fbpx
25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăTransilvaniaRomânia și Ungaria au semnat acordul privind crearea a două noi puncte...

România și Ungaria au semnat acordul privind crearea a două noi puncte de trecere a frontierei

Publicat în

spot_img
spot_img

Ungaria şi România au semnat un acord privind crearea a două noi puncte de trecere a frontierei între Kübekháza şi Beba Veche, respectiv între Magyarcsanád şi Cenad – a anunţat ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó.

Potrivit comunicatului emis de minister, ministrul a declarat, în cadrul conferinţei de presă comune cu ministrul român al transporturilor, Sorin Grindeanu, că cele două ţări sunt legate cu un milion de fire, atât la propriu, cât şi la figurat.

“Cu cât mai multe sunt punctele de legătură fizice, cu atât mai bună, mai eficientă şi mai reuşită va fi cooperarea între noi” – a spus el.

El a precizat că tocmai acesta este motivul pentru care părţile au convenit asupra creării a două noi puncte de trecere a frontierei. Primul va fi construit între Kübekháza şi Beba Veche, localitatea cea mai vestică a României, şi va intra în funcţiune în termen de doi ani. Al doilea va include reconstruirea podului de la Mureş între Magyarcsanád şi Cenad, pod aruncat în aer în 1940.

“Astfel, numărul de puncte de trecere a frontierei între cele două ţări va creşte de la douăsprezece la paisprezece” – a subliniat el.

Péter Szijjártó a mai relatat despre construcţia aflată în curs a două legături de autostradă, dintre care una va fi deschisă în 2025, iar cealaltă în 2030, astfel numărul de puncte de trecere se va ridica la şaisprezece.

Continuând ideea, el a subliniat că numărul acestor puncte ar putea ajunge dintr-o dată la 26, deoarece există zece legături rutiere între cele două ţări care sunt deschise în prezent doar o zi pe săptămână, din cauză că României nu i s-a permis încă să adere la spaţiul Schengen.

Ministrul a mai anunţat convocarea reuniunii grupului de lucru pentru transporturi între cele două ţări, care va avea loc la sfârşitul lunii septembrie.

El a subliniat: “o regiune frontalieră se poate dezvolta cu adevărat doar atunci dacă frontiera nu o separă de cealaltă parte a graniţei, ci o leagă de aceasta”.

“De aceea am luat decizia strategică, împreună cu guvernul României, de a creşte numărul posibilităţilor de trecere a frontierei (…) În următorii ani, la graniţa între cele două ţări, se vor desfăşura mari construcţii rutiere, proiecte comune româno-ungare” – a adăugat Péter Szijjártó.

Articole recente

S-a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea unui tronson din „Centura mică” a Timișoarei

Este vorba despre un tronson cu pornire de pe DJ 593, raza localității Șag, până la intersecția cu DJ 591 A în Sânmihaiu Român, lungime acestuia fiind de 6,53 km.

Proiect pentru stabilirea vechimii bisericilor de lemn din judeţul Sălaj, susţinut financiar de Ordinul Arhitecţilor din România

Acest proiect cultural cu o componentă pronunţată de cercetare este susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de arhitectură.

Se deschid două puncte noi de trecere a frontierei între România şi Ungaria

Începând din 1 octombrie, traficul de marfă va fi deschis la punctele de trecere a frontierei Valea lui Mihai - Nyírábrány şi Urziceni-Vállaj

Cinci biserici romano-catolice din Transilvania, renovate cu fonduri din Ungaria, au fost sfinţite şi predate comunităților

Renovarea completă a clădirilor de patrimoniu, care aparţin Arhidiecezei Romano-Catolice Alba Iulia, a fost finalizată în acest an sub supravegherea Fundaţiei “Teleki László”, din Budapesta.

Mai multe articole de același fel

Péter Szijjártó, după întâlnirea cu Kelemen Hunor: Cu cât mai bune sunt relaţiile româno-ungare, cu atât mai bine este pentru comunitatea maghiară din Transilvania

Szijjártó a anunţat că perioada următoare va putea fi considerată ca perioada marilor construcţii comune, cu realizarea a două noi legături pe autostradă, finalizate până în 2025, respectiv 2030, după ce săptămâna trecută s-a încheiat acordul privind construcţia a două noi puncte de trecere a frontierei.