fbpx
6.6 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORMissa Solemnis de Beethoven deschide stagiune la Filarmonicii de stat din Oradea

Missa Solemnis de Beethoven deschide stagiune la Filarmonicii de stat din Oradea

Publicat în

spot_img
spot_img

Missa Solemnis de Ludwig van Beethoven va inaugura joi, 21 septembrie, stagiunea 2023-2024 a Filarmonicii de stat din Oradea, un concert vocal-simfonic de excepţie cu orchestră, patru solişti invitaţi şi două coruri: Corul Filarmonicii de Stat Oradea şi Corul „Kodaly” din Debreţin.

„Filarmonica de Stat Oradea a ales să deschidă stagiunea 2023-2024 pe notele scrise de Beethoven, impunând astfel caracterul inovativ al unei noi stagiuni şi complexitatea de evenimente care se vor regăsi pe programele lunilor următoare”, se arată într-un comunicat al Filarmonicii.

Orchestra va fi dirijată de Cristian Oroşanu, sub bagheta căruia vor evolua şi soliştii-invitaţi, artişti consacraţi pe scenele din România şi din străinătate: soprana Diana Ţugui, mezzosoprana Antonela Bârnat, tenorul Marius Budoiu şi baritonul David Pogană.

Potrivit sursei citate, Missa Solemnis în Re Major, op. 123, este o lucrare religioasă amplă, scrisă de Ludiwg van Beethoven între anii 1819-1823, în aceeaşi perioadă în care a fost compusă şi celebra sa „Simfonie a IX-a”. Premiera a avut loc la 7 aprilie 1824 la Sankt Petersburg, sub auspiciile Prinţului Nikolai Galitzin. Ulterior, la Viena a fost prezentată o lună mai târziu într-o variantă incompletă, dirijată de către compozitor.

„Lucrarea nu este doar una dintre cele mai semnificative piese orchestrale scrise de către compozitorul german, ci şi una dintre capodoperele genului. Remarcându-se prin forţa lucrărilor orchestrale, Missa Solemnis este cea de-a doua lucrare din acest gen scrisă de Beethoven, prima fiind Missa în Do Major, op. 86. Cea de-a doua lucrare a fost dedicată arhiducelui Rudolf al Austriei, arhiepiscop de Olomouc, care era un bun prieten al compozitorului. Astfel, pe copia partiturii primită de Rudolf a fost însemnată dedicaţia ‘Von Herzen – Moge es wieder – Zu Herzen gehn!’ (Din inimă, fie să meargă la inimă)”, se mai precizează în comunicat. 

Articole recente

EDITORIAL | România, maica unui neam răstignit de farisei și trădători

Ziua de 1 Decembrie este momentul în care toți românii sărbătoresc, care cum pot, Ziua Națională. E, însă, și ziua în care toate lichelele și toți prădătorii de neam și țară devin brusc “patrioți”.

Paradă cu 1000 de militari români, francezi și polonezi, la Alba Iulia, de 1 Decembrie

Peste 1.000 de militari, inclusiv polonezi și francezi, pompieri, polițiști, studenți și elevi militari vor participa la parada militară care are loc vineri, de Ziua Națională, la Alba Iulia

A fost inaugurată noua expoziţie permanentă a Sălii Unirii din Alba Iulia

Sunt expuse majoritatea pieselor importante relaţionate cu actul Unirii din colecţiile muzeului.

Percheziţii la locuința lui Cătălin Cherecheş dar și la alte adrese, în dosarul fugii fostului primar din Baia Mare

Mai multe percheziţii au fost efectuate, joi, în municipiul Baia Mare, în dosarul care vizează fuga din ţară a primarului Cătălin Cherecheş.

Mai multe articole de același fel

Secretar ungar de stat, la Oradea: În învăţământ, graniţele naţionale sunt demontate în mai multe privinţe

Bence Rétvári a explicat că în învăţământ, graniţele naţionale sunt demontate în mai multe privinţe, şi indiferent dacă cineva s-a născut pe o parte sau cealaltă a graniţei, poate învăţa aceleaşi lucruri despre literatura şi istoria maghiară.