fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI COVASNAUn kürtőskalács de 20 de metri va fi vedetă la Festivalul Kürtőskalács...

Un kürtőskalács de 20 de metri va fi vedetă la Festivalul Kürtőskalács şi deliciilor dulci de la Sfântu Gheorghe

Publicat în

spot_img
spot_img

Un kürtőskalács lung de 20 de metri şi unul poleit cu foiţă de aur comestibilă vor fi preparate la cea de-a cincea ediţie a Festivalului kürtőskalács şi deliciilor dulci, care se va desfăşura în perioada 6-8 octombrie în centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

Organizatorii au precizat joi că în cadrul festivalului va avea loc şi un concurs, în urma căruia vor fi desemnaţi cei mai buni colaci secuieşti. Concursul se va desfăşura pe două secţiuni: kürtőskalács preparat după reţeta tradiţională, adică învelit în zahăr ars şi „kürtőskalács regândit”, care va permite concurenţilor să dea frâu liber imaginaţiei.

„La categoria kurtos reinterpretat, regândit, juriul a decis ca anul acesta să fie un produs finit neîndulcit. Deci, noi vrem să fie un kurtoskalacs fără gust dulce. Am lăsat la imaginaţia echipelor şi suntem curioşi ce fel de kurtos vor prezenta juriului. Eu sper că participanţii o să fie foarte inventivi şi o să avem multe noutăţi”, a declarat directorul AGROSIC Covasna, Igyarto Reka, coordonator principal al festivalului.

Potrivit acesteia, la concurs s-au înscris până acum 13 echipe din judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Braşov şi Cluj.

În cadrul festivalului va fi preparat şi un kurtoskalacs de 20 de metri, cu 5 metri mai lung decât cel preparat anul trecut, din care vor putea gusta toţi cei prezenţi, precum şi un „kürtőskalács de aur”, adică învelit cu foiţă comestibilă de aur de 24 K, care va fi vândut prin licitaţie. Banii obţinuţi vor fi donaţi Serviciul de Ajutor Maltez, care derulează un program de masă caldă pentru bătrâni.

„Prin acest festival vrem să promovăm şi Ţinutul secuiesc şi kürtőskalács, care, de fapt, este aşa de popular de la Vama Veche până la Viena, peste tot, chiar şi din Singapore am primit poze că se fac şi se vând kürtőskalács. În judeţele noastre sunt mii de familii care zilnic produc şi comercializează kürtőskalács, iar lucrul acesta este foarte important. Putem spune că kürtőskalács este un ambasador al nostru, al Ţinutului secuiesc”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, în cadrul unei conferinţe de presă.

Premiul „kürtőskalács-ul anului” a fost câştigat anul trecut de echipa Vitos Kurtos din Ciucani – Sânmartin, judeţul Harghita, iar premiul „Kürtőskalács-ul regândit al anului” a fost obţinut de echipa Arpad Kurtoshaz din Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita. 

Articole recente

Aglomerație la vămile din vestul țării | Timpii de așteptare depășesc două ore

Pleacă românii să sărbătorească Ziua Națională

A noua ediție a Concertului caritabil de colinde românești are loc pe scena Auditorium Maxium UBB

Artiști reprezentativi ai scenei muzicale clujene se întâlnesc pentru a noua oară pe scena Auditorium Maxium UBB pentru a-i colinda pe clujeni în prag de Crăciun. Organizat în scop caritabil de un grup de companii clujene și susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, tradiționalul Concert de colinde românești va avea loc joi, 21 decembrie, ora 19:00.

Primăria Miercurea-Ciuc și-a digitalizat arhiva de documente; aproape un milion de pagini pot fi consultate electronic

Hotărârile Consiliului Local, dispoziții ale primarului, autorizații de construire, certificate de urbanism, documente de finanțe publice și contabile, documente de proiectele derulate  și de investițiile realizate din 2013 până în 2022 sunt doare câteva dintre tipurile de documente digitalizate

Modernizat cu bani europeni, DJ 108P, care asigură o legătură rutieră rapidă între județele Satu Mare și Sălaj, a fost inaugurat astăzi

Consiliul Județean Satu Mare a inaugurat astăzi unul dintre cele mai mari tronsoane de drumuri județene care au fost modernizate în ultimii ani.

Mai multe articole de același fel

Renumita Filarmonică de Copii din Vlăhița concertează la Biserica Romano-Catolică „Krisztus Király” din Sfântu Gheorghe

În spectacolul intitulat „Îngerii cântă”, cei 140 de membri ai Filarmonicii de Copii vor interpreta lucrări corale bisericești pentru Advent și cântece populare maghiare de Crăciun, precum și adaptări ale cântecelor populare de Crăciun din alte culturi.