fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂMarți: Exponatul lunii septembrie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia:...

Marți: Exponatul lunii septembrie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia: Un opaiț de bronz descoperit la Apulum

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, propune ca exponat al lunii septembrie, un opaiț descoperit în anul 2020, în orașul roman Apulum.

Vernisajul va avea loc marți, 5 septembrie 2023, cu începere de la ora 11.00.

Opaițele de bronz reprezintă o raritate nu doar pentru siturile romane din Dacia ci și pentru lumea provincială romană, în general. Un asemenea opaiț a fost descoperit la Apulum în anul 2020.

Descoperirea a fost ocazionată de realizarea unei cercetări arheologice preventive în Alba Iulia, în zona de nord a sitului. Suprafața cercetată este amplasată în arealul ocupat odinioară de canabele Legiunii a XIII–a Gemina, la aproximativ 600 de metri nord-vest de castrul acestei unități militare, și 300 de metri spre est de necropola nordică.

Opaițul este realizat prin tehnica turnării în gol. Baza este dreaptă, ușor trasă spre interior decorată cu două cercuri concentrice în relief. Rezervorul este tronconic fiind delimitat de disc printr-o bordură oblică. Discul este concav, separat de bordură și de orificiul de alimentare prin două cercuri reliefate.

Acest orificiu era prevăzut cu un capac, care putea să fie simplu sau să fie prevăzut cu reprezentări diverse. Are o toartă de formă ovală, ușor supraînălțată, semicirculară în profil. Pe bordură, dispuse simetric în partea apropiată de cioc erau două urechi mici de prindere, dintre care una lipsește.

Acestea împreună cu un orificiu similar amplasat deasupra toartei suspendau piesa cu ajutorul unui lanț. Ciocul are capul rotunjit, iar pe gât prezintă un canal deschis de formă dreptunghiulară.

Până la piesa noastră, la Apulum au fost descoperite trei opaițe de bronz. Primul dintre acestea a fost descoperit fortuit în zona Partoș. Alte două opaițe, unul cu volute degenerate și altul de tip firmalampen cu picior de susținere în candelabru fac parte din colecția Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Pe baza analogiilor, opaițul descoperit de noi considerăm că este un import venit pe filieră pannonică. Este prima lampă din bronz de la Apulum cu un context de descoperire cunoscut, și, totodată, prima care provine din zona canabelor.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Sorin Giurca

Articole recente

Primul audio ghid al Complexului Muzeal Arad va fi lansat odată cu redeschiderea Pinacotecii

Noul spaţiu extins al Complexului Muzeal Arad, unde sunt expuse lucrări din colecţia de pictură europeană a muzeului (a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi început de secol XX), va fi redeschis la 1 martie

Mascații au intrat peste un bărbat din Reşiţa, apoi și-au dat seama că au greșit adresa

Bărbatul spune că l-au luat din somn, i-au speriat copilul și i-au pus pistolul la cap. Apoi au zis că au greşit adresa

1978, producția Teatrului Maghiar din Timișoara, deschide lista nominalizărilor UNITER pentru Cel mai bun spectacol

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara anunță cu bucurie că spectacolul său - „1978”, în regia lui Tomi Janežič, a fost nominalizat la două  premii ale Uniunii Teatrale din România

Guvernul a aprobat Normele de aplicare a legii privind sistemul public de pensii 

Normele fac parte din proiectul amplu asumat de către Guvern de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echităţii, contributivităţii şi stabilităţii în muncă

Mai multe articole de același fel

Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Executivul a menţionat că eventualele căi de atac la care ar putea face apel autorităţile române în acest caz se regăsesc în "Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975".