fbpx
25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂFilarmonica de Stat "Transilvania" invită elevii la un concert educativ: Prinţesa şi...

Filarmonica de Stat „Transilvania” invită elevii la un concert educativ: Prinţesa şi balaurul

Publicat în

spot_img
spot_img
  • Marţi, 19 septembrie 2023
  • ora 9.30 – spectacol în limba română
  • ora 11.00 – spectacol în limba maghiară
  • Locație: Colegiul Academic
  • Interpreţi: membri ai Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”
  • Dirijor-moderator: Dalma Toadere

Colegiul Academic va găzdui pe scena din Auditorium Maximum, marţi, 19 septembrie 2023, de la ora 9:30 (spectacol în limba română) şi de la ora 11.00 (spectacol în limba maghiară), concertul educativ cu titlul Prinţesa şi balaurul, cu o concepţie şi dramaturgie semnată de Dalma Toadere şi Ştefana Ţiţeica. Concertul este recomandat elevilor din ciclul primar (clasele 0-4).

Despre Prinţesa şi balaurul
Concertele educative pregătite de Dalma Toadere pentru copii şi tineri sunt concepute cu scop educativ, fiind puternic ancorate în principiile medierii muzicale. Astfel, acest gen de public tânăr este familiarizat cu muzica clasică şi cu caracteristicile acesteia, prin intermediul acestor concerte în care elementele participative şi cele vizuale (folosite inventiv şi nu în detrimentul muzicii) se îngemănează pentru a susţine apropierea celor mici de acest fel de muzică.

În concepţia tinerei dirijoare, pregătirea viitoarei generaţii de public, înseamnă, de fapt, pregătirea acesteia pentru experienţa de a participa la un concert de muzică clasică. Astfel, elementele adăugate concertului pentru copii sunt gândite în aşa fel încât să nu se altereze parametri a ceea ce înseamnă un concert, pentru a nu crea false aşteptări în percepţia publicului de copii asupra genului de concert de muzică clasică. Dalma Toadere afirmă că „nu folosim în mod exagerat elemente de teatru, dans, film, muzică uşoară, etc. pentru a câştiga aprecierea publicului pe moment. Ci creştem publicul pentru genul muzicii clasice, pentru viitoarele concerte ale filarmonicilor”.

În ceea ce priveşte Prinţesa şi balaurul, concertul educativ de marţi, 19 septembrie 2023, se adresează copiilor din ciclul primar, clasele 0-4 şi are ca subiect peripeţiile prinţesei răpite de balaurul Scuipă Foc şi salvate de prinţul cel viteaz. Lumea minunată a basmelor este evocată prin muzica unor compozitori celebri. Suflătorii de alamă ai Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” le arată copiilor instrumentele pentru a-i duce, mai apoi, din sala de bal a palatului în peştera întunecată a balaurului. De pe crenelurile castelului răsună fanfare şi acordurile marşului nupţial acompaniază finalul fericit.

Despre dirijoare
Dalma Toadere
Dirijoarea Dalma Toadere (deopotrivă moderatorul concertului educativ cu titlul Prinţesa şi balaurul) a absolvit cursurile Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, unde a studiat pianul ca instrument principal. În anii de studenţie a urmat cursurile de dirijat orchestră în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, având ca îndrumători profesori precum Petre Sbârcea, Ciprian Para şi Victor Dumănescu.

Activitatea dirijorală şi-a început-o încă din studenţie, acest lucru deschizând calea spre numeroase invitaţii de a colabora cu orchestrele simfonice din ţară. În ultimii zece ani a activat ca dirijor şi moderator al concertelor pentru copii oferite prin programul educativ Do Re Mi Start! al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca. Dalma Toadere a susţinut peste 100 de astfel de concerte educative (având la bază propriile sale concepte) în Cluj-Napoca, Bonţida, Craiova, Bucureşti, Satu-Mare, Odorheiu Secuiesc, Covasna, Oradea, Sibiu, ş.a. Mai mult, în timpul studiilor doctorale, dirijoarea a îmbinat experienţa practică cu studiul ştiinţific al desfăşurării concertelor pentru copii (din punct de vedere: muzical, interactiv, organizatoric, etc.). În urma obţinerii titlului de doctor (2020), a fost publicată şi cartea cu titlul „Mediere muzicală în concertul educativ pentru copii”.

În prezent, Dalma Toadere este lector la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, unde predă mediere muzicală, dirijat de cor, aranjamente corale şi coordonează practica artistică a studenţilor. Începând din 2021 este invitată regulat pentru susţinerea cursurilor de mediere muzicală la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta, iar din 2022 predă mediere muzicală şi la Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima”. Ca un deziderat, Dalma Toadere doreşte să îmbine dirijatul cu viaţa pedagogică, în misiunea ei de a apropia publicul de muzica clasică.

*** Biletele online se pot achiziţiona de pe site-urile entertix.ro şi myticket.ro. Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locaţia acestuia, în limita locurilor disponibile.

Articole recente

Așa-zise ajutoare umanitare americane, întoarse din drum la Vama Petea

Ce au găsit în camion inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului

Spectacole-studio, în octombrie, la Teatrul Szigligeti din Oradea

Pentru luna următoare, Teatrul Szigligeti Oradea a programat mai multe spectacole la Sala Transilvania. Instituția de teatru maghiar folosește noul spațiu din luna martie a acestui an.

S-a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea unui tronson din „Centura mică” a Timișoarei

Este vorba despre un tronson cu pornire de pe DJ 593, raza localității Șag, până la intersecția cu DJ 591 A în Sânmihaiu Român, lungime acestuia fiind de 6,53 km.

Proiect pentru stabilirea vechimii bisericilor de lemn din judeţul Sălaj, susţinut financiar de Ordinul Arhitecţilor din România

Acest proiect cultural cu o componentă pronunţată de cercetare este susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de arhitectură.

Mai multe articole de același fel