Biroul regional Cluj al Parchetului European desfăşoară marţi mai multe percheziţii domiciliare la Sibiu, în cadrul unei anchete vizând o fraudă cu fonduri Erasmus, la Universitatea ”Lucian Blaga”, prejudiciul fiind estimat la un milion de euro.
”Biroul Regional Cluj-Napoca al Parchetului Europeabn efectuează astăzi percheziţii domiciliare în judeţul Sibiu, în cadrul unei anchete vizând Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, suspectată de fraudă cu fonduri Erasmus”. anunţă Parchetul european, condus de Laura Codruţa Kovesi.
Se presupune că angajaţii universităţii, care erau responsabili cu coordonarea Serviciilor de Relaţii Externe, au întocmit contracte fictive cu diverşi cetăţeni din Asia de Est pentru a primi finanţare pentru două proiecte în cadrul Erasmus+ pentru state partenere.
De asemenea, studenţii, doctoranzii şi personalul didactic din Asia au continuat să apară pe statul de plată a două proiecte de mobilitate Erasmus Mundus, deşi contractele lor se încheiau. Se crede că semnăturile lor au fost falsificate pentru a transfera banii altor persoane.
În total, prejudiciul estimat se ridică la aproximativ 1 milion de euro.
Conducerea actuală a Universităţii Lucian Blaga cooperează, fiind de fapt care care a depus plângere, determinând declanşarea anchetei.
Percheziţiile domiciliare sunt făcute de zeci de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu.
Universitatea „Lucian Blaga” transmite că susţine ancheta
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) susţine ancheta procurorilor europeni, care efectuează marţi percheziţii domiciliare în Sibiu, în cazul unei posibile fraude de un milion de euro, cu fonduri Erasmus, a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Smaranda Balan.
„În acest moment confirmăm faptul că există o anchetă în curs de derulare privind posibile fraude cu fonduri Erasmus. Conducerea Universităţii ‘Lucian Blaga’ din Sibiu (ULBS) colaborează cu procurorii europeni şi susţine acest demers. Pe măsura ce vom avea mai multe informaţii din partea Parchetului European, le vom oferi presei”, a precizat purtătorul de cuvânt al ULBS, Smaranda Balan
Conducerea ULBS este cea care a depus plângerea iniţială care a declanşat ancheta, a anunţat printr-un comunicat de presă Parchetul European (EPPO).
Potrivit sursei citate, la percheziţii participă zeci de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu.
Se pare că pe statul de plată a două proiecte de mobilitate Erasmus Mundus au continuat să figureze studenţi, doctoranzi şi personal didactic din Asia, deşi contractele acestora se încheiaseră. Semnăturile lor ar putea să fi fost falsificate pentru transferul banilor către alte persoane.
Daunele sunt estimate la circa un milion de euro.