fbpx
13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATEScumpire uriașă a medicamentelor în România

Scumpire uriașă a medicamentelor în România

Publicat în

spot_img
spot_img

Medicamentele s-au scumpit cu peste 20 de procente, după ce la 1 august, a intrat în vigoare corecţia preţurilor din Catalogului naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed), arată datele oficiale publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), conform news.ro

În urma corecţiei, Canamed include peste 6.200 de medicamente, iar în cele mai multe cazuri, preţurile medicamentelor au crescut, mai ales în cazul produselor ieftine, pentru care s-a aprobat o indexare suplimentară de cel mult 14%.

Astfel, în luna august 2023, preţurile medicamentelor au crescut în România cu 20,78%, în medie, faţă de luna precedentă şi cu 15,06% faţă de august 2022, arată datele INS.

Spre comparaţie, în întregul an 2022, preţurile medicamentelor au crescut, în medie, cu 5,78% – nivel-record pentru ultimii 12 ani.

Un nivel de creştere a preţurilor medicamentelor cu peste 20% nu a mai fost atins de cel puţin două decenii în România.

Ultimul an în care România a înregistrat o creştere semnificativă a preţurilor medicamentelor a fost 2010, când preţurile au urcat, în medie, cu 7,86% faţă de anul anterior (decembrie 2010/decembrie 2009).

Preţurile medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie sunt reglementate în România, ca şi în restul Uniunii Europene, ceea ce reduce variaţiile de costuri.

Articole recente

De vizitat la Cluj | Expoziție de fluturi, la Grădina Botanică

Astăzi se deschide expoziția de fluturi la Grădina Botanică "Alexandru Borza" Cluj-Napoca

Ministrul Familiei: Mamele minore care vor merge la şcoală vor primi bursă de 700 de lei

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a declarat că mamele minore beneficiază de o bursă 700 de lei dacă merg la şcoală, iar copii acestora au prioritate pentru locuri la creşă.

Nu-i mai satură Dumnezeu! Un președinte de Consiliu Județean prins în flagrant cu o șpagă de 1,25 milioane de lei

Banii ar fi fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii, după ce acesta i-ar fi primit în restaurant.

Festivalul Internațional George Enescu, ediția Timișoara, a adus peste 5000 de oameni în fața muzicii clasice de excepție

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara, unde 5000 de oameni s-au bucurat de regaluri muzicale de excepție în săli de spectacole și în spații publice emblematice pentru oraș.

Mai multe articole de același fel

STUDIU | 1 din 15 bărbați din România riscă să fie diagnosticat cu cancer pulmonar până la 75 de ani

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, Centrul de Oncologie Oncohelp și MSD România lansează inițiativa #GrijadePlămâni, o campanie de conștientizare a simptomelor cancerului pulmonar și a factorilor de risc asociați celui mai frecvent tip de cancer din România și cu cea mai ridicată mortalitate