fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI ALBAIuliu Maniu, omagiat la Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj

Iuliu Maniu, omagiat la Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj

Publicat în

spot_img
spot_img

Personalitatea lui Iuliu Maniu a fost evocată în cadrul unei conferinţe organizate, joi seara, la Blaj, în Catedrala „Sfânta Treime”, de către Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş, manifestare dedicată împlinirii a 150 de ani de la naşterea omului politic şi a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet.

Câteva detalii despre „urmele” pe care Iuliu Maniu le-a lăsat în ceea ce numim astăzi Biblioteca Naţională a României au fost prezentate de către managerul instituţiei, Adrian Cioroianu.

Acesta a menţionat că, din păcate, Biblioteca Naţională a României nu are în fondul său de manuscrise pagini care să-i aparţină lui Iuliu Maniu, sub semnătură proprie.

„N-am niciun fel de îndoială că Iuliu Maniu a fost una dintre acele personalităţi a cărui memorie s-a dorit a fi ştearsă. Faptul că am mai păstrat câte ceva de la el, că ne-au mai rămas pagini de manuscrise sau autografe sau lucruri, asta ţine mai curând de miracol. (…). Din păcate, este foarte greu să găseşti ca atare lucruri care i-au aparţinut. Din acest punct de vedere, cu tristeţe am constatat că, în ciuda numeroaselor dosare care vorbesc despre Iuliu Maniu la Biblioteca Naţională a României, (…), din păcate, Biblioteca Naţională a României nu are în fondul său de manuscrise pagini care să-i aparţină sub semnătură proprie”, a spus Adrian Cioroianu.

Acesta a menţionat că sunt câteva zeci de dosare, care privesc în special activitatea politică a lui Iuliu Maniu, cu precădere din perioada dintre cele două războaie mondiale, reflectată în presă, în amintirile unora sau altora.

Istoricul a mai spus că, după 1945, Iuliu Maniu, pe care l-a caracterizat ca având „tenacitatea şi eficienţa ardeleanului implicat, activ, nu foarte vorbăreţ, dar om de cuvânt şi de principii”, a ajuns principalul bastion împotriva impunerii comunismului în ţară.

La rândul său, preşedintele Fundaţiei Corneliu Coposu, Ion Andrei Gherasim, a vorbit despre „Iuliu Maniu, politicianul sau misticul, în viziunea lui Corneliu Coposu”. Acesta a dat citire portretului creionat de Corneliu Coposu lui Iuliu Maniu, încheind cu versurile lui Victor Eftimiu, din 1960: „Apărător de neam şi ţară, Scăpaşi de temniţa maghiară. Şi ţi-a fost dat ca să sfârşeşti, În temniţele româneşti”.

Despre modul în care Iuliu Maniu, un om al credinţei, a fost crescut şi educat în ambianţa Bisericii Greco-Catolice a vorbit asistenţei preotul paroh greco-catolic de la Bădăcin, Cristian Borz. El a amintit că Iuliu Maniu a urmat la Blaj primele clase liceale, tot aici fiind apoi profesor de drept la Seminar şi, ulterior, timp de 16 ani, avocatul Mitropoliei Greco-Catolice.

Episcopul auxiliar Cristian Crişan a precizat că Iuliu Maniu a fost comemorat acum în „Blajul lui iubit”, după ce anterior au fost organizate conferinţe la Londra şi Roma, urmând în curând Viena.

În încheierea conferinţei, la care a asistat un public numeros, a fost difuzată „Rugăciunea lui Iuliu Maniu, din închisoarea de la Sighet”, în interpretarea actorului Victor Rebengiuc.

Iuliu Maniu a avut un rol însemnat în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

A murit la 80 de ani, în 5 februarie 1953, în penitenciarul Sighet, prin înfometare şi lipsirea de îngrijire medicală. A fost înmormântat în secret de comunişti în Cimitirul săracilor din Sighet. Rămăşiţele sale nu au fost identificate până în prezent. 

Sursa: Agerpres

Articole recente

Aglomerație la vămile din vestul țării | Timpii de așteptare depășesc două ore

Pleacă românii să sărbătorească Ziua Națională

A noua ediție a Concertului caritabil de colinde românești are loc pe scena Auditorium Maxium UBB

Artiști reprezentativi ai scenei muzicale clujene se întâlnesc pentru a noua oară pe scena Auditorium Maxium UBB pentru a-i colinda pe clujeni în prag de Crăciun. Organizat în scop caritabil de un grup de companii clujene și susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, tradiționalul Concert de colinde românești va avea loc joi, 21 decembrie, ora 19:00.

Primăria Miercurea-Ciuc și-a digitalizat arhiva de documente; aproape un milion de pagini pot fi consultate electronic

Hotărârile Consiliului Local, dispoziții ale primarului, autorizații de construire, certificate de urbanism, documente de finanțe publice și contabile, documente de proiectele derulate  și de investițiile realizate din 2013 până în 2022 sunt doare câteva dintre tipurile de documente digitalizate

Modernizat cu bani europeni, DJ 108P, care asigură o legătură rutieră rapidă între județele Satu Mare și Sălaj, a fost inaugurat astăzi

Consiliul Județean Satu Mare a inaugurat astăzi unul dintre cele mai mari tronsoane de drumuri județene care au fost modernizate în ultimii ani.

Mai multe articole de același fel

Episcopul Emilian Birdaș, omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba. A contribuit semnificativ la reînființarea în anul 1975 a Episcopiei Ortodoxe de Alba...

În acest context, joi, 23 noiembrie 2023, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, cele două instituții organizatoare ale acestui proiect, îl vor omagia pe episcopul Emilian Birdaș, cel care a contribuit semnificativ la reînființarea în anul 1975 a Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia.