fbpx
22.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘMesaje emoționante transmise de ÎPS Ioan la hramul Catedralei Mitropolitane

Mesaje emoționante transmise de ÎPS Ioan la hramul Catedralei Mitropolitane

Publicat în

spot_img
spot_img

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș a strâns laolaltă și în acest an mii de creștini, care uniți în rugăciune au sărbătorit al doilea hram al Catedralei Mitropolitane din Timișoara.

După-amiaza zilei de vineri, 14 septembrie, a adus prima încercare pentru creștinii care se pregăteau de sărbătoare, atunci când o ploaie puternică i-a făcut pe unii să se întrebe dacă va mai avea sau nu loc procesiunea religioasă programată în acea seară. Dar s-a dovedit că lacrimile căzute din cer nu au fost pentru a-i ține pe oameni în case, ci pentru a răcori atmosfera toridă ce a dorit parcă să nu ne despartă prea brusc de vara care recent s-a încheiat.

Așadar, încă de la orele după-amiezii, ortodocșii din zona de vest a țării s-au așezat la rând pentru a săruta racla cu moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, adăpostită de Catedrala Mitropolitană din Timișoara. La ora 19 a început Slujba Vecerniei, urmată de o procesiune în jurul lăcașului de cult, la care au participat mii de persoane.

La fel ca și în alți ani, convoiul a fost deschis de monahii ce au ținut în mâinile lor torțele aprinse ale credinței în Hristos, urmate de preoți care au purtat icoane și racla cu moaștele Sfântului Iosif. Timp de aproximativ o oră, pe un fond sonor asigurat de bătăi de toacă și dangăt de clopote, miile de creștini ortodocși au cântat pricesne și au înălțat rugăciuni către Sfântul ocrotitor al Banatului.

Ulterior, racla cu Sfintele Moaște a fost așezată spre închinare pe soleea Catedralei Mitropolitane, iar cei prezenți au participat la Slujba de Priveghere care a început înainte de miezul nopții. În lăcașul de cult preoții au slujit până vineri dimineața, când programul a continuat cu Sfânta Liturghie.

La sfârșitul slujbei, creștinii au ascultat un mesaj emoționant transmis de Înaltpreasfinția Sa Ioan, Mitropolitul Banatului:

Mulțumiri Bunului Dumnezeu că și anul acesta ne-a învrednicit să ajungem la chilia de rugăciune a Sfântului Iosif. Vă fericesc pe toți aceia care ați venit să îi cereți ajutor, mângâieri, pace și liniște duhovnicească. Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt își exprimă bucuria văzând că încă sunt creștini din părțile Banatului care îl cinstesc pe preaiubitul lor fiu duhovnicesc, pe casnicul Sfântul Iosif, pentru că el locuiește acum în cer, în aceeași casă cu Dumnezeu. Rog pe Tatăl Ceresc să ne învrednicească pe toți și pe familiile voastre și pe toți cei pe care îi aveți împrejurul inimii dumneavoastră să aveți loc în Casa Lui. Gândiți-vă că ne bucurăm când suntem bine primiți în casa cuiva, dar oare ce vom simți atunci când vom fi primiți în Casa lui Dumnezeu! De aceea vă îndemn să strigați către cei care încă nu au pornit pe drumul cel bun și vă consider fericiti pe cei care sunteți aici pentru că ați găsit cărarea care duce spre Casa lui Dumnezeu. Nu căutați să umblați pe alte drumuri, căci în afară de acela care trece prin ușa bisericii, toate celelalte duc către nicăieri, duc către întuneric”, a transmis ÎPS Ioan.

Înaltul ierarh a subliniat faptul că acum, la 370 de ani de când Dumnezeu l-a chemat în Casa Sa pe Sfântul Iosif, la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși recent încheiată au fost invitați și părinți din Muntele Athos, acolo unde ocrotitorul Banatului a slujit timp de peste 40 de ani.  ”Gândiți-vă cum a așteptat Sfântul Iosif atâta timp ca să vină părinți din Sfântul Munte să fie împreună pe pământ și cu rugăciuni către ceruri. Mă gândesc că poate a fost una dintre cele mai frumoase mângăieri pe care am putut să i le aducem Sfântului Iosif”, a transmis ÎPS Ioan.

El le-a mai spus celor prezenți că nimeni nu trebuie să își pună problema lipsei iertării din partea lui Dumnezeu, indiferent de vârstă și de cât de mult a păcătuit.

Este iertare pentru tot omul care își pleacă capul cu smerenie în fața Crucii, în fața jertfei Mântuitorului Hristos. Încurajati-i pe cei care au căzut în deznădejde. Dați exemplul tâlharului de pe cruce, care în ultima clipă a vieții lui a reușit să pună mâna pe Ușa Raiului împreună cu Mântuitorul Hristos”.

Înaltul ierarh i-a îndemnat pe părinții prezenți în Catedrala Mitropolitană să își țină departe copiii de mediile care îi îndepărtează de Dumnezeu, de țară și de neam și i-a sfătuit pe toți cei de față să rămână tari în credință și să mulțumească lui Hristos pentru tot ce au. Înalpreasfinția Sa Ioan, Mitropolitul Banatului a povestit că recent a fost prezent alături de oficiali ai mai multor state la o conferință internațională ce a avut loc în Berlin și unde a ascultat mesaje emoționante transmise de oameni din Africa spre mai-marii lumii, prin care cereau mai puțin decât o bucată de pâine:

”Rămâneți tari în credință și să rugăm pe Bunul Dumnezeu să păzească țara aceasta, pe toți românii și frații noștri de aproape și din depărtare, dar și să mângâie pe acele mame care în seara aceasta nu vor avea un pahar cu apă să dea pruncului, suflet de om însetat”, a mai spus ÎPS Ioan.

Foto: Răzvan IDVOREAN, Izabella DAIANA

Articole recente

Alfred Simonis a fost reales în funcţia de preşedinte al PSD Timiş

Simonis se află la cel de-al doilea mandat de preşedinte al PSD Timiş şi a fost unicul candidat pentru această funcţie.

O femeie din Timișoara a murit, după ce a fost stropită cu benzină de soţul ei care apoi i-a dat foc

Agresorul ei a fost cel care a sunat la numărul de urgenţă 112, când şi-a dat seama ce a făcut.

Timișoara a devenit capitala europeană a luminii, la festivalul Lights On

De vineri, Timișoara a devenit capitala europeană a luminii. Acolo a început festivalul Lights On, care va dura 10 zile. Totul la 139 de ani de la momentul în care Timișoara devenea primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric.

Antal Árpád: Exemplul din Corsica este un „semnal important” din punct de vedere al autonomiei Ţinutului Secuiesc

Primarului din Sfântu Gheorghe a scris, pe pagina sa de socializare, că anunţul lui Emmanuel Macron “reprezintă o piatră de hotar şi în privinţa minorităţilor naţionale europene!”

Mai multe articole de același fel

Timișoara a devenit capitala europeană a luminii, la festivalul Lights On

De vineri, Timișoara a devenit capitala europeană a luminii. Acolo a început festivalul Lights On, care va dura 10 zile. Totul la 139 de ani de la momentul în care Timișoara devenea primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric.