiile, în parohiile frățiilor voastre și să fiți alături de ierarhi și de preoți în lucrarea cea duhovnicească”.

Mii de credincioși din Timișoara și toate colțurile lumii au participat Duminică la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată în Catedrala Ortodoxă Mitropolitană. Aceasta a fost urmată de ceremonia de închidere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) 2023 și predarea torței ITO tinerilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, care va găzdui următoarea ediție a evenimentului.

După slujbă Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioan a înmânat icoane în dar ierarhilor care au participat la eveniment și Starețului Atanasie de la Schitul Prodromu, care a fost prezent la ITO 2023 împreună cu alți monahi din obștea sa și a oficiat o Priveghere cu Liturghie în noaptea de vineri spre sâmbătă.

O icoană în dar de la Mitropolitul Ioan a primit și Arhid. Nikodimos Kabarnos, care, la invitația Înaltpreasfinției Sale, a cântat „Doamne, miluiește!” în limba română.

Înainte de încheiere vreau să vă readuc în atenție câteva dintre declarațiile înalților prelați, respectiv invitați și participanți la ITO:

În cazul lor ( n.r. Sfinții Părinți ai Bisericii ), prietenia este o cale care conduce spre Dumnezeu, este o cale de cunoaștere reciprocă, dar care nu rămâne la acest stadiu, ci este o cale de sporire în virtute, de apropiere de Dumnezeu, un urcuș și o încurajare reciprocă spre împlinirea în Dumnezeu”, preot Bogdan Tătaru-Cazaban.

Rog pe Dumnezeu ca prieteniile ce se vor lega în aceste zile să dăinuiască până la venirea Mântuitorului, pentru că prietenia alungă singurătatea. În prezent deși suntem din ce în ce mai mulți, pământul este pustiu pentru că trăim singuri”, Înaltpreasfinția Sa Ioan, Mitropolitul Banatului.

Am călătorit peste 20 de ore pentru a fi aici; dăm slava Domnului pentru acest sacrificiu și vrem să transmitem că ortodoxia va fi mereu prezentă în Palestina. Am venit pentru a spune întregii lumi că suntem palestinieni si ca avem dreptul de a participa la întâlnirile ortodoxe” – Ramez, din Patriarhia Ierusalimului.

Se spune că o prietenie poate fi legată la deschiderea unui eveniment, dar cu siguranță nu se va sfârși la festivitatea de închidere. Mă încăpățânez să cred că cele patru zile au reprezentat doar deschiderea și că ITO abia acum a început.

Articole recente

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică în şase judeţe, până luni dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru şase judeţe, valabilă de duminică după-amiaza până luni dimineaţa, şi o atenţionare Cod galben pentru 10 judeţe, valabilă până luni dimineaţa

Doi morți în urma unei explozii urmate de incendiu într-un apartament din Sibiu

O explozie s-a produs duminică dimineaţă într-un apartament situat la parterul unui bloc din Sibiu, zeci de persoane fiind evacuate. În apartament au fost găsite două persoane decedate.

Templom és egyház

A Szentlélek személyekre történô kitöltetése az elsô Pünkösd után minden keresztyén jutalma.

Începe toamna astronomică

CÂND SE TRECE LA ORA DE IARNĂ

Mai multe articole de același fel

Deschiderea anului universitar 2023-2024, sub genericul „StartUPT – Bun venit în Universul Politehnicii!”

Campusul Universității Politehnica Timișoara, care în acest an împlinește 100 de ani de la inaugurare, s-a animat vineri, 22 septembrie 2023, încă de dimineață, cu ocazia festivității de deschidere a anului universitar 2023-2024