fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘVestigii din Epoca Bronzului descoperite în Cetatea Târgu Mureş

Vestigii din Epoca Bronzului descoperite în Cetatea Târgu Mureş

Publicat în

spot_img
spot_img

O serie de elemente de ceramică din Epoca Bronzului şi o brăţară de bronz posibil din epoca romană au fost descoperite de arheologi, în timpul săpăturilor preventive de descărcare de sarcină arheologică efectuate în Cetatea din Târgu Mureş, pentru amplasarea replicii unei fântâni arteziene în stil baroc care a existat în oraş între 1800-1820.

„În urma săpăturilor am descoperit vestigii din Epoca Bronzului mijlociu, respectiv cultura Wittenberg, în primul rând elemente de ceramică şi material ostrologic animalier. Am descoperit şi o brăţară de bronz, posibil din epoca romană. În partea de secol XVIII avem materiale care provin din zona armatei austriece din perioada când aceasta a fost instalată în Cetate, pipe şi ceramică de uz casnic din Cetate. S-a săpat pe suprafaţa pe care urmează să fie instalată fântâna. Conform legii, perimetrul cercetat se suprapune pe suprafaţa lucrării. Săpătura este finalizată şi urmează în aproximativ o săptămână să încheiem raportul de expertiză”, a declarat presei, marţi, şeful secţiei de Istorie Muzeul Judeţean Mureş, Gal Szilard Sandor.

Primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan, a declarat că săpăturile pentru descărcare de sarcină arheologică au fost finalizate şi că urmează, în luna octombrie, să înceapă montarea fântânii.

„Fântâna este realizată după proiectul unei fântâni baroce din Târgu Mureş care nu s-a păstrat. Din fericire, în Arhivele Statului s-a păstrat proiectul care a fost făcut la sfârşitul secolului XVIII. Acel proiect a fost readus la viaţă şi am considerat că Cetatea ar fi locul ideal din punctul de vedere al atmosferei pentru a instala această fântână refăcută. În mare parte, aspectul intern al Cetăţii, respectiv clădirile, sunt din epoca barocă. În oraş nu prea au rămas spaţii cu caracter baroc, atât în secolul XIX, cât şi în secolul XX s-au schimbat foarte mult faţadele. Inclusiv Piaţa Bolyai care este cea mai veche are preponderent caracter Art Nouveau. Am considerat, împreună cu specialişti, arhitecţi şi istorici de artă, că în Cetate ar fi cel mai adecvat loc pentru a fi montată această fântână barocă”, a arătat Soos Zoltan.

Ioana Pop

Articole recente

Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Executivul a menţionat că eventualele căi de atac la care ar putea face apel autorităţile române în acest caz se regăsesc în "Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975".

STUDIU | Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale

Rezultatele raportului european ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) ne oferă date extrem de interesante, din perspectiva proiecţiei pentru viitor a ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi aderenţa la valorile de bază ale acesteia.

Psihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E. Palade Târgu Mureş

Admiterea la Psihologie se va realiza pe bază de concurs de dosare, iar criteriile de selecţie sunt stabilite pe baza mediei ponderate dintre media generală a anilor de studii pentru clasele IX-XI (60%) şi media aritmetică la disciplina relevantă (limba şi literatura română) pentru clasele IX-XI (40%).

Al doilea focar de rabie, confirmat la o vulpe în județul Satu Mare

Al doilea focar de rabie a fost confirmat la o vulpe în localitatea Micula Nouă

Mai multe articole de același fel

Psihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E. Palade Târgu Mureş

Admiterea la Psihologie se va realiza pe bază de concurs de dosare, iar criteriile de selecţie sunt stabilite pe baza mediei ponderate dintre media generală a anilor de studii pentru clasele IX-XI (60%) şi media aritmetică la disciplina relevantă (limba şi literatura română) pentru clasele IX-XI (40%).

Încep lucrările de construcție a centrului de mari arși din Târgu Mureș

Noua clădire din Târgu Mureș va avea 7 nivele și va cuprinde 5 paturi pentru pacienți critici, 10 paturi pentru terapie intermediară și pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă, secție ATI cu 57 de paturi, 25 de săli de operații distribuite pe două etaje.