fbpx
25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJBani din Ungaria pentru internatul Liceului "Kemény Zsigmond" din Gherla

Bani din Ungaria pentru internatul Liceului „Kemény Zsigmond” din Gherla

Publicat în

spot_img
spot_img

Încă o clădire construită cu fonduri din Ungaria a fost inaugurată în Transilvania. Este vorba despre noua aripă a Liceului Teoretic “Kemény Zsigmond” din Gherla, care va găzdui un internat.

Construcţia noii aripi a Liceului Teoretic “Kemény Zsigmond” din Gherla a început în 2020. Guvernul Ungariei a oferit un sprijin de 410 milioane de forinţi (1 milion de euro), însă la investiţie a contribuit şi Fundaţia Communitas, donaţiile venite de la unele persoane fizice, precum şi contribuţia proprie a Fundaţiei “Téka”. În cadrul proiectului, care a costat 1,28 milioane de euro, s-au construit peste 1000 de metri pătraţi de spaţiu util pe patru niveluri. Elevii care locuiesc la internat sunt cazaţi în camere cu patru paturi, dar clădirea are o bucătărie şi o sală de mese.

”Copiii din zona de Câmpie și împrejurimile Gherlei, cei care învață la Liceul Kemeny Zsigmond au de azi un internat cu 100 de locuri, sală pentru servirea mesei și bucătărie.Felicitări Fundației Téka pentru această realizare!” a spus edilul localității, Ovidiu Drăgan.

Pe acelaşi teren se află şi două clădiri ale Liceului Teoretic “Kemény Zsigmond” din Gherla, care au fost construite tot cu sprijinul guvernului maghiar. Acest internat este unul dintre cele mai mari internate din etnospora din Transilvania şi găzduieşte aproximativ o sută de elevi din 25 de aşezări din Câmpia Transilvaniei.

Prezent la ceremonie, Árpád János Potápi, secretarul ungar de stat responsabil cu politicile naţionale din țara vecină, a mulțumit Fundaţiei “Téka”, cea care a coordonat investiția. Politicianul de la Budapesta a amintit că în anul 2000, fundaţia s-a alăturat programului de educaţie pentru etnosporă lansat de Fundaţia “Kallós Zoltán” din Răscruci (judeţul Cluj), care asigură educaţie în limbă maghiară pentru comunităţile de etnospora Câmpiei Transilvaniei, pe termen lung, într-o manieră bine planificată şi coordonată.

Attila Balázs-Bécsi, preşedintele Fundaţiei “Téka”, a spus că odată cu noua investiţie a luat naştere “o cetate puternică”, un spaţiu de învăţământ unitar, şcoala a devenit completă odată cu acest internat.

În cadrul ceremoniei a fost înmânat şi Premiul “Téka” pentru sprijinirea financiară şi spirituală a activităţii fundaţiei, premiile fiind acordate secretarului de stat Árpád János Potápi, respectiv lui Réka Brendus, şef departament în cadrul Secretariatului de Stat pentru Politicile Naţionale din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei.

Articole recente

S-a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea unui tronson din „Centura mică” a Timișoarei

Este vorba despre un tronson cu pornire de pe DJ 593, raza localității Șag, până la intersecția cu DJ 591 A în Sânmihaiu Român, lungime acestuia fiind de 6,53 km.

Proiect pentru stabilirea vechimii bisericilor de lemn din judeţul Sălaj, susţinut financiar de Ordinul Arhitecţilor din România

Acest proiect cultural cu o componentă pronunţată de cercetare este susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de arhitectură.

Se deschid două puncte noi de trecere a frontierei între România şi Ungaria

Începând din 1 octombrie, traficul de marfă va fi deschis la punctele de trecere a frontierei Valea lui Mihai - Nyírábrány şi Urziceni-Vállaj

Cinci biserici romano-catolice din Transilvania, renovate cu fonduri din Ungaria, au fost sfinţite şi predate comunităților

Renovarea completă a clădirilor de patrimoniu, care aparţin Arhidiecezei Romano-Catolice Alba Iulia, a fost finalizată în acest an sub supravegherea Fundaţiei “Teleki László”, din Budapesta.

Mai multe articole de același fel