fbpx
22.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘApă, foc, acrobație și cel mai rapid dansator folcloric din lume, cu...

Apă, foc, acrobație și cel mai rapid dansator folcloric din lume, cu trupa maghiară Urban Verbunk, la Timișoara de Ziua Minorităților

Publicat în

spot_img
spot_img

Se apropie unul dintre cele mai așteptate evenimente de către timișoreni. Săptămâna aceasta este hramul Catedralei Mitropolitane, de ziua Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, însoțit de evenimentele asociate lui și anume Ruga Timișoarei și Ziua Minorităților. Aceste manifestări încheie stagiunea în aer liber din Parcul Rozelor a Casei de Cultură a Municipiului de anul acesta.

Ruga Timișoarei și Ziua Minorităților nu vor fi singurele evenimente care vor avea loc la finele săptămânii. În premieră, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara va organiza și Ruga Tinerilor.

Manifestările vor debuta joi, 14 septembrie, la ora 20:00, în Piața Sfântul Gheorghe, unde vom putea vedea „Minunile Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș”, un spectacol-rugăciune, despre minunile Sfântului Iosif, cu actorii: Cătălin Ursu, Ana-Maria Cojocaru, Raul Lăzărescu, Raul Bastean și Nuți Dorobanțu. Interpretează: Alina Mihocaș și Corala „Contrast”. Dirijor: Vasile Bădescu

„Se împlinesc aproape 400 de ani de când Sfântul Iosif a stins văpaia, prin puterea rugăciunii, devenind apărătorul pompierilor și tot aproape 400 de ani de pomenire neîntreruptă a numelui său pe pământ bănățean. Ne vedem, așadar, în Piața Sfântul Gheorghe, pentru a-l pomeni împreună, prin artă, pe Sfântul Iosif și pentru a-i cinsti, în amintirea sa, pe pompierii timișoreni și de pretutindeni”, au transmis reprezentanții Casei de Cultură.

Vineri, 15 septembrie, la ora 9:30, la Catedrala Mitropolitană se va oficia Sfânta Liturghie Arhierească. De la ora 18, bănățenii sunt așteptați în Parcul Rozelor, unde va avea loc spectacolul și jocul de Rugă. Încing jocul de Rugă orchestra și dansatorii de la Ansamblul „Timișul”, însoțiți de soliștii Lioara Boșcu, Carmen Popovici-Dumbravă, Zorica Savu, Adrian Stanca, Dumitru Stoicănescu și Ramona Vița. Dirijor: Deian Galetin. Coregrafi: Maria Dudău-Topciov și Ciprian David.

Sâmbătă, 16 septembrie, de la ora 18:00, Parcul Rozelor va găzdui Ziua Minorităților.

„În 17 septembrie, Parcul Rozelor va fi gazdă pentru prietenii noștri, reprezentanți ai multiculturalității timișorene, care nu este și nu trebuie să devină niciodată un clișeu, ci trebuie cultivată și dusă mai departe, cât mai departe, peste timp. Ne vedem, așadar, în Parcul Rozelor, cu ucraineni, nemți, unguri, sârbi, bulgari, evrei și cu toți cei cu care împărțim pământul binefăcător al Timișoarei, de veacuri sau din vremuri mai noi. Invitați speciali: Urban Verbunk (Ungaria) și stegarii din Carpineto Romano (Italia)”, au precizat reprezentanții Casei de Cultură a Municipiului.

Urban Verbunk s-au făcut remarcați în lumea întreagă, prin spectacole atipice: dansuri folclorice maghiare, interpretate pe muzică de operă sau reinterpretate în cheie contemporană, așa cum este „Dansul elementelor”, care va fi prezentat publicului timișorean.

Încă din Evul Mediu, în Carpineto se obișnuia să se organizeze turnee și jocuri ecvestre în cinstea Sfântului Augustin. Ca premiu, câștigătorului i se oferea o pânză colorată prețioasă, paliumul, pentru a fi fluturată în semn de victorie înaintea învinșilor. „Sbandieratori e Musici dei 7 Rioni Storici” sunt purtători ai acestui străvechi obicei, din dorința de a păstra vie tradiția artei drapelului, în toate formele ei de expresie: folclorice, tradiționale culturale și sportive. Aparițiile lor sunt mereu captivante și spectaculoase. Frumusețea vizuală este combinată cu plăcerea cadențelor muzicale ale tobelor. Costumele prețioase sunt lucrate manual, în stil renascentist și baroc.

Duminică, 17 septembrie, de la ora 18:00, în premieră va avea loc Ruga Tinerilor în Parcul Rozelor. În program: spectacol cu Ansamblul „Timișul” Tineret; poezie dialectală cu copiii de la Școala Gimnazială nr. 30 Timișoara; „Cântec, joc și grai străbun”, cu laureații concursului omonim, organizat de Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara. Seara se va încheia cu jocul de Rugă, însuflețit de talentații tineri soliști Alexandra Acs, Maria Bartulov, Ana-Gabriela Coțe, Dorinel Gavriluț-Pârvoni, Ana-Maria Moldovan, Georgiana Necșa, Bianca Opăriuc, Denisa Peia, Maria Șaptebani, Vlad Văcaru și Adonis Vojin (Serbia).

Desigur, nu vor lipsi tonetele cu diverse preparate culinare.

Articole recente

Alfred Simonis a fost reales în funcţia de preşedinte al PSD Timiş

Simonis se află la cel de-al doilea mandat de preşedinte al PSD Timiş şi a fost unicul candidat pentru această funcţie.

O femeie din Timișoara a murit, după ce a fost stropită cu benzină de soţul ei care apoi i-a dat foc

Agresorul ei a fost cel care a sunat la numărul de urgenţă 112, când şi-a dat seama ce a făcut.

Timișoara a devenit capitala europeană a luminii, la festivalul Lights On

De vineri, Timișoara a devenit capitala europeană a luminii. Acolo a început festivalul Lights On, care va dura 10 zile. Totul la 139 de ani de la momentul în care Timișoara devenea primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric.

Antal Árpád: Exemplul din Corsica este un „semnal important” din punct de vedere al autonomiei Ţinutului Secuiesc

Primarului din Sfântu Gheorghe a scris, pe pagina sa de socializare, că anunţul lui Emmanuel Macron “reprezintă o piatră de hotar şi în privinţa minorităţilor naţionale europene!”

Mai multe articole de același fel

Timișoara a devenit capitala europeană a luminii, la festivalul Lights On

De vineri, Timișoara a devenit capitala europeană a luminii. Acolo a început festivalul Lights On, care va dura 10 zile. Totul la 139 de ani de la momentul în care Timișoara devenea primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric.