fbpx
25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BRAȘOVSute de brașoveni și turiști, prezenți la redeschiderea porților Cetățuii Brașovului

Sute de brașoveni și turiști, prezenți la redeschiderea porților Cetățuii Brașovului

Publicat în

spot_img
spot_img

Sute de brașoveni și turiști au fost prezenți la acest moment important pentru comunitatea noastră. Până pe 17 septembrie, vizitatorii vor avea acces gratuit în cetate. După această dată încep lucrările la acoperiș și fațade

Ieri, 8 septembrie, primarul Allen Coliban a redeschis porțile Cetățuii Brașovului pentru ca brașovenii și turiștii să se poată bucura, până în 17 septembrie, de acest monument important pentru istoria și identitatea comunității.

Momentul a fost marcat printr-o paradă deschisă de Cimpoierii din Transilvania, Paladinii Terra Medies și Cavalerii Cetăților Bârsei&Terra Ultrasilvana, care a plecat din Piața Sfatului, iar de la primărie, s-au alăturat paradei oficialitățile și bicicliștii.

Cetățuia a fost ,,recucerită” de cavalerii medievali, după care cei prezenți au putut să pășească în interiorul acestui monument istoric, recâștigat de primărie după 7 ani de procese.

,,Iată că am ajuns cu așteptările la un sfârșit, iar brașovenii recâștigă astăzi cetatea. Înseamnă în primul rând o victorie a comunității și vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în a transmite un mesaj că cetatea ar trebui să revină în patrimoniul orașului. Cu siguranță va fi un spațiu public, va fi un spațiu accesibil atât brașovenilor, cât și turiștilor, un spațiu în care să poată să petreacă timp de calitate, de recreere. Chiar dacă vor exista și spații cu destinație de alimentație publică, obiectivul nostru este să avem o latură culturală, în primul rând, și după aceea una comercială. Cu siguranță nu vom face lucruri care să întineze specificul medieval al acestui monument”, a declarat primarul Allen Coliban, la redeschiderea cetății.

Momentul deschiderii cetății a fost urmat de concert de muzică veche a grupului Trei Parale, spectacol medieval cu foc al Paladinilor de Terra Medies și se va încheia cu un show de lasere și un concert multimedia contemporan – Silent Shadows.

            Evenimentele dedicate Cetățuii Brașovului, reunite sub titlul „Cetățuia între lumi“, sunt organizate în parteneriat cu Centrul Cultural Apollonia și vor continua și mâine cu concerte, spectacole de teatru, dans, lumini și lasere prezentare de arme și demonstrații de lupte medievale.

,,Un program plin de evenimente culturale și nu numai. În weekendul acesta și în weekendul următor toată lumea este binevenită în Cetate. Va fi deschisă pentru 10 zile, până la finalul săptămânii viitoare. Este începutul unui program de activități pe care îl dorim foarte bogat. Centrul Cultural Apollonia ne ajută în organizarea acestor evenimente și deja avem o expoziție de artă într-una dintre aripile cetății, avem evenimente în zona exterioară a zidurilor, după un concept care reunește trecutul, prezentul și viitorul, în același areal. Vă mulțumesc că sunteți prezenți aici și sper să ne bucurăm cu toții de ceea ce are cetatea noastră de oferit și de această redeschidere, această nouă viață a cetății”, a mai spus primarul Allen Coliban.

După aceste 2 zile de evenimente, Cetățuia va mai rămâne deschisă , gratuit, timp de încă o săptămână, până pe 17 septembrie.

,,Cetățuia între lumi” este un eveniment care face parte din Forumul Orașelor Verzi (FOV) 2023, care se desfășoară la Brașov, între 4-10 septembrie și este cel mai mare eveniment din România dedicat sustenabilității de mediu. Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe site-ul www.fovbv.ro.

Articole recente

Așa-zise ajutoare umanitare americane, întoarse din drum la Vama Petea

Ce au găsit în camion inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului

Spectacole-studio, în octombrie, la Teatrul Szigligeti din Oradea

Pentru luna următoare, Teatrul Szigligeti Oradea a programat mai multe spectacole la Sala Transilvania. Instituția de teatru maghiar folosește noul spațiu din luna martie a acestui an.

S-a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea unui tronson din „Centura mică” a Timișoarei

Este vorba despre un tronson cu pornire de pe DJ 593, raza localității Șag, până la intersecția cu DJ 591 A în Sânmihaiu Român, lungime acestuia fiind de 6,53 km.

Proiect pentru stabilirea vechimii bisericilor de lemn din judeţul Sălaj, susţinut financiar de Ordinul Arhitecţilor din România

Acest proiect cultural cu o componentă pronunţată de cercetare este susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de arhitectură.

Mai multe articole de același fel