fbpx
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SIBIUStatuia întemeietorului învățământului românesc va fi dezvelită în Avrig, orașul natal al...

Statuia întemeietorului învățământului românesc va fi dezvelită în Avrig, orașul natal al lui Gheorghe Lazăr

Publicat în

spot_img
spot_img

Orașul Avrig comemorează 200 de ani de la moartea întemeietorului învățământului românesc, Gheorghe Lazăr, printr-o serie de manifestări cultural-religioase ce vor culmina cu dezvelirea statuii lui Gheorghe Lazăr relocată de la Sibiu și care este amplasată în noua locație, La Castani.

Manifestările vor avea loc în 16 și 17 septembrie, după următorul program:

Sâmbătă, 16 septembrie

  • Biserica „Duminica Floriilor” din Avrig, ora 11:00 – Școala Academică Gheorghe Lazăr, Ediția a VII-a

Duminică, 17 septembrie

  • La ora 12:00, un sobor de preoți va oficia o slujbă de pomenire la Biserica „Duminica Floriilor” din Avrig, la mormântul lui Gheorghe Lazăr, aflat în curtea bisericii. Vor participa un detașament de gardă, militari purtători de coroane, militari santinelă și fanfara militară a Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
  • La 12:45, va avea loc un moment omagial şi se vor depune coroane şi flori la bustul cărturarului, din Piața Gheorghe Lazăr.
  • La ora 13:00, oficialități locale și centrale vor lua parte la ceremonia de dezvelire și sfințirea statuii lui Gheorghe Lazăr în noua locație, La Castani. Monumentul este adus la Avrig, după ce a tronat timp de 18 ani, în Piața Mare din Sibiu. Cu această ocazie, vor susține alocuțiuni care vor evoca personalitatea remarcabilă a lui Gheorghe Lazăr, ,ministrul Culturii, Raluca Turcan, președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, directorul Direcției pentru Cultură, Dan Nanu, Directorul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, directorul Bibliotecii Județene Astra, Răzvan Pop și primarul orașului Avrig, Adrian David.

Articole recente

Geoparcul Țara Hațegului a fost revalidat ca sit UNESCO

Geoparcul Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, revalidat ca sit UNESCO

Antal Árpád cere ajutorul Ursulei Von Der Leyen în problema urșilor din țara noastră

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a declarat că se va adresa Președintei Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, pentru a extinde şi la urşii bruni proiectul său de revizuire în cazul lupilor.

ANM: Temperaturile vor rămâne mai ridicate decât ar fi normal, până spre finalul lunii octombrie

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în toată ţara.

CFR anunță condiţii speciale de circulaţie între staţiile Simeria – Arad, în perioada 22 – 28 septembrie 2023

O măsură necesară pentru menţinerea continuităţii traficului feroviar de călători în perioada lucrărilor feroviare aflate în execuţie în staţia CF Ilteu.

Mai multe articole de același fel