fbpx
13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORLa Oradea a fost realizat, cu bani europeni, primul incubator de afaceri...

La Oradea a fost realizat, cu bani europeni, primul incubator de afaceri pentru firme din domeniul creativ

Publicat în

spot_img
spot_img

Primăria Oradea a amenajat primul incubator de afaceri realizat cu fonduri europene, denumit „Cresc Oradea Mare”, care va găzdui 15 firme din domeniul creativ, precum dezvoltare de software pentru design, creaţie, animaţie, dar şi alte domenii creative, a informat marţi, într-un comunicat, Primăria Oradea.

„Municipalitatea orădeană îşi doreşte astfel să sprijine firmele nou înfiinţate şi pe cele cu un istoric scurt de funcţionare – maxim 2 ani, prin servicii suport în afaceri. În acest mod, antreprenorii care au intrat recent pe piaţă vor fi ajutaţi să facă faţă mediului concurenţial şi să supravieţuiască pe termen lung, ajungând la un nivel de stabilitate şi autonomie care să le permită funcţionarea pe cont propriu”, se afirmă în comunicatul menţionat.

Incubatorul de afaceri va funcţiona în clădirea fostului spital de neurologie din str Louis Pasteur, imobil care a fost reabilitat şi pus în valoare, având o suprafaţă de 2.200 metri pătraţi, aflat fiind în proprietatea municipiului Oradea. Lucrările de reabilitare şi de amenajare interioară au o valoare de 11.974.433,27 lei (fără TVA), fiind executate de către SC Conpila SRL (lider de asociere) şi Inselma SRL (asociat).


În interior a fost amenajat spaţiul de desfăşurare a activităţii de incubare cuprinzând în total 15 birouri pentru start-up-uri, 30 spaţii de lucru în open space, 6 ateliere – spaţii suport pentru firmele incubate, săli de evenimente şi training. În plus, au fost prevăzute dotări necesare pentru buna desfăşurare a activităţilor, clădirea urmând să fie dotată cu mobilier, echipamente IT, infrastructură pentru monitorizarea clădirii, acces pe bază de cartele şi echipamente specifice activităţilor din domeniul creativ.

Contractul de achiziţie a dotărilor necesare este în derulare şi are o valoare de 4.274.424,07, TVA inclus.

Participanţii selectaţi în urma celor trei sesiuni vor fi găzduiţi în Incubatorul de Afaceri pe o perioadă determinată de timp (ciclul de incubare), interval în care beneficiază de suport, servicii de consultanţă şi spaţii pentru birouri.

„Alături de sprijinul logistic necesar demarării activităţii, Incubatorul va oferi un mediu prielnic dezvoltării afacerilor, prin facilitarea activităţilor de networking, a transferului de know-how şi prin acordarea de sprijin în dezvoltarea de parteneriate. Specificăm că rezidenţii selectaţi vor avea ocazia să participle la training-uri, seminarii şi conferinţe, să primească asistenţă în realizarea strategiilor de afaceri, în scrierea de proiecte necesare atragerii de finanţare sau în alte domenii relevante”, a declarat primarul Florin Birta, citat în comunicat.

Firmele incubate au obligaţia de a înfiinţa cel puţin un loc de muncă pe care să-l menţină pe întreaga perioadă de incubare. De asemenea, acestea trebuie să ia măsurile necesare menite să sporească performanţele economice, materializate prin creşterea cifrei de afaceri pe fiecare an fiscal. Toate obligaţiile fiscale le revin rezidenţilor care vor trebuie să încheie, inclusiv, contracte comerciale cu parteneri economici şi din afara ariei geografice de amplasare a Incubatorului de Afaceri.

Finanţarea investiţiei a fost asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 2 Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiţii 2.1B Incubatoare de afaceri. 

Articole recente

Geoparcul Țara Hațegului a fost revalidat ca sit UNESCO

Geoparcul Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, revalidat ca sit UNESCO

Antal Árpád cere ajutorul Ursulei Von Der Leyen în problema urșilor din țara noastră

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a declarat că se va adresa Președintei Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, pentru a extinde şi la urşii bruni proiectul său de revizuire în cazul lupilor.

ANM: Temperaturile vor rămâne mai ridicate decât ar fi normal, până spre finalul lunii octombrie

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în toată ţara.

CFR anunță condiţii speciale de circulaţie între staţiile Simeria – Arad, în perioada 22 – 28 septembrie 2023

O măsură necesară pentru menţinerea continuităţii traficului feroviar de călători în perioada lucrărilor feroviare aflate în execuţie în staţia CF Ilteu.

Mai multe articole de același fel

Protest spontan la Mina Băiţa din județul Bihor

Minerii de la Mina Băiţa, judeţul Bihor, au declanşat, joi, un protest spontan şi refuză să intre în şut, din cauză că promisiunile privind achitarea drepturilor salariale nu au fost respectate de angajator