fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJUBB, pe podium în clasamentul Times Higher Education

UBB, pe podium în clasamentul Times Higher Education

Publicat în

spot_img
spot_img

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă poziţia 1001-1200 global la nivel internaţional şi poziţia a treia în ţară (alături de alte trei universităţi) în clasamentul/rankingul Times Higher Education (THE), făcut public astăzi, 27 septembrie 2023.

De asemenea, în ţară UBB este prima în componenta legată de industrie, iar cea mai bună poziţionare a UBB este în componenta de cercetare (productivitate, reputaţie, venituri) unde ocupă poziţia 980 la nivel internaţional. UBB se află peste valoarea mediană (percentile) a întregului ranking internaţional THE la următorii indicatori: (1) reputaţia predării/educaţiei, (2) reputaţia cercetării, (3) veniturile atrase prin cercetare, (4) cercetarea de excelenţă, (5) impactul cercetării, (6) patente, (7) colaborări internaţionale în cercetare-publicaţii şi (7) mobilităţi studenţeşti internaţionale.

În total au fost incluse în ranking 1.904 universităţi (din cele aproximativ 30.000 existente la nivel internaţional).

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, declară că: „În primul rând felicitări celor care se află pe poziţiile 1 şi 2 şi tuturor incluşi în ranking şi felicitări şi mulţumiri comunităţii UBB pentru că se află pe podium. Mă bucur să văd toate (4) universităţile clujene de ştiinţă în ranking! Aşa cum am spus şi în alte contexte, fluctuaţiile poziţiei UBB în diverse rankiguri – ex. prezenţe, absenţe, poziţii/ranguri diferite – sunt determinate mai ales de nuanţele diferite în criteriile de clasificare (spre exemplu, în THE mărimea instituţiei este anulată de indicatori raportaţi la mărime şi se elimină contribuţiile de tip cărţi/capitole de carte), dar sunt corectate prin metarankiguri, iar UBB are, sub acest aspect, cea mai bună performanţă din istoria sa. Astfel, în ‘Metarankingul Universitar’ (publicat pentru prima dată în 2016 pentru anul 2016 de către Ministerul Educaţiei, iar ulterior, cu aceeaşi metodologie, de alte organizaţii academice), care reuneşte 9 rankinguri/clasamente internaţionale majore ale universităţilor, UBB a ocupat constant prima poziţie în ţară şi a crescut constant ca performanţă din 2016 până în 2022. În ‘Metarankingul Naţional’ (publicat pentru prima dată în anul 2022 pentru 2021 de către Ministerul Educaţiei), care reuneşte 9 clasamente internaţionale majore ale universităţilor, UBB a ocupat constant prima poziţie în ţară şi a crescut ca performanţă din 2021/2022 în 2022/2023.”

Pe parcursul anului 2023, considerând toate rankingurile incluse în metarankingurile universitare/naţionale publicate până în prezent, UBB are cea mai bună performanţă din România (cu excepţia acestui clasament THE): (1) Poziţia 801 – 850 în clasamentul britanic global QS – prima în România; de asemenea, în acest clasament pentru Europa este prima din ţară, ocupă poziţia 15 în Europa de Est şi poziţia 260 în Europa. (2) Poziţia 923 (top 4,5%) în clasamentul CWUR/Centre for World University Ranking – prima în România; (3) poziţia 1157 (Quartilul 1) în clasamentul Scimago al universităţilor – prima în România; (4) Poziţia 1058 în clasamentul Leiden – prima în România. Nicio universitate românească nu a fost inclusă în clasamentul chinez Shanghai/ARWU şi în cel taiwanez NTU (ambele rankinguri se bazează mai ales pe publicaţii de tip articol din zona ştiinţelor, indexate Web of Science); aici, din nou, aşa cum a mai afirmat, rectorul UBB punctează că „nu trebuie făcut un „doliu naţional” în legătură cu faptul că România nu mai are reprezentare în rankingul Shanghai şi NTU, dar trebuie să învăţăm din asta, acţionând în beneficiul dezvoltării mediului academic românesc, şi anume să regândim arhitectura mediului academic românesc şi a finanţării excelenţei academice.”

Ca semnatari ai strategiei COARA a Comisiei Europene, semnalăm că trebuie să înţelegem că rankingurile sunt demersuri informative utile, dar nu reflectă complet complexitatea unei universităţi şi că acestea trebuie văzute doar prin această logică.

Tradiţie şi Excelenţă prin Cultură-Ştiinţă-Inovaţie din 1581

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din ţară (prin numărul de programe şi caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară şi germană), cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din ţară (cu aproximativ 50.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe).

De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şapte ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene world-class/research-intensive, a primit distincţia europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

Articole recente

Aglomerație la vămile din vestul țării | Timpii de așteptare depășesc două ore

Pleacă românii să sărbătorească Ziua Națională

A noua ediție a Concertului caritabil de colinde românești are loc pe scena Auditorium Maxium UBB

Artiști reprezentativi ai scenei muzicale clujene se întâlnesc pentru a noua oară pe scena Auditorium Maxium UBB pentru a-i colinda pe clujeni în prag de Crăciun. Organizat în scop caritabil de un grup de companii clujene și susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, tradiționalul Concert de colinde românești va avea loc joi, 21 decembrie, ora 19:00.

Primăria Miercurea-Ciuc și-a digitalizat arhiva de documente; aproape un milion de pagini pot fi consultate electronic

Hotărârile Consiliului Local, dispoziții ale primarului, autorizații de construire, certificate de urbanism, documente de finanțe publice și contabile, documente de proiectele derulate  și de investițiile realizate din 2013 până în 2022 sunt doare câteva dintre tipurile de documente digitalizate

Modernizat cu bani europeni, DJ 108P, care asigură o legătură rutieră rapidă între județele Satu Mare și Sălaj, a fost inaugurat astăzi

Consiliul Județean Satu Mare a inaugurat astăzi unul dintre cele mai mari tronsoane de drumuri județene care au fost modernizate în ultimii ani.

Mai multe articole de același fel

A noua ediție a Concertului caritabil de colinde românești are loc pe scena Auditorium Maxium UBB

Artiști reprezentativi ai scenei muzicale clujene se întâlnesc pentru a noua oară pe scena Auditorium Maxium UBB pentru a-i colinda pe clujeni în prag de Crăciun. Organizat în scop caritabil de un grup de companii clujene și susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, tradiționalul Concert de colinde românești va avea loc joi, 21 decembrie, ora 19:00.