fbpx
25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIECâți bani primesc de la Budapesta copiii din România care studiază în...

Câți bani primesc de la Budapesta copiii din România care studiază în limba maghiară

Publicat în

spot_img
spot_img

Luni începe transferul sumelor majorate, în cuantum de 100.000 de forinţi, pe care părinţii copiilor maghiari, respectiv tinerii maghiari din afara graniţelor Ungariei care merg la şcoli cu predare în limba maghiară le primesc din partea Guvernului Ungariei, ca formă de sprijin dedicat celor care studiază în limba maghiară în statele vecine cu Ungaria, a transmis Secretariatul de Stat pentru Politicile Naţionale, citat de MTI.

Scopul acestui sprijin este de a încuraja părinţii să aleagă şcolile cu predare în limba maghiară şi de a consolida învăţământul în limba maghiară în afara graniţelor Ungariei.

În comunicatul Secretariatului de Stat se aminteşte că decizia de a introduce acest program de sprijin a fost luată în timpul primului Guvern Orbán. Potrivit legislaţiei adoptate atunci, începând cu anul şcolar 2002/2003, acest sprijin este acordat tuturor elevilor şi studenţilor maghiari de peste graniţe care învaţă în limba maghiară în unităţile de învăţământ din ţările în care s-au născut şi care sunt vecine cu Ungaria.

Scopul programului este de a încuraja părinţii să îşi înscrie copiii în instituţiile de învăţământ cu predare în limba maghiară, deoarece cei care frecventează astfel de grădiniţe şi şcoli, au mult mai multe şanse să-şi păstreze identitatea maghiară.

“În limba maghiară, în locul natal” (“Szülőföldön magyarul”) este unul dintre cele mai importante programe ale Secretariatului de Stat pentru Politicile Naţionale, în cadrul căruia aproximativ 220 000 de copii şi tineri maghiari care trăiesc în afara graniţelor Ungariei primesc în fiecare an un astfel de sprijin , se arată în comunicat.

Anul acesta, cuantumul sprijinului a crescut de la 22 400 de forinţi brut pe an, la 100 000 de forinţi brut pe an, pentru toate grupele de vârstă. Plata – de care se ocupă Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. din Ungaria, respectiv organizaţii partenere din afara Ungariei – începe luni, primele sume care vor fi transferate fiind cele către Slovacia, urmând ca în următoarele săptămâni sumele de bani să ajungă în toate regiunile din afara graniţelor.

Educaţia în limba maternă este garanţia supravieţuirii comunităţilor maghiare în toate regiunile din afara graniţelor Ungariei, prin urmare, Secretariatul de Stat pentru Politicile Naţionale va continua să sprijine copiii şi tinerii maghiari şi reţeaua instituţiilor de învăţământ maghiare din străinătate şi în viitor, de la creşă şi până la universitate, se precizează în comunicat.

Articole recente

S-a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea unui tronson din „Centura mică” a Timișoarei

Este vorba despre un tronson cu pornire de pe DJ 593, raza localității Șag, până la intersecția cu DJ 591 A în Sânmihaiu Român, lungime acestuia fiind de 6,53 km.

Proiect pentru stabilirea vechimii bisericilor de lemn din judeţul Sălaj, susţinut financiar de Ordinul Arhitecţilor din România

Acest proiect cultural cu o componentă pronunţată de cercetare este susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de arhitectură.

Se deschid două puncte noi de trecere a frontierei între România şi Ungaria

Începând din 1 octombrie, traficul de marfă va fi deschis la punctele de trecere a frontierei Valea lui Mihai - Nyírábrány şi Urziceni-Vállaj

Cinci biserici romano-catolice din Transilvania, renovate cu fonduri din Ungaria, au fost sfinţite şi predate comunităților

Renovarea completă a clădirilor de patrimoniu, care aparţin Arhidiecezei Romano-Catolice Alba Iulia, a fost finalizată în acest an sub supravegherea Fundaţiei “Teleki László”, din Budapesta.

Mai multe articole de același fel