fbpx
25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăJUSTIȚIEPatru persoane, între care şi omul de afaceri Călin Donca, reţinute într-un...

Patru persoane, între care şi omul de afaceri Călin Donca, reţinute într-un dosar de evaziune fiscală, delapidare, înşelăciune şi manipularea pieţei de capital

Publicat în

spot_img
spot_img

Patru persoane, între care şi omul de afaceri Călin Donca, au fost reţinute de procurorii DIICOT Braşov, într-un dosar care vizează o grupare specializată în evaziune fiscală, delapidare, înşelăciune şi manipularea pieţei de capital. Membrii grupării ar fi înregistrat în contabilitatea unor firme documente fictive şi ar fi creat propria monedă virtuală, inducând în eroare numeroase persoane prin diseminarea de informaţii nereale potrivit cărora investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de o sută de ori mai mari. Cu o parte din banii obţinuţi, liderul grupării ar fi achiziţionat bunuri de lux. Trei dintre persoanele reţinute au fost prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Milionarul din Brașov, Călin Donca, a fost reținut de procurorii de la crimă organizată pentru înșelăciune și operațiuni de manipulare a pieței de capital.

Alături de el, mai sunt cercetate alte trei persoane, printre care și soția sa, în urma a nu mai puțin de 17 percheziții, efectuate în trei județe. Procurorii cer arestarea preventivă a trei dintre suspecți.

Milionarul Călin Donca a creat o criptomonedă pe care a promovat-o personal în mediul online, unde se prezintă drept un om de afaceri de succes. Anchetatorii spun că, prin afirmațiile sale, a manipulat piața de capital și a înșelat un număr mare de persoane.

„Din cercetările efectuate a mai rezultat că membrii grupului infracţional au iniţiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria monedă virtuală şi au efectuat operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin diseminarea în spaţiul public a unor informaţii nereale potrivit cărora suma investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de 100 de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obţinut aproximativ 700.000 USD”, susţin anchetatorii.

Afaceristul ar fi afirmat că moneda sa virtuală generează câștiguri de 100 de ori mai mari decât investiția, iar naivii i-ar fi dat circa 700.000 de dolari.

Călin Donca este acuzat și că a delapidat firmele pe care le deținea sau controla. Ar fi fost ajutat de soția lui și alte două colaboratoare.

A transferat grosul banilor către o firmă din Dubai, pe care gruparea infracțională o controla, iar cu restul a cumpărat mașini de lux, ceasuri, bijuterii și terenuri în destinații exotice.

Nu în ultimul rând, Călin Donca este acuzat de evaziune fiscală. Prejudiciul pe care l-ar fi creat statului, prin neplata unor taxe și impozite, se ridică la peste 4 milioane de lei.

„În cauză s-a reţinut că, începând cu anul 2021, inculpaţii au constituit, în municipiul Braşov, un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor venituri financiare consistente prin săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, constând în aceea că au înregistrat în evidenţele contabile ale unor societăţi comerciale pe care le deţineau sau controlau, documente care atestă operaţiuni fictive cu consecinţa micşorării bazei de calcul a impozitului pe profit şi măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului consolidat al statului cu consecinţa producerii unui prejudiciu de 4.346.286 de lei”, a arătat DIICOT.

Anchetatorii s-au autosesizat după ce au observat cât de vizibil este și ce impact are omul de afaceri în mediul online.

Procurorii au cerut arestarea preventivă a milionarului și a două colaboratoare ale sale. Deși este cercetată și ea, soția lui Donca – Orianda – rămâne în libertate pentru a avea grijă de cei cinci copii ai cuplului.

Articole recente

Proiect pentru stabilirea vechimii bisericilor de lemn din judeţul Sălaj, susţinut financiar de Ordinul Arhitecţilor din România

Acest proiect cultural cu o componentă pronunţată de cercetare este susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de arhitectură.

Se deschid două puncte noi de trecere a frontierei între România şi Ungaria

Începând din 1 octombrie, traficul de marfă va fi deschis la punctele de trecere a frontierei Valea lui Mihai - Nyírábrány şi Urziceni-Vállaj

Cinci biserici romano-catolice din Transilvania, renovate cu fonduri din Ungaria, au fost sfinţite şi predate comunităților

Renovarea completă a clădirilor de patrimoniu, care aparţin Arhidiecezei Romano-Catolice Alba Iulia, a fost finalizată în acest an sub supravegherea Fundaţiei “Teleki László”, din Budapesta.

S-a deschis primul magazin online cu suveniruri din Maramureș

Producătorii locali și meșterii populari își pot promova și vinde produsele online pe shop.visitmaramures.ro

Mai multe articole de același fel